”Her şey verilecek ücret zamlarına kilitlendi”

Türk-İş Genel Başkanı Kumlu, "İnanıyoruz ki, sayın Başbakan'la Çarşamba günü bu sözleşmeleri masa başında bitiririz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, kamu kesimi toplu iş sözleşmelerinde müzakerelerin bittiğini ve her şeyin Hükümet tarafından verilecek ücret zamlarına kilitlendiğini belirterek, "Temenni ediyoruz ve inanıyoruz ki, sayın Başbakan'la Çarşamba günü bu sözleşmeleri masa başında bitiririz" dedi.

Kumlu, Kamu Koordinasyon Kurulu ile Devlet Bakanı Hayati Yazıcı arasında Başbakanlık Merkez Bina yapılan kamuda çalışan işçilerin toplu iş sözleşmelerine ilişkin toplantı çıkışında açıklamada bulundu.

Ocak-Şubat-Mart döneminden bu yana devam eden toplu sözleşme görüşmeleri için Devlet Bakanı Yazıcı ile görüştüklerini belirten Kumlu, görüşmeden bir sonuç çıkmadığını belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yarın bir araya geleceklerini bildiren Kumlu, Türk-İş'e bağlı sendikalardan bir kısmının grev kararı aldığını ve grev ilanlarını astığını, grev yasağı bulunanların Yüksek Hakem Kurulu aşamasına geldiğini ifade etti.

Kumlu, "Müzakereler şu anda bitmiş durumda. Her şey Hükümet tarafından verilecek ücret zamlarına kilitlendi. Onun için üyelerimiz bizden dört gözle mesaj bekliyorlar" dedi.

Sendika üyelerine seslenen Kumlu, Çarşamba günü Başbakan Erdoğan'la yapacakları görüşme sonrası kamuoyuyla paylaşacakları mesajları dikkatle izlemelerini istedi.

Toplu iş sözleşmelerinin masada bitirilmesinden yana olduklarını dile getiren Kumlu, "Temenni ediyoruz ve inanıyoruz ki Sayın Başbakan'la Çarşamba günü bu sözleşmeleri masa başında bitiririz, diye düşünüyorum" dedi.

Kumlu, Başbakan Erdoğan'ın bu işi masada bitirmek için çaba göstereceğine inandıklarını söyledi.

Vergi ve sigorta etkisi

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kumlu, bir gazetecinin Hükümet'in teklifi ile Kamu Kesimi Koordinasyon Kurulunun talepleri arasındaki farkı hatırlatması üzerine, şunları söyledi:

"Biz, '1 Ocak 2009 tarihinde almış olduğumuz ücretlerin 31 Aralık 2009 tarihinde daha iyisini versinler, yüzde 3 3'e imza atalım' dedik. Bunun anlamı şu; 1 Ocak'ta aldığımız ücrette 31 Aralık'ta yüzde 6 vergiden kaybımız var. Yüzde 3 3'ten yüzde 6 zam oranı, yılın sonunda hiç zam almamış gibi gözükecek. Sigorta primleri daha önce özellikle ikramiyelerden kesilmiyordu. Şu anda 1.7-2 civarında sigorta primi kesiliyor. Böyle olunca yüzde 6 vergiden, yüzde 2 sigorta priminden toplam yüzde 8, yıl içinde kaybımız var. Böyle olunca zaten taleplerimizi revize etmiş durumdayız."