Hazır giyim 20 milyar dolara koşuyor

Dünyanın moda devlerinin Türk üreticilerle bir araya geleceğini söyleyen TGSD Başkanı Cem Negrin, "Moda Konferansı’na katılan 37 alım grubunun yeni siparişleriyle 20 milyar doları yakalarız" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Ekonomi ve Strateji Danışmanlık Hizmetleri’nin Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) için hazırladığı Hazır Giyim Endeksi’nin sonuçlarını değerlendiren TGSD Başkanı Cem Negrin, faaliyet, sanayi ciro ve karlılık endekslerinde yukarı yönlü bir seyrin sağlandığını belirterek, bundaki en önemli faktörlerden olan kur avantajının korunmasını istedi. 

Hazır giyim ihracatının ilk kez 18 milyar doları yakaladığını belirten TGSD Başkanı Negrin, bu yıl 7.’si düzenlenecek İstanbul Moda Konferansı’na katılan 37 alım grubunun vereceği siparişler ile 20 milyar doları yakalamayı hedeflediklerini söyledi.

"Hazır giyim ihracatı geçtiğimiz ay 1.5 milyar dolara yükseldi"

Cem Negrin, yıl başından bu yana diğer sektörlere göre daha başarılı bir ihracat performansı sergilediklerini vurgulayarak, nisan 2013’de 1,3 milyar dolar olan hazır giyim ihracatının nisan 2014’de 1.5 milyar dolara yükseldiğini söyledi. 

İstanbul 7. Moda Konferansı 8 Mayıs'ta başlıyor

TGSD’nin 8-9 Mayıs tarihleri arasında 7’ncisini düzenleyeceği İstanbul Moda Konferansı’nın hazır giyim ihracatına önemli etkisinin olacağını vurgulayan Negrin, sözlerini şöyle sürdürdü: 
 
"Hedefimiz Uniqlo’nun alımlarının yüzde 5'ini Türkiye'ye kaydırmak"

“İki gün sürecek olan İstanbul 7. Moda Konferansı 8 Mayıs'ta başlıyor. Bu yıl aralarında Japon dünya devi Uniqlo’nun Üretimden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Yoshihiro Kunii, TOM Ford International Kişiye Özel Üretim Müdürü Luigi D OrsognaBucci ve Arcadia COO’su David Shepherd’ın da aralarında bulunduğu çok önemli misafirleri ağırlayacağız. 

Uniqlo’nun CEO’su Türkiye’ye ilk defa geliyor. Türkiye’den ilk defa mal almaya başlamalarını umuyoruz.  Uniqlo bugüne kadar tamamen uzak doğu ağırlıklı büyüyen bir firmaydı. Sonra Amerika ve Londra’ya açılmaya başladılar Şu anda Avrupa’da ki büyümelerini bir programa aldılar. Belki iki-üç yıl içinde Türkiye’de de mağaza açacaklar. Bizim bölgede çabuk üretime ve büyük bir kapasiteye ihtiyaçları var. Alımlarının yüzde 75’ini Çin’den yapan Uniqlo, Bangladeş ve Vietnam’dan da yüzde 5 civarında alım yapıyor. Tüm dünyadan 4-5 milyarlar dolarlık alım yapan Japon devinin alımlarının yüzde 5’ini Türkiye’ye kaydırabilirsek önemli bir iş yapmış olacağız.”

Arcadia’nın vereceği siparişler de önemseniyor

Cem Negrin, Uniqlo’nun yanı sıra konferansa katılan İngiltere’nin en büyük hazır giyim gruplarından Arcadia’nın vereceği siparişleri de önemsediklerini söyledi. Negrin, “9 Mayıs Cuma günü yapacağımız ikili iş görüşmelerinde bu iki devle birlikte tüm dünyadan toplam 37 alım grubu üretici firmalarımızla bir araya gelecekler.  Yakaladığımız ivme ve konferanstaki B2B’lerin yaratacağı güçlü alım rüzgarıyla Nisan sonunda 18 milyar doları yakalayan ihracatımızı 2014 sonunda 20 milyar dolara çıkaracağımıza inanıyorum” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir