Hisarcıklıoğlu: Bu teker tümsekte kalmayacak

Bankalar ile reel sektör diyalog toplantısında buluştu. CGK prim borçlarının vadelendirilmesi dahil alınan önlemlerin piyasaya moral verdiğini, ticareti desteklediğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Biz bu çalkantılı sürecin geçici olduğuna inanıyoruz. İnanıyorum ki bu teker tümsekte kalmayacak” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HATİCE ŞİMŞEK

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Son 25 senede iç ve dış kaynaklı çeşitli kriz ve çalkantıları hep beraber atlattık. Hepsinin üstesinden geldik, yine yola devam edeceğiz. Bu sıkıntılı günleri atlatmak için reel ve finans sektörü el ele verdik. Biz Türkiye için varız. İnanıyorum ki bu sefer de tümsekte bu tekerlek kalmayacak, aşacak gidecek” dedi.

TOBB ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından, reel sektör ile mali sektör arasındaki diyaloğun güçlendirilmesi, sorunların ve önerilerin paylaşılması amacıyla “Reel Sektör ve Finans Sektörü Diyalog Güçlendirme Toplantısı” gerçekleştirildi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, TBB Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ve TBB Yönetim Kurulu’ndaki bankaların genel müdür veya genel müdür yardımcılarının katılımlarıyla gerçekleştirilen toplantıya iş dünyası yoğun ilgi gösterdi.

Rifat Hisarcıklıoğlu, Anadolu’da diyalog toplantılarının sorunların anlaşılması ve çözülmesi noktasında son derece önemli olduğuna işaret ederek, şunları söyledi: “Türkiye Bankalar Birliği ve TOBB, birlikte bir ilki gerçekleştiriyoruz. Anadolu’da diyalog toplantıları düzenliyoruz. Denizli- Konya-İzmir-İstanbul’dan sonra şimdi Kayseri’deyiz. Bankalarımız, reel sektörün dertlerini dinlemek için sahaya indi. Bu toplantılarla reel sektör ile finans sektörü birbirini daha iyi anlayacak ve ortak çözümler geliştirecek. Yani bu sıkıntılı süreci birlikte çalışarak atlatacağız. Her iki sektörün de güçlendirilmesine ihtiyaç var. Bu kapsamdaki önerilerimizi hükümete ilettik, iletiyoruz. “

Reel sektörün ve özellikle de KOBİ’lerin finansmana ulaşma imkânlarının açık tutulmasının hayati önem taşıdığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Son dönemde ekonomide olumlu gelişmeler var. Ancak ekonomideki canlanma, henüz istediğimiz noktada değil. Bu konuda Odalarımız ve Borsalarımızdan gelen, bizim de hükümete ilettiğimiz, 4 sektördeki vergi indirimleri hayata geçti. Hükümetimiz ilk adımı böylece attı. Sonrasında kısa çalışma ödeneği aktif hale getirildi. Dün de ödeme sıkıntısına düşen, düzgün mükelleflerin SGK borçlarına 60 ay vadelendirme sağlandı. Tüm bu önlemler piyasaya moral veriyor, ticareti destekliyor. Biz bu çalkantılı sürecin geçici olduğuna inanıyoruz. Türkiye’nin temellerinin sağlamdır. Son 25 senede, iç ve dış kaynaklı, onlarca kriz ve çalkantı yaşadık. Hepsinin de üstesinden geldik ve yola devam ettik. Bu sıkıntılı günleri aşmak için, reel sektör ile finans sektörü el ele vermiş durumunda. Çünkü biz hepimiz Türkiye için varız. İnanıyorum ki, bu teker bu tümsekte kalmayacak.”

“Ekonomi olumlu yönde seyrine devam ediyor”

TBB Başkanı Hüseyin Aydın da Kayseri’de özeleştiri yapacaklarını söyledi. Ekonomiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu Aydın, “Ekonomi olumlu yönde seyrine devam ediyor. Reel sektörle bankacılık sektörü ayrılmaz bir bütün. Birimizdeki bir rahatsızlık diğerimizi etkiliyor. Aynı gemide olduğumuzun farkında, bilincindeyiz. Hızlı koşuyoruz. Koşarken eksiğimiz, fazlamız olabilir. Daha iyiyi bulmak için gereken gayreti göstereceğiz” dedi.

