"İhracata yönelik makine alımında vergiler sıfırlanmalı"

Isıtma Cihazları ve Basınçlı Kap Sanayicileri Derneği Başkanı Aydın, ihracata yönelik makine alımlarında teşvik belgesi zorunluluğu olmaksızın verginin sıfırlanması gerektiğini söyledi. (Yeşim Ardıç)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YEŞİM ARDIÇ

Isıtma Cihazları ve Basınçlı Kap Sanayicileri Derneği Başkanı Fatih Aydın, sektörde yabancı ürünlerin piyasaya çok rahat giriş yaptığını belirterek, buna karşı önlem alınmazsa, yerli firmaların bir bir kapanacağını, ardından da yabancıların istedikleri gibi fiyat belirleyeceğini kaydetti. Aydın, ihracata yönelik makine alımlarında teşvik belgesi zorunluluğu olmaksızın verginin sıfırlanmasını önerdi.

Kredi ile iş yapan firmaların, faizdeki artışa bağlı olarak zor günler geçirdiğini belirten Aydın, bankaların tavırları sebebiyle piyasadaki işlerin de azalmasıyla birlikte, orta ve ortanın altıdaki ölçekli firmaların fabrikaları kapatıp, iş yerlerini kiraya vermeye başladığını söyledi.

Merdivenaltı firmaların, haksız rekabetle sektöre büyük zarar verdiğinin altını çizen Aydın, bunların çok düşük fiyat verdikleri için tüketicilerin kaliteye bakmadan, bu ürünleri tercih ettiğini bildirdi.

Bazı tüketim mallarında KDV ve ÖTV’nin sıfırlanmasına rağmen, yatırım için mal alan firmaların sözkonusu vergileri ödediğine dikkat çeken Aydın, “Asıl ihracata yönelik üretim yapmak için alınacak makinelerde verginin sıfırlanması lazım. Yani fabrika kuracak , ihracata yönelik üretim yapacak, istihdam sağlayacak kişiler de bu vergiden muaf olmalı” dedi.

Mevcut işletmelerin modernizasyonunda da verginin sıfırlanması gerektiğine işaret eden Aydın, bu destek için teşvik belgeli yatırım şartı aranmamasını önerdi. Aydın, bu desteklerin sağlanmamasının, parası olan insanların üretim yerine faize yönelmesini sağladığını vurguladı.

"Verimlilikte Avrupa'nın üzerine çıktık"

Kalorifer kazanında, boru, sac ve boya olmak üzere yüzde 100 yerlilik oranının yakalandığını dile getiren Aydın, Avrupa ürünleri ile ayın verimlilik oranının yakalanması hatta bunun üzerine çıkılmasına rağmen, yine de yabancı ürünün tercih edilmesinden yakındı. Avrupa’nın çok önemli firmalarına Türkiye’de fason üretim yapılmasına rağmen, yerli marka ürünlerini uygulanan prosedür ve engellemeler yüzünden Avrupa’ya satamadıklarını belirten Aydın, “Aynısını bizim devletimiz de Avrupa mallarına yapmalı” diye konuştu.

Pazar tamamen Avrupalı firmaların hegemonyasına girebilir

Kamu ihalelerinde yerli ürün lehine getirilen fiyat avantajının uygulanmadığını söyleyen Aydın, ihalelerdeki karar vericilerin bunu istemediğini kaydetti. 2018 yılında ısıtma sektörünün ülke ihracatının çok üzerinde artış yakaladığına değinen Aydın, “Almanya ihracata yönelik üretim yapan ısıtma cihazı firmalarına gizli nakliye desteği veriyor. Bu firmalar hammaddeyi de ucuza temin ediyor. Benzer teşvikler Türkiye’de de uygulanmalı. Süreç böyle devam ederse pazar tamamen Avrupalı firmaların hegemonyası altına girecek Önlem alınmazsa, üreticilerimiz da vazgeçecek. Yabancılar da istedikleri fiyatlardan mal satmaya devam edecekler” dedi.