”Halkımız, siyasi partilerimize bazı mesajlar verdi”

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı Yalçındağ, yerel seçimleri ve büyüme rakamlarını değerlendirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, yerel seçim sonuçlarını değerlendirirken, "Halkımız bütün siyasi partilerimize bazı mesajlar vermiştir. O mesajların tüm siyasi partiler tarafından doğru okunup algılanması ve değerlendirilmesi, ülkemiz ve demokrasimiz için çok önemlidir" dedi.

Yalçındağ, AB Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti'nin ev sahipliğinde Büyükelçilik rezidansında gerçekleştirilen AB büyükelçileri aylık çalışma toplantısına konuk oldu.

Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yalçındağ, ekonomik krizin seçim sonuçlarına etkisine yönelik soru üzerine, "Ekonomik krizin seçim sonuçlarını çok etkilediğinden henüz emin değilim. Çünkü, her bölgemizde ne kadar hissedildiğinden çok emin değilim" dedi.

Yalçındağ, seçim sonuçlarının hükümete nasıl bir mesaj verdiği ile ilgili başka bir soruyu yanıtlarken, Türk demokrasisi açısından olumlu bir seçim süreci yaşandığını belirterek, bunun da sevindirici olduğunu kaydetti.

Yalçındağ, "Öyle düşünüyorum ki, halkımız bütün siyasi partilerimize bazı mesajlar vermiştir, o mesajların tüm siyasi partiler tarafından doğru okunup, doğru algılanması ve değerlendirilmesi de ülkemiz için ve demokrasimiz için çok önemlidir" dedi.

"Böyle bir beklenti içindeydik"

Yalçındağ, büyüme rakamlarına yönelik soru üzerine de, TÜSİAD olarak uzun süredir böyle bir beklenti içinde olduklarını, ancak bir rakam telaffuz etmediklerini söyledi ve alınması gerektiğine inandıkları önlemleri dile getirdiklerini anımsattı.

"Öncelikle öyle sanıyorum ki, TBMM açılınca bütçeyi yeniden gözden geçireceğiz" diyen Yalçındağ, Meclisten geçen mevcut bütçede büyümenin halen yüzde 4 olarak öngörüldüğüne dikkati çekti.

Daralma dönemlerinde bütçenin çok değişeceğini ifade eden Yalçındağ, "Öncelikle gerçek bir bütçe yapmalıyız ve gerçekten durumumuzun ne olduğunu tespit ettikten sonra, zaten rakamlar da gösteriyor bunu, ona göre alınacak önlemlerle yolumuza devam etmeliyiz diye düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Çek Cumhuriyeti Büyükelçisi Eva Filipi

Çek Cumhuriyeti Büyükelçisi Eva Filipi, toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, çalışma toplantısının bu ayki onur konuğunun Arzuhan Doğan Yalçındağ olduğunu hatırlattı ve kendisini ağırlamaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

Çok verimli bir toplantı geçirdiklerini dile getiren Filipi, Türkiye'nin AB'ye tam üyelik hedefi bulunduğuna işaret ederek, Çek Cumhuriyeti'nin Türkiye'yi desteklediğini vurguladı.

Filipi, Çek Cumhuriyeti'nden sonra AB'nin dönem başkanlığını üstlenecek İsveç'in Ankara Büyükelçisi Christer Asp'ı da basın mensuplarına tanıttı.

Asp da toplantı sırasında görüşlerini dile getirirken, Türkiye ve AB firmalarının birbiriyle yoğun ilişki içinde olduğuna dikkati çekerek, "Hepimiz aynı gemideyiz. Buradan, bu krizden nasıl çıkacağımızı birlikte ele almalı, tartışmalıyız"  diye konuştu.

"AB projesine çok inanıyoruz"

TÜSİAD Başkanı Yalçındağ da yaptığı açıklamada, AB projesine çok inandıklarını kaydederek, "Türkiye olarak günün birinde AB'nin tam üyelik sürecine gireceğine ve bu pozisyondan çıkarak tam bir Avrupa Birliği üyesi olacağına inanıyoruz. Türkiye'nin de bundan çok faydalanacağını düşünüyoruz" dedi.

Toplantıda birçok konuyu ele aldıklarını belirten Yalçındağ, bu konular arasında hem Avrupa Birliği Türkiye ilişkileri, hem dünyada yaşanmakta olan ekonomik kriz hem de bunun Türkiye'ye etkilerine kadar birçok konuyu görüşme imkanı bulduklarını kaydetti.

Yalçındağ, Çek Cumhuriyeti'nin AB dönem başkanlığının Haziran ayında sona ereceğine işaret ederek, Türkiye'nin o zamana kadar gerekli kriterleri yerine getirmesi halinde,  müzakerelerin "vergi" ile "istihdam ve sosyal politikalar" olmak üzere 2 konu başlığında daha açılabileceğini, bunu ümit ettiklerini belirtti.

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yalçındağ, bir soru üzerine G-20 toplantısını hem ülke olarak hem TÜSİAD olarak çok önemsediklerini söyledi. Yarın yapılacak toplantının bir ön hazırlığı olarak geçen hafta Londra'da G-20 iş dünyasının toplandığını anımsatan Yalçındağ, Avrupa'dan birkaç ülkenin de bu toplantıya katıldığını anımsattı.

Yalçındağ, söz konusu toplantıda dile getirdikleri mesajlara ilişkin bilgiler verdi.Yalçındağ, bu bilgiler arasında  "G-20 formatında bu toplantıların kurumsallaşarak devam etmesi gerektiğine inandıklarını", "Değişen dünyada yeni denetleme ve düzenleme mekanizmalarının oluşacağının, IMF ve Dünya Bankası gibi kuruluşların görev ve sorumluluklarının yeniden tartışmaya açılması"nın yer aldığını anlattı.

 Bu görev ve sorumlulukların yeniden tanımlanmasında, gelişmekte olan ülkelerin daha fazla rol alması gerektiğine inandıklarını dile getiren Yalçındağ, "Çünkü bundan sonraki dünyanın ekonomik gelişmesinde, gelişmekte olan ülkelerin ağırlığı gittikçe artacaktır. Bu kapsamda Türkiye olarak burda bir rol almak istediğimizi belirtmiştik" dedi.

Toplantıda, IMF'nin bütçesinde artış öngörüldüğünü ve Türkiye olarak buna destek verdiklerini kaydeden Yalçındağ, korumacılık konusunun da G-20'nin gündeminde yer aldığına işaret ederek, Türkiye'nin bu konudaki tavrının ise korumacılığı önlemek, aksine çok daha  entegre, çok daha birbiriyle iyi iletişim içinde açık ekonomilerle krizin üstesinden gelmek olduğunu anlattı.