Hisarcıklıoğlu: KOBİ'leri 6 milyarlık yükten kurtardık

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türk ticaret hayatında dünden itibaren yeni bir dönemi başlatan yeni TTK'nda yapılan rötuşların başta KOBİ'ler, şirketleri 6 milyar liralık yükten kurtardığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Önder BARLAS

PARİS - İş dünyasından gelen yoğun talepler üzerine bin 535 maddelik Türk Ticaret Kanunu'nun toplam 109 maddesi değişti. Dün yürürlüğe giren yeni TTK'da yapılan değişiklikler iş dünyasından sadece Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) yönetimin katıldığı 30 saat süren 3 ayrı Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) şekillendi.

Milletlerarası Ticaret Odası'nın (ICC) Paris'te yapılan genel kurulu ile yönetimine giren ve Paris dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtlayan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, aktif rol oynadıkları süreç ile ilgili bilgi verdi. "İş dünyası olarak artık ihtiyaçlarımızı karşılamayan 50 yılık eski ticaret kanununun değişmesi gerektiğini her fırsatta dile getiriyorduk. Ancak yeni kanunu incelediğimizde bazı maddelerde değişikliğe gidilmesi gerektiğini gördük. Bu taleplerimizi hükümete ilettik. Hükümetimiz de görüşlerimizi dikkate aldı. Özel sektörün yanında olduklarını bir kez daha gösterdiler" diyen Hisarcıklıoğlu, 25 maddede esas değişiklik yapıldığını, 84 maddenin ise değişikliklerden kısmen etkilendiğini anlattı.

Bu üç EKK'ya 7 bakan, bürokratlar ve kendisi ile birlikte TOBB'dan bir kişinin daha katıldığı belirten Hisarcıklıoğlu, yapılan 5 ayrı değişikliğin ise şirketleri 6 milyarlık maliyetten kurtardığını söyledi.

Hisarcıklıoğlu bu değişiklikleri şöyle anlattı: "Bağımsız denetimin kapsamı daraltıldı. Kapsamı belirleme yetkisi Bakanlar Kurulu'na verildi. KOBİ'ler dışarıda kaldı. En fazla 10-15 bin büyük şirketimiz, bağımsız denetime tabi olacak. Böylece şirketlerimiz yıllık 4.5 milyar liralık masraftan kurtuldu. İkinci olarak işlem denetimi tamamen kaldırıldı. Eğer işlem denetimi kaldırılmasaydı,
yıllık 150 bin işlem için, işlem başına bin liradan ortalama 150 milyon lira ödenecekti. Üçüncü değişiklik defterlerin açılış ve kapanış onayları ile ilgili. Onaylar azaltıldı. İnternet defteri kaldırıldı. Elektronik defterlere artık onay gerekmiyor. Yeterli yaprağı olan defterlere yeni değişiklikler sonrasında devam edilebilecek. Böylelikle 300 milyon liralık noter masrafı azaldı. Dördüncü değişim internet sitelerinde oldu. İnternet sitesi kurma zorunluluğu kaldırıldı. Sadece
denetime tabi büyük şirketler internet sitesi kuracaklar. KOBİ'lerimiz yıllık 600 milyon liralık site masrafından kurtuldu. Beşinci olarak finansal tablolar artık internet ve Sicil Gazetesi'nde yayınlanmayacak. Bunun da getirisi 600 milyon lira. Burada masraftan öte mali sırların açıklanması sorunu vardı. Bunu kabul edemezdik. Komşum, rakibim benim kasamda ne kadar para olduğunu niye bilsin. Örneğin yurtdışında büyük ülkelerin şirketler ile aynı ihaleye girsek, onlar bizim bütün bilgilerimizi görecekti. Belki, 'bunların kapasitesi yetmez' diyerek bizi ihale dışı bırakacaklardı. Ayağımıza kurşun sıkmaktan yırttık."

KOBİ'leri büyüklerden korudu

Yasadaki devrim gibi maddelerden birinin KOBİ'lerin haklarını savunan ve büyük marketlere '60 gün ödeme süresi tanıyan' madde olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu "Bu yasa KOBİ'leri büyük marketler karşısında koruyor. Gıda ve tarımsal ürün üreten ve marketlere satanlar çoğu zaman mağdur oluyordu. Hatta işletmesini kapatanlar bile vardı. Şimdi marketler mal aldığı işletmelere 60 gün içinde ödeme yapmak zordunda" diye konuştu. "Yasa mevcut haliyle yürürlüğe girseydi limited şirketleri bitiren bir yasa olacaktı" diyen Hisarcıklıoğlu, "Çünkü AŞ'de sermayenin yüzde 25'i peşin ödenirken, limited şirketlerde bu oran yüzde 100'dü. Bunun da yüzde 25'e indirilmesini sağladık. Yani limited şirketler de AŞ'ler gibi oldu. Ayrıca yapılan değişiklik ile artık limited şirketler de avans kar payı dağıtabilecek" dedi.

Hisarcıklıoğlu "Ayrıca ortakların borçlanması da 2 şart dışında yeni değişiklerle serbest hale geldi. Bu şartlar sermaye taahhüdü borcu olmaması ve yedek akçelerle birlikte karın geçmiş yıl zararlarını karşılamasıdır. Yani şirket sermayesini büyütebilmişse, artıdaysa ortak borç alabilecek. Öte yandan yönetim kurulunun borçlanma yasağı da kaldırıldı. Sadece yönetim kurulu üyelerinin yakınları ve ortak olmayan bağımsız üyeler şirketten nakit borçlanamayacak" diye konuştu.

Bill Gates yönetime giremeyecekti

Yasanın çıkmasıyla birlikte 200 binin üzerinde münferih şirketin 3 ay içinde sicilden silineceğini anlatan Hisarcıklıoğlu değişiklik paketi ile özgürlük kısıtlayıcı bütün cezaların yasadan çıkarıldığını da belirterek "32 suçun yaptırımı idari para cezasına dönüştürüldü. 5 fiilin yaptırımı hapisten adli para cezasına dönüştürüldü. 2 suçun ise tanımı kaldırıldı" dedi.

Değiştirilen yasada yönetim kurulu üyesinin TC vatandaşı olması şartı bulunduğunu ve bunun da kaldırıldığını belirten Hisarcıklıoğlu, "Değiştirilen yasada yönetimi kurulu üyelerinin 4'te birinin yüksek öğrenim görmesi zorunluluğu vardı, bu kalktı. Yani yasanın eski halinde Bill Gates, üniversite mezunu olmadığı için Koç Holding'de görev almak istese bile alamayacaktı" diye konuştu.

rhisarciklioglu26.jpg

 
'TİCARET ÇEKLE DEĞİL HİSSİYATLA YAPILIYOR'

Hisarcıklıoğlu, en büyük sorununun karşılıksız çek ve senet olduğunu belirterek hapis cezasının kaldırılmasının ardından kontrol mekanizmasının kurulmamasının karşılıksız çeklerde büyük artış yarattığını söyledi. Hisarcıklıoğlu “Rakamlar çekte bir an önce düzenleme yapılması gerektiğini
gösteriyor. Aksi takdirde çek, ticaret hayatından çekilebilir” dedi. Sorunun çözümü için TBB bünyesinde kurulan Risk Standardizasyon Merkezi'nde TOBB'un da olması gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, “Yani parayı satan şirketlerin riskini görüyor, malı satan göremiyor. Bu nedenle şu
an ticaret çekle değil, hissiyatla yapılıyor. Avusturyalı bir şirket bize mal sattığında riskte
değil, ama biz yatak odamıza kadar risk altındayız” dedi.