Hak-İş'ten partilere 'esnek olun' çağrısı

Hak-İş Genel Başkanı Arslan, hükümet kurma konusunda partileri esnek olmaya çağırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA

ANKARA – Hak-İş Konfederasyonu Başkanı Mahmut Arslan, partileri koalisyon hükümeti kurma konusunda esnek olmaya çağırdı. Arslan, konfederasyon olarak şu veya bu formülle bir hükümet kurulması yönünde öneride bulunmalarının doğru olmadığını vurgularken, kurulacak  bir hükümetten beklentilerinin seçim nedeniyle sunulan vaatlerin yerine gelmesi, genel olarak da yeni anayasa, çözüm sürecinin devamı olduğunu kaydetti. 

Mahmut Arslan, basın mensuplarına yönelik her yıl verilen iftar yemeğinde soruları yanıtladı. “Bütün partiler, hükümetin kurulması için çaba harcamalı. Bunun için kırmızı çizgiler, olmazsa olmazlar bir kenara bırakılabilmeli” diyen Mahmut Arslan, konfederasyon olarak da herhangi bir koalisyon formülü önerisi sunmalarının sözkonusu olmayacağını vurguladı. 

Seçimlerin büyük bir olgunlukla geçmesinin demokrasinin yerleştiğinin göstergesi olarak kabul edilmesi gerektiğini belirten Hak İş Başkanı Mahmut Arslan, “Bizim açımızdan da çalışma hayatının, taşeron işçilerin durumu, örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması gibi çözüm bekleyen önemli sorunları var. Kurulacak hükümetten bu sorunların çözülmesini bekliyoruz” dedi. Arslan, seçim meydanlarında söylenen vaatlerin yerine gelmesinin de önemli olduğunun altını çizdi. 

Ülke geleceği açısından yeni anayasa ve çözüm sürecini kritik olarak gördüklerini kaydeden Hak İş Başkanı, “Çözüm Süreci artık siyasi partiler üstü bir yerde. Bu sürecin devam ettirilmesinden yanayız. Hangi hükümet gelirse gelsin, bu sürecin geri götürülmesi artık mümkün değildir. Çözüm Süreci'nin muhatabı 78 milyon vatandaşımızdır” diye konuştu. 

Son seçenek erken seçim, Sayın Başbakan’ın fedakarlık göstereceği kanaatindeyim

Mahmut Arslan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve muhalefet parti liderleriyle olan görüşmelerinden edindikleri izlenimlerini de aktarırken, “Ben Sayın Başbakan’ın 7 Haziran gecesinden itibaren ortaya koyduğu görüşlerin tutarlılık arz ettiğini görüyorum. Erken seçimin, seçimlerin yenilenme konusunun gündemlerinin en son maddelerinden biri olduğunu görüyorum” dedi. 

Arslan, görüşmelerde kendi izlenimlerini aktardıklarını belirterek, Ahmet Davutoğlu’nun bir koalisyon hükümeti kurulması konusunda istekli olduğunu vurguladı. Arslan, “(görüşmede)Biz kendi açımızdan hükümet kurulmamasının ne anlama geldiğini, Türkiye’nin içinden geçtiği şartların, hükümet kurulamazsa nelerle karşılaşacağımız konusundaki görüşlerimizi bildirmiştik. Sayın Başbakan’ın çabalarının bir seçim düşünmeden bir hükümet kurma konusunda gereken fedakarlığın gösterileceği konusunda bir kanaat edindim.”  dedi.