Hollanda'nın sınır şehri Venlo'dan Türk lojistikçilere avantajlı yatırım daveti

Avrupa'nın en büyük lojistik merkezini altyapısına 1 milyar euro harcayarak kuran Venlo Belediyesi'nden, Türklere yatırım daveti var. Limanı ile Rotterdam'a entegre olan Venlo, Almanya'ya ulaşmak isteyenlere vergi avantajı sunuyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HANDAN SEMA CEYLAN

VENLO - Hollanda'nın Almanya'ya sınır şehri Venlo, Türk lojistikçilere yatırım çağrısı yaptı. Türk firmalara özel yatırım imkanları sağlayacak olan Venlo Belediyesi, 1 milyar euroluk altyapısı ile Avrupa'nın en büyük lojistik merkezlerinden birine sahip. Venlo, Türkiye'nin dış ticaret için ihtiyaç duyduğu depolama ve dağıtım imkanlarını sunmaya talip.

Venlo Belediye Başkanı Antoin Scholten'in ev sahipliğinde ve Venlo Belediye Başkan Yardımcısı Stephan Satijn'in sunumuyla düzenlenen bir gecede kentin avantajları Türk gazetecilere anlatıldı. Venlo ziyareti kapsamında Kuzey Ticaret Limanı ile sebze ve meyve depolaması ve ticaretinin gerçekleştirildiği Fresh Park Venlo'da da incelemelerde bulunuldu. Innovatoren yani ‘İnovasyon Kulesi'nde lojistik merkez ile ilgili bilgiler paylaşıldı.

Belediye Başkan Yardımcısı Stephan Satijn, Venlo lojistik merkezinin 40 kilometreye ulaşan genişliği ile Avrupa'nın en geniş limanı olan Rotterdam ile entegre şekilde planlandığını belirterek, "Avrupa'da faaliyet gösteren Türk şirketlerini depo yatırımı yapmaya davet ediyoruz. Türkiye Avrupa'nın Ortadoğu ve Asya'ya açılan çok önemli bir kapısı. İşbirliği içinde olmamız kaçınılmaz" diye konuştu.

2-584.jpg

VENLO'NUN TÜRK FIRST LADY'SİNDEN ÇAĞRI: Rotterdam Başkonsolosu Sadin Ayyıldız (soldan sağa), Venlo Belediye Başkanının eşi Meral Gözükeleş, Venlo Belediye Başkanı Antoin Scholten, Belediye Meclis Üyesi Duygu Oruç ve Belediye Başkan Yardımcısı Stephan Satijn'in katıldığı gecede Venlo'nun yatırım çağrısı yinelendi. Belediye Başkanı Scholten'in Türk eşi Meral Gözükeleş de Türk yatırımcıları Venlo'ya beklediklerini dile getirdi.

Venlo'nun, Avrupa'nın yanı sıra ABD, Çin ve Tayvan'dan yatırımcılar için cazibe merkezi olduğunu kaydeden Satijin, şunları söyledi: "Rotterdam limanı bizi en önemli stratejik dağıtım merkezi olarak belirledi. Şimdiden Canon, Océ, Vistaprint, Office Depot, Prologis, Goodman, Arrow Electronics, Michael Kors, Group Heylen (Tommy Hilfiger /Calvin Klein) gibi dünyanın en önde gelen firmalarıyla çalışıyoruz. Venlo'nun stratejik konumunun yanı sıra gümrük işlerinde kolaylık ve indirim sağlıyoruz. Yatırımcıya istedikleri her konuda danışmanlık sunan özel bir ekibimiz var." 

Bir günde 25 bin TIR 

İki demiryolu terminali olan Venlo, üçüncü terminalin yapımı sürüyor. İnşaatı devam eden demiryolu ve konteyner terminaline 100 milyon euro yatırım yapılıyor. Merkez 4 bin 500 hektar alana sahip. Şu anki kapasite 175 bin TEU, bu rakamın 2030'da 500 bin TEU'ya çıkartılması için çalışmalar sürüyor. Rotterdam'a haftada 25 tren seferi, 2 tane çok hareketli mavna terminali var. Rotterdam'a haftalık 16 gemi seferi yapılıyor. Şehirden geçen 2 önemli karayolu bulunuyor. Bir günde yaklaşık 25 bin TIR bölgeden geçiyor. Venlo Almanya'nın Kuzey Ren Vesfalya Eyaleti ile iç içe. Bu nedenle kentteki lojistik yatırımlar hem Hollanda'daki 17 milyon kişiye hem de Kuzey Ren Vesfalya'daki 18 milyon insana ulaşıyor. Hollanda'dan Almanya'ya giden ürünlerin yüzde 75'i Venlo üzerinden gidiyor. 

