Helal Expo Fuarı, 22 Ekim'de başlıyor

Gıda ihracatı her yıl yüzde 10 büyürken helal sertifikalı ürünlerin ihracatı yüzde 70 artıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Helal Expo Fuarı, 22-25 Ekim tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek. 

Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği (GİMDES) öncülüğünde bu sene altıncısı Discover Events organizasyonuyla düzenlenecek olan Helal Expo Fuarı, Dünya Helal Konseyi'ni de ağırlayacak.  

Kongre, sempozyum, çalıştay ve şuralarla birlikte ulusal ve uluslararası gıda profesyonellerini bir araya getirecek fuarla eş zamanlı olarak Helal Gıda Zirvesi, KOBİ Zirvesi, Tüm Expo Fuarı ve Tüm İnovasyon Teknolojileri Fuarı düzenlenecek. 

Discover Events Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Ete, gıdadan giyime, ilaçtan turizme geniş bir sektörü barındıran helal pazarının dünyadaki büyüklüğünün 860 milyar doları aştığını belirterek, 2 milyar müslümanın yaşadığı dünyada bu hacmin gelecek 10 yılda 2 trilyon doları bulmasının beklendiğini ifade etti. 

Türkiye'de ortalama 15 milyar dolara yaklaşan helal gıda pazarının her yıl yüzde 100 büyüdüğüne işaret eden Ete, iç pazarın bu yıl yaklaşık 30 milyar doları bulacağını, ihracat tarafında da hızlı büyüme yaşandığını aktardı. 

Yunus Ete, "Türkiye'de toplam gıda ihracatının yüzde 30'unu helal sertifikalı ürünler oluşturuyor. Gıda ihracatı her yıl yüzde 10 büyürken helal sertifikalı ürünlerin ihracatı yüzde 70 artıyor. Önümüzdeki 10 yıllık süreçte gıda ihracatında helal sertifikalı ürünlerin payının yüzde 70'i bulacağı öngörülüyor" dedi. 

Helal sertifikası alan şirketlerin satışlarının ikiye katlandığına dikkati çeken Ete, helal sertifikalı ürünlerde rantın önüne geçmek için sertifikayı verenlerin de denetlenmesi gerektiğini dile getirdi. 

Bu amaçla Dünya Helal Konseyi'nin kurulduğunu anlatan Ete, şunları kaydetti: 

"Bu konsey sertifika veren tüm dernek, kurum ve kuruluşları denetliyor. Bunun için konseyin üyeliğe kabul onayı vermesi gerekiyor. Türkiye'de 'Dünya Helal Konseyi'ne sadece GİMDES üye. Dünya Helal Konseyi'ni 22-25 Ekim'de gerçekleştireceğimiz Helal Expo Fuarı'na getirmeye hazırlanıyoruz. Türkiye'de helal gıda ihracatı hızla yükseliyor. Ancak Endonezya, Malezya gibi ülkeler sadece Dünya Helal Konseyi'ne akredite olmuş kurumların sertifikasını kabul ediyorlar. Bu nedenle zirve büyük önem arz ediyor." 

Bu konularda ilginizi çekebilir