Hazine garantili kredilere yeni model

Hazine destekli kefalet sisteminde, bu zamana kadar sağlanan kredilerle KOBİ'lerin finansal sıkıntılarının çoğunun giderildiğini söyleyen Başbakan Yardımcısı Şimşek, bundan sonraki süreçte yeni kredi garanti politikası ve yeni bir model oluşturacaklarını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Hazine destekli kredi garanti sisteminde bu yıl gerek etkinlik ve oluşturulan kaynaklar gerekse ulaşılan yararlanıcı sayısı açısından dönüm noktası yaşandığını söyledi.

Sağlanan desteğin büyüklüğü, ulaşılan kitle ve zamanlama açısından sistemin reel ekonomiye önemli etkileri bulunduğuna işaret eden Şimşek, "Bu uygulama yatırım, tüketim ve ticaret açısından sıkıntılı bir dönemden geçilirken ekonominin olumlu bir seyre dönmesine katkı sağladı ve iktisat politikası seçenekleri açısından önemli bir yer edindi" diye konuştu.

Şimşek, sistemle 2017 yılına kadar yaklaşık 10 milyar lira tutarında teminat yaratılırken, 4 Haziran itibarıyla tahsis edilen kredi limitinin 180 milyar lirayı aştığını ve 287 bin kredi işlemine ulaşıldığını kaydetti.

Bu sonuçlara ulaşılmasında, destek miktarları ve kefalet tutarının artırılmasına yönelik bu yıl yapılan mevzuat düzenlemelerinin önemli etkisi bulunduğunu vurgulayan Şimşek, bu düzenlemelerle geçen yıl duraklayan reel kredi büyümesinin önümüzdeki dönem ivme kazanacağını ve ortaya çıkan kredi genişlemesinin ekonomik büyüme üzerinde olumlu etkisi olacağını bildirdi.

Yeni dönemde yatırım ve istihdama odaklanılacak

Bu sistemle bankalar tarafından kısa sürede yaklaşık 14 milyar lira kredinin ihracatçı firmalara kullandırıldığını belirten Şimşek, sağlanan imkanın daha çok işletme kredisi olduğunun altını çizerek, bu kapsamda yatırım kredilerini yüksek seviyelere çıkarmak için çalışma başlattıklarına dikkat çekti.

"Uygulamaya firmalardan büyük talep geldi. Hacmi 250 milyar liraya yükseltilen Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletlerinde 180 milyar liraya ulaşılırken, bu zamana kadar sağlanan kredilerle KOBİ'lerin finansal sıkıntılarının çoğu giderildi" diyen Şimşek, "Bundan sonraki süreçte yeni kredi garanti politikası ve yeni bir model oluşturacağız. Önümüzdeki dönem yatırım kredilerinin sistemden daha fazla pay almasına yönelik çalışma yapacağız, daha çok yatırıma, katma değere ve istihdam sağlamaya odaklanacağız. İhracata ve kadın girişimcilere yönelik politikalara da ağırlık vereceğiz, bunlara yönelik işlemler için kolaylık sağlayacak yeni adımlar atacağız" diye açıklamada bulundu.

"Kur riski açısından bir olumsuzluk yok"

Şimşek, nisan sonu itibarıyla yıllık bazda kredilerde yüzde 15,9'luk artış olduğuna dikkati çekerek, bu artışın büyük ölçüde Hazine destekli kefalet uygulaması çerçevesinde gerçekleştiğini söyledi.

Mevduat faiz oranlarında görülen artışın geçici olumsuz etkisine karşın, uygulamanın mali sisteme daha fazla kaynak çekilmesi ve hızlı kredi genişlemesinin enflasyonist etkilerinin sınırlandırılması açısından pozitif bir işlev gördüğünü belirten Şimşek, "Bankalarca verilen kredilerin ortalama faiz oranının yüzde 14,5 seviyesinde olduğu ve bir yükseliş yaşanmadığı görülüyor. Döviz-Türk lirası ayrımı açısından bakıldığında da yüzde 90 oranında TL cinsinden kredi kullandırıldığı ve firmaların kur riski açısından bir olumsuzlukla karşılaşmayacağı düşünülüyor" diye konuştu.

Şimşek ayrıca, KOBİ'lerin ve KOBİ dışı işletmelerin finansmana erişimini sağlamak için KGF'nin görevlendirildiğini hatırlatarak, Genel Müdürlüğün çalışmalarının yakından takip edildiğini sözlerine ekledi.