Yılda 4 milyon Alman alışverişe geliyor 

Venlo, Almanya'da sanayi devrimi olduğunda, gıda maddelerinin temin edildiği bir merkeze dönüşüyor. Enerjisini sanayi üretimine veren Almanlar, tarım ürünleri üretimi yapan Hollanda'dan mal almaya başlayınca, sınır şehri Venlo da lojistik üs oluyor. Amsterdam ve Antwerpen limanlarına gelen yükler, buradan nehir yoluyla kıtanın içine kadar geliyor. Bu nedenle denize kıyısı olmayan Venlo aslında bir liman şehri. Kentin armasında bu özelliğini yansıtan çapa yer alıyor. Kentin içinden geçen Maas Nehri üzerinden yapılan bu taşımaların yüzde 80'i Almanya içine ulaştırıyor. Çin'den gelen tekstil ürünleri, deniz yolu ile Amsterdam'a ulaşıyor ve nehirle Venlo'ya taşınıyor. Buradan da katma değerli lojistikle, yani ütüleri yapılarak, paketlenerek Avrupa'ya dağılıyor. Kente yılda 4 milyon Alman sadece ucuz alışveriş yapmak için geliyor. Venlo'da Hollanda'nın diğer kentleri gibi derine kazıklar çakılarak yapılan temel inşaatlarına gerek duyulmuyor. Bu da yüzde 20 yatırım maliyeti avantajı sunuyor.

1-698.jpg

Türk patronlar yılda 22.5 milyon euro ciro yapıyor

Fresh Park'taki 90'a yakın işletmeden 5'i Türklerin. Türk asıllı 5 işletmenin 4‘ü meyve sebze, biri de kuru gıda işinde. Bu 5 firmadan en hızlı büyüyeni çocuklarının adları Enes ve Ceyda'yı kendilerine firma ismi yapan Hüseyin Çuldur ile ortağı Ercüment Saka. 2004 yılında 330 metrekarede faaliyete başlayan şirket şu anda 1000 metrekarelik bir alanda 20 kişiye istihdam sağlıyor ve yılda 22.5 milyon euro ciro yapıyor. Firma ortaklarından Hüseyin Çuldur, “Haftada Türkiye'den 5 TIR ürün getirtiyoruz. Burada sattığımız ürünlerin yüzde 60'ı Türkiye'den. Market, pazar ve toptancılara ürün satıyoruz. Cash&Carry sistemiyle isteyenler buradan kendi ihtiyaçlarını da alabiliyor. Buraya taşınıp işleri büyütünce önemli bir Alman market zincirinden teklif aldık. Şimdi bunun üzerinde çalışıyoruz” dedi.

Fresh Park

Venlo'da 280 çiftçinin bir araya gelerek kurduğu Zon Kooperatifi, Fresh Park ile çok oranize bir hal modeli oluşturuyor. Fresh Park'ta, sezonda 3 bin, kışın da bin 200 kişinin istihdam ediliyor ve yaklaşık 90 firma faaliyet gösteriyor. Fresh Park İş Geliştirme Müdürü Jan Vorstermans, “Sebze üreticileri kooperatifiyiz. 100 yılı aşkın bir süredir kooperatifimiz faaliyet gösteriyor. Kooperatifimiz 1960'lardan sonra kendimize ait bu arazide yapılandırıldı. Buradaki üreticiler, hepimiz bir araya gelirsek, müşterilerimizi büyütürüz, sonra biz de büyürüz şeklinde düşünmüş. Böylece Zon Kooperatifi doğmuş”diyerek, şu bilgileri verdi: “Daha sonra Zon Holding'i kurmuşlar. Buraya bağlı üç şirket var. Zon Meyve ve Sebze Şirketi, Sunberry International ve Fresh Park Venlo. Parka gelen ürünlerin 3'te 2'si ulusal üretim. 3'te birlik ithalat ise deniz, tren ve kara yoluyla ulaşıyor. Biz Türkiye'den gelecek ürünlerin de buraya deniz yoluyla taşınabileceğini düşünüyoruz. Çünkü uzun bir yol gibi düşünülse de soğuk zincir bozulmuyor, maliyet az oluyor. Bir de denizyolları karayollarına göre daha çevreci. Artık tüketiciler çevreci şirketlerden alışveriş yapmak istiyor.” Vorstermans, kusursuz bir altyapıları olduğunu söyleyerek, “Buraya gelecek yatırımcılara özel çözümler de sunuyoruz. 1 haftalığına da 15 yıllığına da depo kiralayabiliyoruz” diye konuştu.