Halkbank'tan 910 milyon YTL net kar

Bankanın toplam aktifleri eylül sonu itibariyle 47,7 milyar YTL'ye ulaştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Halkbank, 2008'in 9 aylık döneminde net karını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artırarak, 910 milyon YTL'ye çıkardı.

Halkbank'tan yapılan yazılı açıklamada, yılın 9 ayında, bankanın toplam aktiflerde yüzde 18,5 artış elde ettiği, böylece toplam aktiflerinin eylül sonu itibariyle 47,7 milyar YTL'ye ulaştığı belirtildi.

Halkbank kredilerinin, toplam aktifler içinde 2007 yıl sonunda yüzde 45 olan payının 2008'in dokuz ayında yüzde 51,2'ye yükseldiği, bankanın toplam mevduatını yüzde 21,9 oranında bir artışla 37,6 milyar YTL'ye çıkardığı kaydedildi.

Bankanın öz kaynak karlılığının, dokuz aylık dönemde yüzde 28 oranında gerçekleştiği vurgulanan açıklamada, şu bilgiler verildi:

"Bankacılık sektörü 2008'in ilk dokuz ayında yüzde 26,7 kredi büyümesi kaydederken Halkbank, yüzde 34,6 ile ortalamanın üzerinde bir başarıya imza attı. Böylece bankanın toplam kredi hacmi 24,4 milyar YTL'ye yükseldi. Bankanın kredi büyümesinde, KOBİ, bireysel ve esnaf kredilerindeki artış ön planda yer aldı. Bireysel krediler yıl sonuna göre yüzde 37,1 artarken, KOBİ'lere kullandırılan kredileri de içeren ticari kredilerde yıl sonuna göre yüzde 39,3 artış sağlandı."

Açıklamada, bankanın geçen yılın aynı döneminde yüzde 6 olan pazar payını yüzde 6,6'ya yükselttiği bankanın, bireysel kredilerde, geçen yılın dokuz ayında yüzde 4,2 olan pazar payını 2008 eylül ayında yüzde 5'e taşıdığı ifade edildi.

"Verimliliği koruyacağız"

Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın, elde ettikleri sonuçların, dünya standartlarında değerlendirildiğinde önemli bir başarı göstergesi olduğunu vurgulayarak, "Bugün dünyanın çok az bankasına nasip olabilecek bir öz kaynak verimliliğine sahibiz ve gelecek dönemlerde de verimliliği muhafaza etmeye kararlıyız" görüşünü ifade etti.

Sonuçların, bankanın 2008 için hedeflenen yüzde 40'lık kredi artışına ulaşmakta zorlanmayacağını gösterdiğini belirten Aydın, "2007 yılının dokuz ayında 16 milyar YTL olan toplam kredi hacmimizin 2008'in dokuz ayında yüzde 34,6 oranında bir artışla 24,4 milyar YTL'ye yükselmesi ekonomiye olan katkımızın artarak devam ettiğini gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Hüseyin Aydın, şunları kaydetti:

"2008'in ilk dokuz ayında elde ettiğimiz rakamlar, 2007 yıl sonunda koyduğumuz hedeflere ulaşmakta zorlanmayacağımızı bir kez daha kanıtladı. Halkbank olarak istikrarlı bir şekilde ilerlediğimiz yolumuza, kredilendirme faaliyetlerimize ve reel sektöre desteğimize devam edeceğiz."