Hükümetin memura zam teklifi belli oldu

Hükümet, memur ve memur emeklilerinin maaşlarına 2018 ve 2019 yıllarının birinci ve ikinci altı aylık dönemleri için yüzde 3'er zam teklifinde bulundu. Memur-Sen ise yeni teklif bekliyor...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, toplu sözleşme görüşmelerinde hükümetin memurlara teklifini 2018 ve 2019 yıllarında altı aylık her dönem için yüzde 3 olarak açıklarken, Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın teklifi müzakere etmeye değer bulmadıklarını belirterek yeni teklif beklediklerini söyledi.

Sarıeroğlu yaptığı açıklama ile, toplu sözleşme görüşmeleri kapsamında memurlara 2018 ilk 6 ayda yüzde 3, ikinci altı ayda yüzde 3, 2019 yılında da aynı şekilde yüzde 3, artı yüzde 3 zam teklif etti. Sarıeroğlu altı aylık enflasyonun, ilgili tutarı aşması halinde fark ödeneceğini de belirtti.

Memur-Sen Başkanı Yalçın ise "Masaya yüzde 16 ve yüzde 18 oranında ilk teklif ile geldik. Kamunun teklifini müzakere etmeye değer bulmuyoruz. Bu teklife kapalıyız. Yeni makul
teklifler bekliyoruz" dedi. Yalçın ayrıca memurların alım gücü düştüğünü belirterek, zamların enflasyonun gerisinde kaldığı andaki ayda farkın hemen yansıtılmasını talep ettiklerini de belirtti.

Hükümet ve memur sendikalarının yürüttüğü toplu görüşmeler yaklaşık 3.2 milyon kamu görevlisi, 1.9 milyon memur emeklisini doğrudan ilgilendiriyor.

Taraflar arasındaki görüşmelerin 21 Ağustos'a kadar devam etme ihtimali bulunuyor. Uzlaşma sağlanamaması halinde ise zam oranını belirlemek üzere bu tarihten itibaren Hakem Heyeti devreye girecek.

Memur-Sen 3 alternatif öneriyor

Memur-Sen hükümete üç alternatifli teklif sunmuş ilk teklifte, 2018 yılının ilk altı ayında yüzde 10, ikinci altı ayında yüzde 6, 2019'un ilk altı ayında yüzde 10, ikinci altı ayında yüzde 8 zam talep etmişti. İkinci teklifte, 1 Ocak 2018'den geçerli olmak üzere taban aylığa 75 lira net zam, aylık, taban aylık ve yan ödeme katsayılarına birinci altı ayda yüzde 7, ikinci altı ayda yüzde 7 zam talep ediliyor. 1 Ocak 2019'dan geçerli olmak üzere taban aylığa 75 lira net zam, aylık, taban aylık ve yan ödeme katsayılarına birinci altı ayda yüzde 7, ikinci altı ayda yüzde 7 zam istendi.

Üçüncü teklif ise 1 Ocak 2018'den geçerli olmak üzere ek ödeme oranlarına 15 puan ilave zam ve birinci altı ayda yüzde 6, ikinci altı ayda yüzde 6 zam ile, 2019 için birinci altı ayda yüzde 10, ikinci altı ayda yüzde 8 zam talebini içeriyor.

Kamu-Sen ve KESK'in önerileri

Türkiye Kamu-Sen, 2018'de seyyanen net 150 lira, yüzde 10+10 artış ve bu artışların üzerine ekonomik büyüme ve refah paylarını içeren yüzde 3'lük zam ile 2019'da seyyanen net 150 lira ve yüzde 8+8'lik artış ile yüzde 3 ekonomik büyüme ve refah payı artışı teklifinde bulundu.

Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) ise diğer konfederasyonlardan farklı olarak yüzdelik artış yerine en düşük kamu çalışanı maaşının kira, yakıt, çocuk ve aile yardımı hariç 3,450 liraya çıkarılmasını istiyor.