Halkbank, Üreten Türkiye Buluşmaları Konya'da start verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yıldız DOĞRUER YEMİŞ

Halkbank, KOBİ'lere yönelik düzenlediği üreten Türkiye buluşmalarına 75. kuruluş yıldönümde yeniden başladı. Konya'da Dedeman Otel'de sunuculuğunu Kadir Çöpdemir'in gerçekleştirdiği  ilk buluşmaya  Halkbank Genel  Müdürü Süleyman Aslan, ekonomist Deniz Gökçe, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk ve Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü panelist olarak katılırken, panelde  yaklaşık 500 Kobi temsilcisiyle biraraya gelindi.

Konya'da KOBİ'lerin sorunları , bankalardan beklentileri gibi konuların ağırlıklı olarak dile getirildiği  Panelde  ilk olarak söz alan Ekonomist Deniz Gökçe,"Kur riski olanların bu riski ortadan kaldırma faaliyeti içine girmesi gerektiğinin belirtirken, Amerikan merkez bankası ileride likidite daraltmasına gidecektir dedi. Türkiye'de tüketim ve yatırımalarda özel sektör hakimiyeti olduğunu vurgulayan Gökçe, "Türkiye'deki ekonominin gidişatını özel sektörde nekadar yatırım yapıldığı belirleyecektir" şeklinde konuştu.

Kuruluşlarından bu yana KOBi bankacılığında liderliği sürdürdüklerini belirten Halkbank Genel  Müdürü Süleyman Aslan,"Üreten Türkiye Buluşmaları bankamızın KOBi'lerle biraraya gelmesi , kendini anlatması ve onları dinlemesi açısından çok önemli. KOBİ'lerin sorunlarına çözüm bulmaya sadece finansal anlamda yaklaşmıyoruz. KOBİ'lerle danışmanlık anlamında da yanlarında olacağız" dedi.

Bizi diğer bankalardan itibarımız ayırıyor açıklamasını yapan Aslan, "Halkbank'ta devletin yüzde 51'lik payı var. Uluslararası ölçekte ciddi itibar sahibiyiz. Bankacılık anlayışımızda verdiğimiz kredilerin etkin ve verimli kullanılmasını amaçlıyoruz. KOBİ'lerin danışmanı olarak hareket ediyoruz" şeklinde konuştu.

Konya'da yeni şubeler açacaklarını Vurgulayan Aslan, "Şuan Konya merkezde 10 şubemiz var. İlçelerdeki şubelerimizle bu sayı toplamda 21 oluyor. Konya'da 29 bin KOBİ müşterimiz var. Konya'da  726 milyon TL kredi kullandırdık. Bunun 250 milyon TL'sini KOBİler kullandı. Konya'da şube sayımızı hızla arttıracağız" şeklinde konuştu.

KOBi Odası olduklarını vurgulayan Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk,  "17 bin aktif üyemizin yüzde 98'i KOBİ dir. Bu yüzde 98'i sürekli daha büyük firmalar haline getirmek için çalışıyoruz. Dünya ile rekabet edebilmek için KOBi kalmamalıyız, mevcut  KOBİ'lerin büyük işletmeler olması için çalışmalıyız" dedi.

Konya'da sanayinin büyük çoğunluğunun KOBİ olduğunu belirten Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükçü, "KOBİ başkenti olarak tanımlanıyoruz ve ihracatımızın büyük çoğunluğunu KOBİ'ler yapıyor. Bankaların sadece KOBİ'lere kredi sağlayan kurum olma anlayışından çıkmaları lazım. Proje Ortağı bankacılık anlayışına gidilmesi lazım. Bir anlamda bankalar KOBİ'lere danışmanlık etmelidir" dedi.

Konya'da ihracatın yüzde 99'unu KOBİ'lerin yaptığını vurgulayan Kütükçü, "Konya Türkiye ihracat sıralamasında hakettiği yerde değildir. Emsal illerden Gaziantep 2013 Ağustos ayına kadar 4 milyar dolarlık ihracat yapmışken Konya 876 milyon dolarlık ihracat yapmıştır. Gaziantep'te KOBi niteliğindeki işletme sayısı 28 bin civarındayken Konya'da bu rakam 39 binlerdedir. Yani emsal illere göre KOBi sayımız fazladır ama KOBİ'lerimizin verimliliği düşüktür. Bizdeki KOBİ'Lerin ölçeklerini büyütmeleri gerekiyor. KOBİ'lerimizin ürettiklerini hedef pazarlarda görücüye çıkarması gerekiyor." şeklinde konuştu.