Hak-İş'te gündem 8 Mart

Hak-İş Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısında, çalışma hayatındaki gelişmeler, yerel seçimler, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlamaları konuları ele alındı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Hak-İş'ten yapılan yazılı açıklamada, konfederasyonun Genişletilmiş Başkanlar Kurulu'nun toplanarak, çeşitli konularda kararlar aldığı belirtildi. 

Kurulun sonuç bildirisinde, toplantıda yeni ve modern endüstriyel ilişkiler sistemini kurabilmek için doğru ve yeni yaklaşımlar geliştirmenin istendiği belirtilerek, Suriye'de yaşananlara değinilerek, Suriye halkı için insanlık seferberliği başlatılması gerektiğine dikkati çekildi. 

Hak-İş'in son dönemde örgütlenme atağı başlattığı, üye sendika sayısının 18'e yükseldiği belirtilerek, konfederasyonun tüm işkollarında örgütlülüğünü sağlama yönündeki kararlığının devam ettiğine işaret edildi. 

Alt işverenlik uygulamasını teşvik eden politikaların terk edilmesi gerektiği vurgulanarak, bu konuya yönelik yasal düzenleme hazırlıklarına görüş ve öneri sunacakları kaydedildi. 

Taşeron çalıştırılmamasını ve kamudaki geçici işçilere kadro verilmesi talebinin bildirildiği bildiride, ''Taşeron işçilerini örgütleme çalışmalarımıza hız vereceğiz'' denildi.  

8 Mart'ta ''örgütlenme'' ele alınacak 

Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı bir çözüm bulunmasının istendiği belirtilerek, kurulun bu konuda varsa üzerine düşen her türlü pozitif katkıyı yapacağı bildirildi. KKTC'ye yönelik uluslararası izolasyonların biran önce kaldırılması için Türkiye'nin aldığı aktif rolün devam etmesi gerektiği kaydedildi. 

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde, Ankara'da ''Örgütlenme'' ana temasıyla ''3. Kadın Emeği Buluşması'' düzenleneceği bildirilerek, konfederasyonun kadın üyelerini tabandan tavana bir hareketle başta sendikal faaliyetler olmak üzere, karar ve temsil mekanizmalarına katılımını artırmaya yönelik teşvik edici çalışmalar yapmayı hedeflediği bildirildi. 

Sonuç bildirisinde, kurulun bu yıl da 1 Mayıs'ı etkin bir şekilde kutlama kararlılığında olunduğu belirtildi. 

''Örgütler sessiz kalmamalıdır'' 

Ukrayna-Kırım-Rusya bağlamında yaşanan gelişmeler ve olayların yakından ve kaygıyla izlendiği hatırlatılarak, ''Kurul, geçmişte Ortadoğu başta olmak üzere yakın coğrafyalarda yaşanan acı olayların yeniden yaşanmaması için dünya kamuoyu ve uluslararası örgütler sessiz kalmamalıdır. Türkiye'nin, bölgesel sorunların çözümünde sağduyulu ve denge ülke konumunu muhafaza ederek çabalarına devam etmesi gerektiğine inanmaktadır'' ifadelerine yer verildi. 

Kurul toplantısında, 28 Şubat darbesinin kınandığı belirtilerek, Türkiye'de demokrasinin askıya alındığı bütün süreçlerin, çalışanların ve emekçilerin, toplumun büyük kesimlerinin zarar görmesine neden olduğu kaydedildi. 

Hak-İş Konfederasyonu Genişletilmiş Başkanlar Kurulu'nun, 28 Şubat ''postmodern'' darbesinin 17 yıl sonra tekrar sorgulanıyor ve yargılanıyor olmasını önemli bulduğu, yargılama neticesinde 28 Şubat faillerinin hak ettikleri cezaya çarptırılacaklarına inandığı belirtildi. Konfederasyonca yeni, sivil ve demokratik bir Anayasa talebi yinelendi. 

''Seçim sonuçları olgunlukla kabul edilmeli'' 

Kurul toplantısında, 30 Mart 2014'te yapılacak yerel seçimler konusu da ele alınarak, seçimlerin barış ve huzur ortamında büyük bir olgunluk içinde gerçekleşmesi temennisinde bulunuldu. 

Sandığa gitmenin katılımcı demokrasinin bir gereği olduğunun önemine değinilerek, partilerden ve adaylardan somut projelerini ortaya koymaları talep edildi. 

Bildiride, ''Sandıktan kimin çıkacağı, milletin takdirindedir. Ancak, birilerinin demokrasilerde milletin seçtiğini beğenip beğenmeme lüksü yoktur. Seçim sonuçlarını, kazananından kaybedenine herkesin büyük bir olgunluk içinde kabul edip geleceğe bakmaları gerekmektedir'' değerlendirmesinde bulunuldu.