GYİAD: Önümüzü görmekte zorlanıyoruz

Genç Yönetici ve İşadamları Derneği Başkanı Toprak: "Her ne kadar 2015'e yatırım iştahı ve iyimserlikle başladıysak da artık önümüzü görmekte zorlanıyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Genç Yönetici ve İşadamları Derneği (GYİAD) Başkanı Burcu Akdarı Toprak, döviz kurunun hem yurtiçinde hem yurtdışında ateşinin sönmemesinin iş dünyasını harekete geçirdiğini belirterek, "Her ne kadar 2015'e yatırım iştahı ve iyimserlikle başladıysak da artık önümüzü görmekte zorlanıyoruz" dedi. 

GYİAD ve Saxo Capital Markets gündemdeki son ekonomik gelişmeleri, etkilerini, şirketlerin nasıl pozisyon alması gerektiğini özel bir toplantıyla değerlendirdi. Toplantının açılışında konuşan GYİAD Başkanı Toprak, döviz kurunun ateşinin sönmemesi nedeniyle piyasaların seyrini takip etmekte zorlandıklarını ancak üyelerin hala yatırım iştahını koruduğunu söyledi. 

Döviz kurunun hem yurtiçinde hem yurtdışında ateşinin sönmemesinin iş dünyasını harekete geçirdiğini aktaran Toprak, "Her ne kadar 2015'e yatırım iştahı ve iyimserlikle başladıysak da artık önümüzü görmekte zorlanıyoruz. Her şeye rağmen 30 milyar dolarlık ciroyu yöneten dernek üyeleri olarak yatırıma her zaman iştahımız var" ifadelerini kullandı. 

"Türkiye henüz ekonomik kriz ortamında değil"

Saxo Capital Markets Genel Müdürü Egemen Kaya da yurtdışından Türkiye'ye bakışı değerlendirerek, "Yurt dışında genel olarak siyasi ve hukuksal bazda kafa karışıklığı var. Onun haricinde ekonomi iyi olabilecek kapasitede. Büyük çapta yatırımların gelebilmesi için genel olarak hukuki ve siyasi konuların çözülmesi gerekiyor" diye konuştu.

Saxo Capital Markets Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy ise konuşmasında dünya ekonomisinin Türkiye'ye olan etkilerini anlattı.


ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ekonomide ve dolar endeksinde ana aktör haline geldiğini belirten Paksoy, "Fed'in artık faiz artırımı ile sahneye çıktığı ve kurlar üzerinde doların baskı kurduğu dönem yaşayacağız. Bunun etkisini de Türkiye'nin de dahil olduğu gelişen ülkeler görecek" dedi. 

Dolar yükselişinin yıl boyunca devamı noktasında 2,70-2,80 TL'nin çok önemli bir eşik olduğunu dile getiren Paksoy, bu rakamın üstüne geçişlerin önemli riskleri tetikleyebileceğini belirtti. 

Paksoy, "Yabancı algısı, Türkiye adına sandığımızdan daha pozitif. Türkiye ekonomik kriz ortamında değil. Biz krize gireceksek bizden önce Avrupa'da girecek 10'dan fazla ülke var. Şu an için tüm piyasanın merak ettiği tek konu; Yeni hükümette ekonomiden sorumlu bakan, maliye bakanı kim olacak, merkez bankası başkanı kim olacak?" yorumunu yaptı.