İçki ve balda karekod uygulanacak
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, içki ve balda karekod uygulamasına geçileceğini söyledi.
ANKARA - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Takviye Edici Gıdaların İthalatı, Üretimi, İşlenmesi ve Piyasaya Arzına İlişkin Yönetmelik ile ilgili Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısının ardından soruları yanıtladı.
Bir basın mensubunun takviye gıdalarının içeriklerinde rastlanan uygunsuz maddelerin neler olduğunu sorması üzerine Eker, denetimlerde bitkisel gıda takviyesinde doğal olarak bulunmaması gereken maddelerle karşı karşıya kaldıklarını söyledi.
Bulunmaması gereken maddelere "sibutramin" örneğini veren Eker, "Bunların bir kısmı aslında kimyasal bileşikler. O ilacı gıda takviyesinin içine katıyor ve gıda takviyesiymiş gibi satıyor.
Sibutramin en sık karşılaştığımız maddelerden biri. Özellikle obezitede ve kilo verdirmede kullanılan bir madde. Gıda takviyesi sadece gıda takviyesidir. Bir hastalığın tedavisinde doktor izni olmadan, doktorun özel tavsiyesi olmadan asla kullanılmaması gerekiyor" diye konuştu.
İnternetten denetim ve takip nasıl olacak?
Bakan Eker, internet üzerinden gıda takviyesi denetimlerinin nasıl yapılacağının sorulması üzerine de "Belirli bir adresle yayın yaptıkları adresler belirlenmiş olacak. Bunların dışında yayına izin verilmeyecek. Bu siteler izlenip denetlenecek" dedi.
Son bir yılda denetimlerde 35 üründe tespitte bulunduklarını bildiren Eker, bunların Bakanlığın internet sitesinden teşhir edildiğini hatırlattı.
İçki ve bala takip
Karekod uygulamasına ilişkin soruya da Eker, "Biz, ilk etapta gıda takviyesi olarak kullanılan bitkisel ilaçların dışında, risk kategorisinde gördüğümüz sahte içki ve bal ile ilgili takip sistemi olarak bu uygulamaya geçeceğiz" yanıtını verdi.
Denetimler
Eker, başka bir soru üzerine de geçen yıl yaptıkları 410 bin denetimin 16 bin 892'sinde çeşitli cezalar uyguladıklarını, 142 iş yerine yönelik adli işlem başlatıldığını bildirdi. Laboratuvarlarda 750 bini aşkın analiz yapıldığını, ayrıca ALO 174 Gıda Hattı'na gelen 819 bin aramadan 151 bininin ihbar ve şikayet amaçlı olduğunu belirten Eker, bunların 148 bininin sonuçlandırıldığını ifade etti.