Havada 'çifte kira' endişesi

Dünya Gazetesi - Aysel Yücel

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AYSEL YÜCEL

Hava kargoda yeni havalimanına geçiş kademeli olacak. İlk olarak ocak ayı itibariyle hava kargo taşımacılığında yüzde 75 paya sahip olan yolcu uçaklarının kargo kapasitesi kullanılacak.

İGA yetkililerinin DÜNYA’ya verdiği bilgiye göre Atatürk Havalimanı kargo uçuşları için bir süre daha hizmet vermeye devam edecek. Henüz net bir tarih verilmemekle birlikte ilk olarak THY ve MNG Kargo’nun İstanbul Havalimanı’na geçeceği belirtiliyor. Operasyonlar bir süre iki havalimanında birden devam edecek. UTİKAD Başkanı Emre Eldener, acentelerin operasyonların bir süre iki havalimanında da devam edecek olmasından dolayı çifte kira ödeme endişesi taşıdığını, en azından geçiş süreci tamamlanana kadar Atatürk Havalimanı’nda kira alınmaması yönünde beklentileri olduğunu söyledi.

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği’nin (UTİKAD) İGA ile görüşmelerinin sürdüğünü açıklayan Eldener, "Yapılan görüşmelerde temel konular ofis kiraları, acente kargo ofislerinin inşaatlarının son durumları ve İstanbul Havalimanı’na ulaşımın nasıl sağlanacağı... Süreç ile ilgili olarak İGA ile temas halinde olmaya devam edeceğiz. Atatürk Havalimanı’nda THY tarafından kiralanan ortalama 15 m2’lik ofisler için m2 başına 110 euro ödeyen hava kargo acenteleri İstanbul Havalimanı ofisleri için de m2 başına 100 ila 120 euro arasında kira bedeli ödemek durumunda kalacağı için hava kargo acentelerinin kira maliyetleri doğrudan iki katına çıkacak ve ortalama bir ofis için aylık bin 500 euro civarında bir ek maliyet oluşacak. Kira bedeli ile birlikte ikinci ofis masraflarının ve ek personel giderlerinin de eklenmesiyle söz konusu ek maliyetler daha da artacak. Atatürk Havalimanı’ndaki ofislerden kira alınmaması talebimizi ilgili kamu kurumlarına ilettik, süreci üyelerimiz ile birlikte takip etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

İstanbul Havalimanı’nın hava kargo sektörüne etkilerini değerlendiren Eldener, “Kapasite artışı ülkemizin transit yük hareketleri için hub olma iddiasını ve konumunu güçlendirecek. Atatürk Havalimanı’nda 250 bin metrekareye yayılmış 9 uçak park kapasiteli terminal alanı mevcutken İstanbul Havalimanı’nda 1,4 milyon metrekarelik, 29 uçak park kapasiteli bir kargo şehri inşa edildi.. Transit yükler dahil olmak üzere 1,5 milyon tonluk hava kargo yük hareketi hacmi şüphesiz söz konusu altyapısal gelişmeden pozitif yönde etkilenecek. Böylece küresel hava kargo taşımacılığında ülkemizin aldığı pay artacak" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir