Hazine ‘rahat’ piyasa sıkıntılı

IMF ile bir yılı aşkın süreden bu yana devam eden görüşmeler yılan hikayesine döndü. Krizle birlikte sıkışan piyasalar IMF’den gelecek kaynağı bekliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan’ın dün New York’ta yaptığı açıklama, IMF ile bir anlaşmaya doğru gidildiği izlenimini verdi. Babacan, önceki gün yaptığı “IMF ile anlaşmaya üç ay öncesinden daha yakınız” yönündeki açıklamasının ardından dün de IMF anlaşmasının Orta Vadeli Program’daki tabloyu olumluya çevireceğini söyledi. Kimi çevreler, Babacan’ın açıklamasında IMF’den alınacak kredinin iç piyasaya borç ödemede kullanılacağına kadar detay vermesini “IMF ile anlaşma tamam gibi” diye yorumlarken, kimi çevreler ise hükümetin söylemindeki farklılaşmaya rağmen bu yönde bir gelişmeye pek ihtimal vermedi.

Kısa sürede anlaşma olmayacağını savunan piyasa çevreleri bunu iki nedene bağlıyor. Birincisi, IMF’nin harcamaların kısılması ve gelirlerin artırılmasına dayanan isteklerini hükümetin karşılamaya niyetli olmaması. Gündemin bir süre sonra seçime endeksleneceğini belirten piyasa çevreleri, hükümetin IMF anlaşması ile elini kolunu bağlamak istemediğine dikkat çekiyor. İkincisi ise rahat borçlanan Hazine’nin, IMF’den gelecek paraya şu an için ihtiyacı olmaması. IMF’den sağlanacak kaynağın kriz koşullarında nefes aldıracağını da kaydeden piyasa çevreleri anlaşmanın sürüncemede kalmasının ileriye yönelik beklentileri olumsuzlaştırdığını söylüyor.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde