Her mahalleye bir solar-panelci!

Geçen ay yapılan düzenleme ile çatılara 10 kilovatsaate kadar güneş santralı kurulmasının kolaylaştırılması sektörü hareketlendirdi. Güneş paneli üreticilerinin franchise ile yayılacağı öngörülüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SİBEL SANCAKLI

İSTANBUL - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) çatılara güneş enerjisi santralı kurulmasını, tüketicinin kendi elektriğini üretmesini, fazlasını da satmasını kolaylaştıran düzenlemesi bu piyasayı hareketlendirecek. Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) Genel Sekreteri Faruk Telemcioğlu, mevcut elektrik tesisatçılarının güneş enerjisi montajcısı olacağı öngörüsünde bulundu. Mart ayından sonra süreci hızlanacağını öngören Telemcioğlu, “Bu adımlar piyasayı hareketlendirecek ve bununla ilgili olarak da istihdam artacak. Her mahallede bir ehliyetli elektrikçi var. Bunlar güneş enerjisi mesleki yeterlilik kurumu kapsamında güneş enerjisi sistemleri montajı ile ilgili belgeyi aldıkları zaman aynı zamanda güneş enerjisi montajcısı da olmuş olacaklar. Bizim istediğimiz de mahalle aralarında bile bunu usulüne uygun kuran insanların olması. Bu Avrupa’da böyle, Türkiye’de de olması mümkün” değerlendirmesini yaptı. Telemcioğlu ayrıca, tüketicinin 3-4 panel için başka bir şehirde bulunan fabrikalardan panel almaktansa bu işletmelerden panel almayı tercih edeceklerini düşündüğünü dile getirerek, sektörde franchise sisteminin oluşacağını söyledi.

Torbada da çatı GES’lere vergi muafiyeti var

18 Ocak’ta Resmi Gazete’de yer alan düzenleme ile çatılara 10 kilovata kadar güneş enerjisi santralı kurmak, ihtiyaç fazlasını şebekeye satmak kolaylaştırıldı. Düzenleme ile özellikle dağıtım süreleri kısaldı ve başvuruya kolaylık getirildi, evden taşınmak söz konusu olduğunda çatı santralı evin yeni sahibine ya da kiracıya devretmek olanağı sağlandı. Elektrik üretmek isteyen vatandaş, başvurusunu dağıtım şirketinin merkez ya da taşra birimine yapabilecek. Dağıtım şirketleri başvuruları aylık olarak alacak ve bir sonraki ayın 20’sine kadar sonuçlandıracak. Projesi onaylanan vatandaş elektrik üretmeye başlayabilecek ve ürettiği elektrikten kendisine fazla geleni mevcut şebeke üzerinden dağıtım şirketine satabilecek.

Bu düzenlemeden sonra Meclis’e gönderilen ve şu sıralar

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri süren torba tasarıda da bu konu ile ilgili bir madde yer aldı. Bu maddede şu ifadeler yer alıyor: “Elektrik piyasası düzenlemeleri kapsamında, sahibi oldukları veya kiraladıkları meskenlerde, kurulu gücü azami 10 kilovat olan, çatı ve cephe uygulamalı yenilenebilir enerji üretim tesislerinden ürettikleri elektrik enerjisini tedarik şirketlerine satanlara gelir vergisi ve buna bağlı KDV muafiyeti getirilmektedir.”

Dört kişilik bir ailenin ayda ortalama 250 kilovat elektrik tükettiği göz önüne alındığında çatı GES’lerin kısa sürede yaygınlaşacağı tahmin ediliyor.

‘Başvuru süreci hızlandırılmalı’

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Genel Sekreteri Hakan Erkan da Türkiye’de halen 30 civarında solar panel üreticisi bulunduğunu, bunların yılda toplam 4 bin 500 megavatlık panel üretim kapasiteleri olduğunu bildirdi. Önemli bu alanda bir pazar yaratılmasının önemini vurgulayan Hakan Erkan, çatılarla ilgili düzenlemelere ilave olarak başvuru sürecinin hızlandırılması ve yatırımın bir kısmının vergiden muaf tutulması gibi ilave değişiklerin de bu anlamda yarar sağlayacağını ifade etti.

‘Elektrikte depolama, fizibiliteleri unutturacak’

GÜNDER Yönetim Kurulu Başkanı Kutay Kaleli, çatılara 10 kilovata kadar güneş santralı düzenlenemesinin ardından yeni hedefin endüstriyel çatılar için belirli teşviklerin çıkartılması ve bu noktada güneş enerjisinin kullanılmasını yaygınlaştırmak olduğunu aktararak şunları kaydetti: “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı ve bu yıl ikincisi yapılacak güneş YEKA ihalesine, enerji depolama ve batarya teknolojilerinin eklenecek olması, bütün fizibiliteleri unutturacak. Böylece ilk YEKA kapsamındaki araştırma ve geliştirmesi zaten yapılacak olan güneş enerjisi hücre teknolojilerinin yanında yeni YEKA ile bizlerin hep bahsettiği ve bilinen bütün fizibiliteleri unutturacağına kesin gözüyle bakılan depolama teknolojilerinde de Ar-Ge çalışmaları başlamış olacak. Bu ihalenin de dünya enerji otoritelerinin takibinde olacağına hiç şüphemiz yok.”

Albayrak: Bor için önemli tesisler yapılacakAlbayrak: Bor için önemli tesisler yapılacak

Bu konularda ilginizi çekebilir