Hükümet bakışını işadamlarına çevirmeli

Af istemedikleri, SGK ve Bağ-Kur borçlarına yeniden yapılanma ve DİR belgelerinde ek süre istediklerini anlatan KAYSO Başkanı Boydak, yeni Ekonomi Bakanı Zeybekci'nin dertlerini anlayacağına inandığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hatice KEVEN

KAYSERİ - Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mustafa Boydak, SGK ve Bağ- Kur borçlarının yapılandırmasını, Dahilde İşleme Rejimi (DİR) belgelerine ek süre verilmesini istediklerini belirterek, "Hükümetin kafasını bize çevirip ‘bunlar ne diyor' demesini istiyoruz" dedi. 

KAYSO'nun aralık ayı Meclis toplantısında konuşan Başkan Mustafa Boydak, 2014 yılında ana gündemin ekonomi olmasını temenni ettiklerini söyledi. Kamunun ekonomide ağırlığının daha da azalmasının sanayicilere olumlu etkisi olacağını ifade eden Boydak, "Ana gündemin ekonomi olduğu dönemlerde biz hep yukarı doğru sıçradık. Ekonomi gündem olursa zenginlik gelir ve bu her tarafa yansır. Herkesin mali durumunun iyiye gidip zenginleştiği dönemleri iple çekiyoruz" şeklinde konuştu.

Ekonomik koşulların çok istenilen şekilde gitmediğini aktaran Boydak, "İnsanlar mali durumları zorlukta olduğu için borçlarını ödeyemiyor. Büyük bölümünü KOBİ'lerin oluşturduğu bu insanlarımıza, bu kurumlara, bu şirketlere bir kez daha yapılandırma, faiz almadan hayata dönüş imkanı sağlanması gerekiyor. Af istemiyoruz ama SGK ve Bağ-Kur borçlarının yeniden yapılandırılmasını istiyoruz. Kötü niyet yok. İşleri iyi gitmediği için ödeyemiyor. Hükümetin kafasını bize çevirip ‘bunlar ne diyor demesini' istiyoruz. Bir insan iyi kötü emekli olabilirse kimseye ihtiyacı kalmayacak. Kimsesinin yardımına, zekatına ihtiyacı kalmayacak" dedi.

İhracatçı firmaların DİR kapsamında devletten çeşitli teşvik belgeleri ve Eximbank kredileri aldıklarını, bu taahhütlerini yerine getiremedikleri için de çeşitli sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını ifade eden Boydak, "Elimizi vicdanımıza koyalım. Türkiye 2013 yılında dış ilişkiler konusunda başarılı mıydı? Bana sorarsanız değildi arkadaşlar. Ortadoğu'da iş yapamadık, sıkıntılar yaşandı. Uzak bölgelerde sıkıntılar yaşandı. Dünyada zaten konjonktürde sıkıntı var" diye konuştu. 

"Geçen dönem istifa eden, ya da kabineden ayrılan diyelim, Zafer Çağlayan bakanımıza birkaç defa bu konuyu izah ettim. Zannediliyor ki, Mustafa Boydak kendi firmaları için söylüyor bunu. Tamam bizim de firmalarımız var ama ben 1150 tane üyesi olan Kayseri Sanayi Odası'nın temsilcisiyim" diyen Başkan Boydak, şunları kaydetti: "Firmalarımız ihracat kredilerini kapatırken, taahhüt ettikleri dövizi yurda getirmekte zorlanıyorlar. ‘Yeni bir sayfa açalım' dedik. İhracat taahhütleri için süresi ne zaman bitmiş olursa olsun, bu firmalara bir hak, ilave süre verilsin dedik ama geçiştirildi. Firmalarımızın bu konuda ciddi sıkıntıları var. Döviz taahhüdünü kapatamamışsın veya ihracatı gerçekleştirememişsin, Maliye ‘hemen KDV'yi öde' diyor. Tamam, bunu anladık ama KDV'yi de kullandın diye şu kadar gecikme faizi ile beraber ceza öde; el insaf yani." 

‘Zeybekci içimizden biri, bizi anlar' 

Eleştiri yapmadığını ancak iş takibi yapılmasını istediklerini belirten Boydak, "Ekonomi Bakanlığı bunları bizim adımıza takip etmezse ne yapacak? Şimdi Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci. Makamına oturdu, bizim içimizden biri. Bu nedenle derdimizi anlayacağına inanıyorum. Biz diğer Bakanımıza anlatamadık bunu. Söyledik ama o konuda maalesef o konuda bir ilerleme sağlayamadık. İnşallah ‘taleplerimiz anlaşılır" dedi.

2014 için fazla risk alınmamalı

Kayseri için 2013'ün makul bir yıl olduğunu söyleyen Mustafa Boydak, "En azından küçülmediğimiz, kendimizi koruduğumuz, bir miktar büyüdüğümüz bir yıl oldu" diyerek, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bu yıl öncelikle kendimizi koruğumuz, bir miktar daha büyüdüğümüz en azından Türkiye'nin büyüme hızının biraz daha üstünde bir büyüme hedefliyoruz. 2013 yılında ihracatımızı bir önceki yıla göre çok yukarılara taşıyamadık, hem Kayseri olarak hem de ülke olarak. Bunun tabi çeşitli sebepleri var. Mesela son günlerde kur iyi bir seviyeye geldi. Artacak ihracat bu dönemde artardı artmıyorsa demek ki yapısal bir problem var demek. Üretim gücümüzü, verimliliğimizi etkinliğimizi artırmamız gerekiyor. 2014 yılı için gereğinden fazla risk alınmaması gerektiğini düşünüyoruz."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir