Her gün milyonlarca ekmek çöpe gidiyor

ekmek israfını önlemeye yönelik kampanyalara rağmen her gün 4,9 milyon adet ekmek çöpe atılıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 2013 yılı Ocak ayında başlattığı “Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası” ile bir yıl içerisinde ekmek israfında yaklaşık yüzde 18’lik azalma yaşandı. Böylece günde 1 milyon 50 bin, yılda 384 milyon ekmek israf edilmekten kurtarıldı ve 2 milyar 800 milyon TL’lik tasarruf sağlandı. 

Bu olumlu gelişmelere rağmen Türkiye’de hala günde 4,9 milyon adet ekmek çöpe atılıyor. İsrafın boyutlarını daha da azaltmanın en etkili yollarından biri ise bilinç artışı ile birlikte paketli ekmek tüketiminin artırılmasından geçiyor. 

Çünkü Ambalaj Sanayicileri Derneği’nin verilerine göre, ekmeğin uzun süre bayatlamadan saklanmasına imkan tanıyan paketli ekmeklerle israfı yüzde 50’ye varan oranlarda azaltmak mümkün. 

murat-sertan-sagmanli.jpg"Türkiye, israfı paketli ekmekle azaltabilir"

Ekmeğin Türk toplumunun temel besin maddesi olduğunu ve 2007 yılında yılda 200 kilo kişi başı ekmek tüketimi ile dünyada en çok ekmek tüketen ülke olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girdiğimizi vurgulayan Doygun Ticaret ve Pazarlama Müdürü Murat Sertan Sağmanlı, “Ambalaj Sanayicileri Derneği’nin verilerine göre paketli ekmek tüketimi artarsa, çöpe giden ekmeğin yüzde 50'sini kurtarma şansımız var. Çünkü paketli ekmeği derin dondurucuda 6 aya kadar saklamak mümkün. Yemek istediğinizde ekmek kızartma ve tost makinelerinde ısıtarak ya da kendiliğinden çözünmesini bekleyerek ekmeğinizi ilk günkü tazeliğinde tüketebilirsiniz.” diye konuştu. 

"Bir yılda israf edilen ekmekle yüzlerce okul ve hastane yapılabilir"

İsrafın her türlüsünün ülke ekonomisine vurulan bir darbe niteliğinde olduğunu dile getiren Murat Sağmanlı, “Örneğin Türkiye’de bir yılda israf edilen ekmekle kilometrelerce yol, yüzlerce okul ve hastane yapmak mümkün. Bakanlığın Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası ile 1 yılda 1,1 milyon ton buğday, 2,1 milyar metreküp su tasarrufu sağlandı. Böylece ülke ekonomimiz her alanda kazandı. Ekmek israfını önleyerek bu tasarrufu artırmak için gerekli tüm önlemleri almalıyız.” dedi. 

Dünyada açlık yüzünden her yıl 6 milyon çocuk hayatını kaybediyor

Sağmanlı, “Birleşmiş Milletler verilerine göre; dünyada açlık ve yetersiz beslenme yüzünden her gün 17 bin, her yıl 6 milyon çocuk hayatını kaybediyor. 900 milyon kişi her sabah açlıktan ölme riskiyle güne başlıyor. Sadece bu rakamlar bile ekmeğimizi israf etmememiz gerektiğini net bir şekilde anlatıyor.” diyerek sözlerini noktaladı.