Her 100 erkekten 35'inin ayakkabısı Hatay'dan

Türkiye'deki erkek ayakkabı ihtiyacının yüzde 35'ini karşılayan Hataylı ayakkabıcıların hedefi, yeni kurulacak siteyle hem daha fazla kişiyi istihdam etmek hem de üretimi artırmak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HATAY - Hatay Ayakkabıcılar Odası Başkanı Gökhan Oral, kentte 400'e yakın kayıtlı erkek ayakkabı üreticisi bulunduğunu, yaklaşık 10 bin kişinin istihdam edildiğini belirtti. 

Oral, Hataylı ayakkabı üreticilerinin imalathanelerdeki fiziki koşullar iyi durumda olmadığı için Avrupa Birliği'ne (AB) sundukları "Ayakkabıcılar Sitesi Eğitim, Tasarım ve Ortak Kullanım Atölyesi" projesinin kabul edildiğini söyledi. 

AB'den projelerine 5,5 milyon avro destek sağlanacağının altını çizen Oral, şunları kaydetti: 

''AB'den aldığımız destekle Karlısu beldesi ile Günyazı köyü arasında 200 dönüme, içerisinde en küçük birimi 100 metrekare olmak üzere 183 iş yeri, sosyal ve dini tesislerle 2 bini kapalı toplam 6 bin metrekarede atölyeler oluşturacağız. Buranın bu yıl içinde ihalesi yapılarak 36 ayda bitirilmesini hedefliyoruz. Böylelikle hem üretimiz hem de istihdamımızı ikiye katlayacağız. Ayrıca sektörümüzde kadınları da istihdam edebileceğiz. 10 bin çalışanımızla günde ortalama 80 bin çift ayakkabı yapıyoruz. Atölyenin hizmete girmesiyle hem istihdamımızın hem de üretimimizin yüzde 50 artacağını düşünüyoruz.'' 

Hataylı ayakkabıcıların, Türkiye'nin "parlayan yıldızı" haline gelmek istediğini vurgulayan Oral, önlerindeki en önemli sıkıntının markalaşamamak olduğunu dile getirdi. 

Türkiye'de bir çok tanınmış ayakkabı firmasına Hatay'da fason ayakkabı üretimi yaptıklarını belirten Oral, atölyelerinin tamamlanması durumunda kentten en az 10'a yakın marka çıkacağını ifade etti. 

Oral, Suriye'deki iç savaşın sektörlerini olumsuz etkilediğini, Ortadoğu'ya ihracatın durduğunu da sözlerine ekledi.