İFM, finansmana ulaşımı kolaylaştıracak

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, İstanbul Finans Merkezi (İFM) projesinin hayata geçmesi ile iş dünyasının finansmana erişiminin hem maliyetinin düşeceğini hem de kolaylaşacağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL -DÜNYA

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, İstanbul Finans Merkezi (İFM) projesinin hayata geçmesi ile iş dünyasının finansmana erişiminin hem maliyetinin düşeceğini hem de kolaylaşacağını söyledi İFM dergisi için Canan Sakarya’nın sorularını yanıtlayan Canikli şunları kaydetti: 
“İFM projesi kapsamında oluşturulacak uluslararası standartlarda işleyen bir hukuk yapısı, artırılan finansal ürün ve hizmet çeşitliliği, basitleştirilen ve etkinleştirilen vergi sistemi, geliştirilen düzenleyici ve denetleyici çevre ile güçlendirilen fiziksel ve teknolojik altyapı ile beraber işlem maliyetlerinin düşürülmesiyle hem iş dünyasının hem de finansal hizmet veren kesimin finansmana erişiminin kolaylaşacağı aşikar.” 

'Parlayan yıldız olacak' 

Bu projeyle İstanbul’un uluslararası zeminde kabul gören bir finans merkezi olmasının amaçlandığını hatırlatan Canikli şöyle devam etti: 

“Böylece, uluslararası finans faaliyetlerinin gerçekleştirileceği bir merkez olarak İstanbul da bu oluşumdan olumlu yönde etkilenecek. İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Eylem Planı’nda yer alan finansal ürün ve hizmet çeşitliliğinin artırılması eylemi ile tüm dünyada finans ile ilgilenen sektör ve kuruluşların çalışmalarını İstanbul’da da yürütmeye başlayacağı düşünülüyor. Dolayısıyla, küresel anlamda sektördeki kurum ve kuruluşların aktif olarak rol alacağı bir projenin ülkemizin imajına da doğrudan yarar sağlayacağını söylemek gerekir. Güvenilir, şeffaf ve sürdürülebilir finansal hizmetler ile İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nin ülkemiz için uluslararası kamuoyunda parlayan bir yıldız olacağını düşünüyoruz.” 

Rakiplerine göre avantajlı 

İstanbul’un finans merkezi olma yolunda özellikle Avrupa’da Varşova, Bükreş, Budapeşte gibi rakiplerinin bulunduğunu belirten Canikli, İstanbul’un rakiplerine karşı avantajlarını şöyle anlattı: 
“Avrupa Birliği’nin ve Euro Bölgesi’nin 2009 krizinden bu yana karşılaştığı sorunların hala devam ediyor olması nedeniyle ülkemiz ve İstanbul için bir avantaj olarak görülebilir. 2013 yılı itibariyle Türkiye’de mevcut bulunan en büyük 500 sanayi kuruluşunun 190 adedi yani yüzde 37’si ve bu kuruluşların yapmış olduğu hasılatın yüzde 40’ı yani 152 milyar TL’si (yaklaşık 70 milyar dolar) İstanbul menşeli. Bununla birlikte en fazla satış hasılası gerçekleştiren 10 firmanın 6’sı İstanbul’da yer alıyor. Diğer taraftan İstanbul Türkiye dış ticaretinin kalbi. 2014 yılı itibariyle gerçekleştirmiş olduğu 218 milyar dolarlık dış ticaret hacmiyle ülke dış ticaretinin tek başına yarısından fazlasını (yüzde 54.5) gerçekleştirmiş bulunuyor. İstanbul’un bu dinamik ekonomik yapısı, nitelikli hale getirilmeye müsait işgücü yapısı ve yüksek düzeyde gelir yaratma potansiyeli ile uluslararası ölçekte bir finans merkezi olma yolundaki en büyük avantajlarından biri. Öte yandan İstanbul’un, yaşam tarzı ve iş yapma maliyetleri alanlarında özellikle Avrupa’daki rakiplerinden avantajlı konumda bulunması, önümüzdeki kısa dönemde kendi içinde yer aldığı bölgenin en önemli finans merkezi, orta dönemde ise uluslararası anlamda kabul gören finansal etki alanlarından biri olması yolundaki artılarından bir diğeridir.” 

Canikli, İFM'nin İstanbul’a ve Türkiye’ye sağlayacağı avantajları dile getirirken de şunları kaydetti: “Ülkemizin, tüm dünya tarafından kabul edilen bir potansiyele sahip oluşu ve uluslararası kuruluşların raporlarında da belirtildiği üzere gelecek dönemlerde dünyanın en büyük ekonomilerinin sıralandığı listede üst basamaklara tırmanmasının beklenmesi, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nin artıları olarak karşımıza çıkıyor. İstanbul doğrudan yabancı yatırımın yüzde 60’ını çekiyor. İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nin birkaç bölgenin finans merkezi konumuna ulaşması beklenebilir.”

Bu konularda ilginizi çekebilir