Halıcılar fuar için Dubai yerine İstanbul'u tercih etti

Dubai’de düzenlenen bölgenin en önemli halı fuarı DOMOTEX, bu yıldan itibaren İstanbullu oluyor. Hannover- Messe İstanbul Genel Müdürü Alexander Kühnel, Dubai fuarına katılan müşteriler istediği için fuarı İstanbul’a taşıdıklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Ortadoğu bölgesinin halı ve yer döşemeleri alanındaki lider fuarlarından DOMOTEX Middle East,  Dubai'deki altı yılın ardından İstanbul'a taşınıyor. Hannover-Messe International İstanbul Genel Müdürü Alexander Kühnel, "Artık iş dünyasının kalbi İstanbul'da atıyor. Dubai fuarına katılan müşterilerimiz  istediği için fuarı İstanbul'a taşındık"dedi.

Türk halı sektörü, Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) ve Deutsche Messe organizasyonunda İstanbul'da ilk kez düzenlenecek Domotex Middle East İstanbul Fuarı'na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Deutsche Messe AG'nin şirketi Hannover Messe International İstanbul tarafından İstanbul Fuar Merkezi'nde 8-11 Kasım 2012 tarihleri arasında düzenlenecek olan halı fuarı Domotex, bu yıldan itibaren İstanbul'da yapılacak. Dün İstanbul'da bir basın toplantısı düzenleyen İHİB ve Hannover Messe Fuarcılık, organizasyonun detaylarını ve hedeflerini paylaştı.

İstanbul İHİB Başkanı İbrahim Yılmaz, Türkiye'nin bölgesindeki güçlü konumu ve İstanbul'un bir çekim alanı olmasının bu fuarı İstanbul'da yapmayı zorunlu kıldığını belirtti. Domotex  Middle East'e, Azarbaycan, Afganistan, Ermenistan, Suriye, Kuveyt, Bahreyn, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Suudi Arabistan, Yemen, Mısır, Irak, İran, Pakistan, Lübnan Ürdün, İsrail, Türkiye ve Türkmenistan gibi seçilmiş 20 odak ülkeden katılım olacağı ve gelen ziyaretçiler ile Ortadoğu ve Türkiye'deki en iyi uluslararası iş platformunun sağlayacağı belirtildi.

Türkiye Oda ve Borsalar Birliği (TOBB) izni ile düzenlenen fuar, aynı zamanda İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (IHIB), İç Mimarlar Odası, İzmir Ticaret Odası (İZTO), Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası, Simav Ticaret ve Sanayi Odası, Turhal Ticaret ve Sanayi Odası, Zile Ticaret ve Sanayi Odası, Dudullu Organize Sanayi Bölgesi, OSTIM Organize sanayi bölgesi gibi önemli sektörel dernekler ve sendikalar tarafından destekleniyor.

"İstanbul artık iş dünyasının atan kalbi"

Hannover-Messe International İstanbul Genel Müdürü Alexander Kühnel, fuarı Dubai'den İstanbul'a taşıma nedenlerini şu sözlerle anlattı:

"Dubai'deki fuara katılan firmalarımız, fuarı İstanbul'da yapmamızı istedi. Biz de müşterilerimizin talebini dikkate alarak İstanbul'a geldik. İstanbul artık iş dünyasının atan kalbi. Buradan birçok pazara daha kolay ulaşabiliyoruz. OECD'nin raporuna göre Türkiye'nin 2012 yılında yüzde 3.3 oranında büyüyecek. 22 ülke ile serbest ticaret anlaşması imzalanması Türkiye ve Ortadoğu'daki zemin kaplama sektörü profesyonellerine hızlı erişim sağlayacak.

Uçuşlar ve vize uygulamaları sayesinde yabancılar için ülkeye kolay giriş  yapabilecek. Ayrıca ve 766 tesiste, 93 bin 299 yatak kapasitesi ile yeterli konaklama imkânının da bulunması bu fuarı İstanbul'a taşımamızda etkili oldu. Ayrıca Honnover Domotex 2012'ye en fazla katılım Türkiye'den oldu. Bu da bize İstanbul'un önemini bir kez daha gösterdi. İstanbul sadece halı sektörü için değil diğer birçok sektör içinde önemli bir merkez haline geldi.  Fuarın katılımcıları arasında; Balta (Belçika), Egger (Avusturya), Oriental Weavers (Mısır), Saray Hali / Tiffany Halı (Türkiye), Eco Halı, Turkuaz Halı, STEPEVI, Bahariye Mensucat, Serfloor, Yıldız Sunta MDF  ve Covtex-Feizy (Türkiye) gibi Türk ve uluslararası alanda önemli oyuncular  var."

"Fuarın İstanbul'da yapılması büyük avantaj"

Toplantıda bir konuşma yapan fuarın önemli katılımcılarından Saray Halı ve Tiffany Halı'nın Genel Müdürü Ayberk Menevşe, Domotex Middle East'in İstanbul'da düzenlenmesinin önemli avantajlar sağlayacağını ifade ederek, "Almanya'da yapılan Domotex fuar etkinlikleri, vize sorunu nedeniyle çoğu Ortadoğu ve Afrika ülkelerinden gelen müşterilerimize kapalı. Bu ülkelerin potansiyel müşterileri fuarda ürünlerimizi görme imkanından yoksun. Ama artık bu sorun İstanbul'daki Domotex fuarı ile ortadan kalkıyor" dedi.

Dünyanın önde gelen laminat üreticilerinden biri olan, EGGER Perakende Ürünlerinin Proje Pazarlama Müdürü Rene Löschnigg ise "Türkiye EGGER için önemli bir pazar konumunda. DOMOTEX Middle East'e katılmaya karar verdik çünkü Türkiye ve Ortadoğu'dan alıcılara erişim için olağanüstü bir platform" diye konuştu.

Sektör 2012'de 2 milyar $ ihracat hedefliyor

DOMOTEX tanıtım toplantısında konuşan İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) Başkanı İbrahim Yılmaz, "Yılbaşından bugüne kadar 850 milyon dolar, geçtiğimiz yıl 1 milyar 630 milyar dolar ihracat gerçekleştiren halı sektörü bu yıl 2 milyar dolar ihracat hedefliyor. Türk halıcılarının, 2023 vizyonu çerçevesinde tasarım odaklı, yüksek katma değerli ürünleriyle 5 milyar dolar hedefine ulaşacağına inancımız sonsuz" dedi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir