Havalimanı projesinde geri dönüş yok
İstanbul'un artık 2 havaalanını kaldıramaz hale geldiğini söyleyen THY Yönetim Kurulu Başkanı Topçu, 3. havalimanına ilişkin, 'Geri dönüş olacağını düşünmüyorum, olması da mümkün değil' dedi
KOCAELİ - Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, "İstanbul, Türkiye sivil havacılığın bir merkezi olacaksa bu merkezi karşılayacak bir havalimanının da olması şart. Zaten devlet bunu planlamış, büyüklüğünü de ilan etmiş, ihalesini de yapmış. Bundan geri dönüş olacağını düşünmüyorum, olması da mümkün değil" dedi.
Kocaeli Sanayi Odası'nın (KSO) şubat ayı meclis toplantısına katılan Topçu, burada yaptığı konuşmada, THY'nin 2003'te merkezi Antalya'da ve sadece bu kente turist getirme üzerine kurulan bir tatil şirketiyle yüzde 50 ortaklığı olduğunu hatırlatarak, bugün geldikleri noktada THY'nin 15 iştirak şirketi bulunduğunu söyledi.
THY'nin 2003 yılında 1.2 milyar dolar olan cirosunun bugün itibariyle 16 milyar dolara geldiğini vurgulayan Topçu, şöyle devam etti:
"En çok ülkeye uçan hava yolu şirketiyiz. 106 ülkeye uçuyoruz. şehir uçuşu bakımından 246 şehirle dördüncü sıradayız. Bir tek havalimanından en çok noktaya uçma bakımından da birinci sıradayız. Günde 200 kalkışlardan artık bin kalkışlara geçtik. Çok yoğun bir trafik var. Cumhuriyet tarihinin belki de en büyük alımlarını geçen yıl tamamladık. 38 milyar dolarlık liste fiyatıyla uçak sipariş ettik. Bu siparişin bir kısmı şu anda filoya katılmakta, 264 uçağımız da sırada. İnşallah 2016'nın sonu itibariyle filomuza hepsi dahil olmuş olacak"
"2020'de 400'ü aşkın uçakla hizmet vereceğiz"
Topçu, doğudan getirdikleri uçakları istanbul'da boşalttıklarını ve o havuzdan batı uçaklarını beslediklerini anlatarak, "Tanzanya'dan gelen bir uçak 104 uçağa yolcu veriyor. Bu gelen uçakların birer ikişer yolcu dağıtması o gidecek noktadaki uçağı dolduruyor çünkü uçak destinasyon sayımız çok fazla. 246 noktadan getiriyorsunuz. 150 kişilik uçağı doldurmak çok sorun olmuyor ama aktarım almadığı zaman, yani dalga sistemi olmadığı zaman o uçağı doldurma şansınız çok zayıflıyor. Bizim filomuz büyüdükçe uçağı doldurma derdimiz bitiyor ve bitti. Şu anda İstanbul dünyanın en hızlı ulaşılacak noktalarından biri" diye konuştu.
Gelişen ekonomiyle Türk işadamlarının dünyanın her yerinde ticaret yaptığını ve THY'nin bu potansiyeli kullanarak büyümeye devam edeceğini belirten Topçu, 264 uçağın filoya katılmasıyla 2020 yılında THY'nin 400'ü aşkın uçakla Türkiye ve dünya yolcularına hizmet vereceğini kaydetti.
Topçu, sponsorlukların çok önemli olduğunu, bu sponsorluklar sayesinde hem Türkiye'yi hem de şirketi tanıttıklarını vurgulayarak, "Dünya starlarıyla bu işi yapıyoruz. 2014 yılı tanıtım bütçemiz 180 milyon dolar. 180 milyon dolarla biz hem Türkiyemize katkı yapıyoruz hem şirketimizin marka değerini yükseltiyoruz, hizmet kalitemizi daha iyi dünya piyasalarına sunuyoruz. Bunların geri dönüşlerini de ölçümleme yoluyla ölçüyoruz ve bunların karşılığını fazlasıyla aldığımızı görüyoruz" ifadesini kullandı.
'İstanbul'da yeni bir havaalanı muhakkak lazım'
Topçu, bir iş adamının, İstanbul'da 3. havalimanıyla ilgili düşüncelerini sorması üzerine, İstanbul'un artık 2 havaalanını kaldıramaz hale geldiğini anlatarak, Atatürk Havalimanı'nın şu anda tam kapasiteyle çalıştığını söyledi.
Atatürk Havalimanı'nın yüzölçümü bakımından Avrupa'nın en küçük havaalanlarından biri olduğunu ama yoğunluk bakımından ilk 5''te bulunduğuna dikkati çeken Topçu, bu havaalanı 10 kilometrekarelik bir alana sahipken Avrupa'daki havaalanlarının en küçüğü 15 kilometrekareden 60 kilometrekareye kadar çıktığını belirtti.
Bu kadar dar bir alanda bu kadar yolcuyu taşımanın kolay bir iş olmadığını vurgulayan Topçu, şunları kaydetti:
'Prosedür problemsiz işliyor'
"İstanbul'da yeni bir havaalanı muhakkak lazım çünkü gelecek büyüme rakamlarına baktığımız zaman İstanbul'un artık bu havalimanlarıyla bu yükü taşıması söz konusu değil. İstanbul'da üçüncü havaalanı muhakkak olması gerekiyor. Bu konuda da zaten hükümet kararlı. Bu havaalanının yeri belli, ihalesi olmuş, şuanda problemsiz prosedür işliyor. Biz de bu yeni havalimanına göre planlarımızı, programlarımızı yaptık. İstanbul, Türkiye sivil havacılığın bir merkezi olacaksa bu merkezi karşılayacak bir havalimanının da olması şart. Zaten devlet bunu planlamış, büyüklüğünü de ilan etmiş, ihalesini de yapmış. Bundan geri dönüş olacağını düşünmüyorum, olması da mümkün değil. Gelecek planları, ülkenin kalkınmasına uygun olmaz"