Havelsan'dan Kore'ye elektronik harp sistemi ihracatı

96 milyon dolar bedelli projenin 3 yılda tamamlanması öngörülüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - HAVELSAN ile Kore Kore Cumhuriyeti Savunma Tedarik makamı (DAPA) arasında Elektronik Harp Eğitim Sahası (EHES) sözleşmesi imzalandı.

HAVELSAN'dan yapılan yazılı açıklamada, sözleşmenin Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile Kore Cumhuriyeti Savunma Bakanı Sanghee Lee'nin katıldığı imza töreninde Kore Cumhuriyeti Savunma Tedarik Programları (DAPA) Başkanı Byun Moo Keun ile HAVELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Emekli Korgeneral Hayrettin Uzun arasında 16 Nisanda Kore'de imzalandığı belirtildi.

Açıklamaya göre, sözleşme hakkında bilgi veren Havelsan Yönetim Kurulu Başkanı Emekli Korgeneral Hayrettin Uzun, HAVELSAN'ın Kore Cumhuriyeti Hava Kuvvetleri ihtiyacı için gerçekleştireceği EHES ihracatının savunma sanayinde Türkiye'nin geldiği noktanın en önemli göstergelerinden biri olacağına işaret etti.

Proje bedelinin 96 milyon ABD doları olduğunu bildiren Uzun, bu rakamın opsiyonlar ile birlikte 100 milyon ABD dolarını geçebileceğini ifade etti.

Projenin 3 yılda tamamlanmasının öngörüldüğünü vurgulayan Uzun, EHES'i Türk Hava Kuvvetleri ve Pakistan Hava Kuvvetlerinin ardından, üçüncü olarak Kore Hava Kuvvetleri için gerçekleştireceklerini belirtti.

Dünyada böylesine yüksek teknolojik bir sistemi 3 farklı ülke hava kuvvetleri için yapacak tek firma konumuna geldiklerini bildiren Uzun, HAVELSAN'ın savunma sanayinde yazılım ve entegrasyon alanında uluslararası standartlardaki bilgi birikimi ve kabiliyetleri ile önemli bir yere sahip olduğuna dikkati çekti.

Bu projenin özelinde, 10 yıldır Türk Hava Kuvvetlerinin kullanımda olan ve sürekli geliştirilen 'elektronik harp test ve eğitim sahası' sayesinde edinilmiş bilgi birikimi ve kabiliyetlerin getirdiği bir teknolojik üstünlüğün söz konusu olduğuna işarete eden Uzun, şunları kaydetti:

"HAVELSAN, gerçek hava eğitim saha eğitimlerinde kullanılan tüm donanımsal yapıları, gerekli yazılımlarla entegre edebilmekte ve bu yapıların bir sistem halinde birlikte çalışmasını, gözlemlenmesini, kayıt altına alınmasını, analiz ve değerlendirme yapılmasını sağlamaktadır. Bunu yaparken de gerçek ortamda denenmesi mümkün olmayan, özellikle acil ve tehdit durumlarını sanal olarak birebir simüle edebilme kabiliyetine sahiptir. Diğer bir değişle gerçek ve sanal ortamı eş zamanlı olarak birbirine entegre edebilmektedir. Bu da hem HAVELSAN'ın hem de ülkemizin mühendislik alanında derinleşerek geliştiğinin ve bu kabiliyetlerin artık birer ihracat konusu olarak ülkemize katma değer sağladığının en büyük göstergesidir."

Türkiye ve Kore Cumhuriyeti arasında uzun süreden bu yana devam eden dostluğun, ticari alanda da kendini gösterdiğine dikkati çeken Uzun, özellikle savunma sanayi alanında karşılıklı olarak önemli projelere imza atıldığını, bu sayede de ülke ekonomisine önemli katkılar sağlandığını belirtti.

Uzun, Kore Cumhuriyeti ile Türkiye arasındaki savunma sanayi işbirliği kapsamında, HAVELSAN'ın gerçekleştireceği EHES projesinin, HAVELSAN'ın Kore'ye ilk simülator ihracatı olan CN-235 Tam Uçuş Simülatörü'nden sonra ikinci önemli ihracatı olduğunu vurguladı.