”Hükümetin tedbirleri ödemeler dengesine yardım etmeyecek”

Denizbank Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Hakan Ateş, IMF'yle yapılacak anlaşmanın önemini vurguladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Denizbank Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Hakan Ateş, hükümetin önlem paketinde yer aldığı söylenen tedbirlerin likiditeyi rahatlatacağını ancak ödemeler dengesine yardım etmeyeceğini belirterek, "Burada IMF'yle yapılacak doğru anlaşma çok önemli" dedi.

Denizbank ile Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) arasında, belediye projelerinin finansmanına yönelik 80 milyon euroluk kredi anlaşması imzalandı.

İmza töreninde konuşan Ateş, Denizbank olarak, AFD ile birlikte, belediyelerin altyapı projelerine finansal destek sağlayacak bir programı hayata geçirdiklerini belirterek, bunun, AFD'nin bir banka ile belediye finansmanına yönelik gerçekleştirdiği ilk kredi anlaşması olacağını kaydetti.

Kamu finansmanı iş kolunu kuran ilk özel banka

Ateş, "1 Ocak 2009 tarihi itibariyle sektörde kamu finansmanı iş kolunu kuran ilk özel banka biz olacağız. Yine 2009 yılından itibaren sadece bu alanda hizmet veren banka şubelerimiz de olacak. Bugünden itibaren de, 12 yıl vade ile geri ödeyeceğimiz 80 milyon euro tutarındaki bu paketi 4 yıl içinde ülke çapında 30'a yakın belediyeye kullandırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Önlem paketi

Hükümetin önlem paketine ilişkin bir soru üzerine Ateş, şunları kaydetti:

"Bu önlemler likiditeyi rahatlatır ama ödemeler dengesine yardım etmez. Türkiye, tasarruf açığı olan bir ülke. Onun için yurt dışından kredi yoluyla, özelleştirme yoluyla, içeriye para girme zarureti var, ki cari açık finanse edilebilsin. Burada IMF'yle yapılacak doğru anlaşma çok önemli."

Ateş, paketteki bazı önlemlerin daha önce de alınabileceğini kaydederek, "Aracılık maliyetlerini indirmek için krizi beklemesine gerek yok. Enteresan olan faizin belli bir bölümünü devlet karşılıyor. Bunun kaynağını bulursa ne ala..." diye konuştu.

Sürdürülebilir kalkınma

AFD Yerel Yönetimler ve Kentsel Kalkınma Birim Başkanı Sayın Louis-Jacques Vaillant da, yerel yönetimler tarafından yapılan yatırımların, ekonomik büyüme ve toplumsal uyum için ciddi etkenler olduğunu vurgulayarak, belediyelerin Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınması için önemli bir yere sahip olduklarını dile getirdi.

AFD Türkiye Direktörü Rogis Morodon da global krizin AFD'ye etkisine ilişkin olarak, uzun vadeli iş yapan AFD'nin kısa vadeli krizlerden çok etkilenmediğini belirtti.