Hataylı nakliyecilerin kulağı Ürdün'de

Hataylı nakliyeciler, Suudi Arabistan limanı yerine Ürdün'e taşıma yapacakları güzergahın açılmasını bekliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Suriye'deki iç karışıklık nedeniyle Ro-Ro hattında çalışan Hataylı nakliyeciler, Suudi Arabistan'a yapılan mevcut seferlerin Ürdün'e gerçekleşmesini bekliyor.

Hatay Ro-Ro Başkanı İbrahim Güler, yaptığı açıklamada, Hatay'ın İskenderun Limanı'ndan Ro-Ro gemileriyle Suudi Arabistan'ın Duba Limanı'na seferlerin istikrarla devam ettiğini söyledi.

Suriye'deki karışıklıkların ardından yapılmaya başlayan Ro-Ro taşımacılığının nakliyeciler için umut olduğunu ifade eden Güler, ilk etapta Mısır üzeri yapılan seferlerin yaşanan sıkıntıların ardından Süveyş Kanalı'nı transit geçerek Suudi Arabistan'a yapıldığını, şimdi ise kulaklarının Ürdün'den gelecek güzel haberde olduğunu kaydetti.

Suudi Arabistan hattında, sürücülerin uçakla nakliyesi konusunda birtakım sıkıntılar yaşandığını belirten Güler, bu ülkenin tır sürücülerinin araçlarla ülkeye girişini istediğini ancak Ro-Ro seferiyle bunun pek mümkün olmadığını ifade etti.

İskenderun köprü olacak

Ürdün ile temas kurulduğunu ve Akabe Limanı'na Ro-Ro gemilerinin gitmesi için girişimde bulunulduğunu hatırlatan Güler, "Bu kapsamda Başbakanımız Binali Yıldırım, kısa süre önce bakanlığı döneminde Ürdün Ulaştırma Bakanı Ayman Hatahet kabul etmişti ayrıca Hatahet, İskenderun Limanı'nı ziyaret etmişti. Karşılıklı görüş alışverişinde bulunulmuştu. Şu an iki ülke arasında herhangi bir sıkıntı yok. Sadece Ürdün, maliyetlerin biraz daha düşürülmesiyle ilgili bir çalışma yapıyor." dedi.

Güler, taşımacıların kulağının, Ürdün'den gelecek güzel haberde olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ürdün'ün Akabe Limanı'na taşıma yapılmasıyla hattımız daha da canlanacak. Şu an yılda ortalama 9 bin 800 civarında taşıma yapıyoruz. Ürdün hattıyla bu sayı çok daha fazla olacak. Bu güzergahla gemilerimiz önce Lübnan'a ardından da Ürdün'e gidecek. Buradan malzeme götürülmesinin yanı sıra Ürdün ve Lübnan'ın da ürünlerini İskenderun Limanı üzerinden Avrupa ülkelerine taşıyabileceğiz. Bir anlamda İskenderun Limanı köprü vazifesi görecek. Ürdün ve Lübnan lojistiği ve ihracatı karayoluyla Avrupa ve Rusya'ya katılamıyor. Biz Ürdün'ün ve Lübnan'ın ihracat ve ithalatını, Ürdün üzerinden Ortadoğu'ya ve Türkiye üzerinden Avrupa ve Rusya'ya bağlayacağız. Ürdün hattı açılırsa gidiş ve dönüşte hat daha hareketli olacak, ithalat ve ihracat canlanacak. Bu durumdan da en çok Türk lojistiği karlı çıkacak ayrıca hem Lübnan hem de Ürdün lojistiğini Ro-Ro hattına katmış olacaktır."

Nakliyecilerin Ürdün hattına ek olarak teşvik de beklediğini aktaran Güler, Suriye'deki karışıklıkla durma noktasına gelen ve Ro-Ro ile bir nebze canlanan taşımacılık sektörünün teşvik uygulanması halinde daha iyi duruma geleceğini savundu.