Basına kapalı gerçekleşen toplantıya, reel sektör ve finans sektörünün üst düzey temsilcilerinin yanı sıra iş dünyasından yaklaşık 500 kişi katıldı.


ATO Başkanı Baran: Çarkları döndürmeye devam edelim

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, Ankara’nın merkezi Kızılay’da faaliyet gösteren oda üyesi firmaları ziyaret ederek, sorunlarını dinledi.

ATO yönetimi olarak 157 bin üyenin ekonomik gelişmeler karşısındaki durumunu sektörel anketlerden tespit ettiklerini vurgulayan Baran, her bir konuyla ilgili tespit, sorun ve çözüm önerilerini ilgili bakanlık, kurum ve kuruluşa ilettiklerinin altını çizdi. Hükümetin de reel sektörün sorun ve çözüm önerilerine ilişkin pozitif yaklaşım sergilediğine dikkati çeken Baran, şunları kaydetti: “Ekonomideki durgunluktan etkilenen beyaz eşya, mobilya, konut ve otomotiv sektörlerinin desteklenmesi, SGK prim borçlarına taksit uygulanması taleplerimiz karşılık buldu. Konkordatonun bir şirketi kurtarırken, başka şirketleri zor durumda bıraktığını anlattık, yeni bir düzenleme için harekete geçildi. İhracat destekleri dedik, hemen adım atıldı. Kooperatifleşmenin önemine işaret ettik, bu konuda harekete geçildi. Tüm bu gelişmeler, bizim çalışmalarımızı daha moralli yapmamızı sağlıyor.” Baran, Türkiye’nin son dönemde ekonomik saldırılara uğradığını, faiz, kur ve enflasyon üçgeninde ciddi manipülasyonlara maruz kaldığını belirterek, “Hükümetimiz, finansal sektöre olan borçların yeniden yapılandırılması, borçların taksitlendirilmesi, KDV ve ÖTV indirimleri gibi adımlarla reel sektörün sırtındaki yükü hafifletmek istiyor. Asıl önemli nokta, ülke olarak sabırlı ve kararlı bir şekilde ekonomimizin çarklarını döndürmeye devam etmemizdir” değerlendirmesinde bulundu.


İTO Başkanı Avdagiç: SGK prim borcuna taksit son derece olumlu

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) işverenlerin prim borçlarının yapılandırması kararıyla ilgili olarak, “Kredi yapılandırmasının ardından gelen SGK taksitlendirmesi son derece olumlu. Geçici bir prim indirimi ve vergi borcu yapılandırması da süreci tamamlar” açıklamasını yaptı.

Avdagiç yaptığı yazılı açıklamada, SGK’nın başlattığı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından açıklanan “uyumlu işveren” düzenlemesini değerlendirdi. Avdagiç, “Kredi yapılandırmasının ardından gelen SGK taksitlendirmesi son derece olumlu. Geçici bir prim indirimi ve vergi borcu yapılandırması da süreci tamamlar. Reel sektör üretimini aksatmayıp, kredilerini ödemeye çalışırken SGK primi taksitlendirmesi, hem üretenler hem de hem finans kesimi için önemli bir adım olmuştur” ifadelerini kullandı. Şekib Avdagiç, şunları kaydetti: “Söz konusu düzenleme ile geriye dönük 3 yılda primini düzenli ödemiş, ancak son 12 ayda sorun yaşayan iyi niyetli işverenin koruma altına alınması ile hakkaniyetli bir sınırlama getirilmiş oldu. Ayrıca 500 bin TL ye kadar olan borçlarda teminat aranmayacak olması, KOBİ’lere verilen önemi gösteriyor. Hem 60 aylık vade imkanı hem de uygun faiz oranı işveren için önemli bir destek. Piyasadaki nakit döngüsüne, sonrasında da istihdama ve büyümeye katkı yapacak böylesi adımlara ihtiyacımız var.”