İhracatçı doğru bilgiyi 'ülke masaları'ndan temin edecek

Ekonomi Bakanlığı bünyesinde, ihracatçı firmaların dış pazarlardaki ekonomik gelişmeleri ve fırsatları takip etmesini sağlayacak ülke masaları kuruldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi de tecrübelerini ülke masalarıyla paylaşacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

Taylan BÜYÜKŞAHİN

İSTANBUL - Ekonomi Bakanlığı'nın ihracatı geliştirmek amacıyla yürüttüğü çalışmalar neticesinde, ihracat yapan firmaların doğru bilgilere ulaşmasını sağlamak için ülke masaları kuruldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) bünyesinde de yer alacak ülke masaları sayesinde ihraç pazarları hakkında doğru ve güncel bilgiye hızlı ve tek başvuru noktasından ulaşılacak.

Özel çalışmalar yapacak olan ülke masaları en az 5, en çok 9 üyeden oluşacak ve başkan ilk toplantıda TİM tarafından belirlenen üyeler arasından seçilecek. Yılda en az 1 kez toplanacak ülke masası, halen Ekonomi Bakanlığı bünyesinde faaliyetlerini sürdüren ülke masalarıyla koordineli olarak çalışacak ve hazırlanacak raporlar İhracat Genel  Müdürlüğü'ne sunulacak.

Ülke masaları ile ilgili gazeteniz DÜNYA'ya açıklamalar yapan TİM Başkanvekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, ülke masalarının ihracat konusunda daha spesifik boyutta çalışma yapacağını söyledi. Ülke masalarının yeniden  yapılandığını ifade eden Çıkrıkçıoğlu, "Yeniden yapılanan ülke masaları ihracat açısından faydalı olacak. Dağınıklıklar giderilecek. Belli ülkelere odaklanıldı ve daha başarılı olunacak. Bu masalar çok önceden beri Ekonomi Bakanlığı bünyesinde vardı. Ancak yeni düzenlemeyle daha aktif hale gelecek. Biz tecrübelerimizle burada yer alacağız. Kamu öndeki engelleri kaldırmak için çalışıyor biz de bu masaları geliştiriyoruz.
Ekonomi Bakanlığı'yla müşterek çalıştık. Bir bütünün bir parçasıyız zaten" şeklinde konuştu. Ülke masalarının, ilgili ülkelerin ekonomik ve stratejik durumunu yakından göreceğini ifade eden Çıkrıkçıoğlu, "O ülkelerdeki ihtiyaçları görecek. Yasal prosedürleri bilecek. Gümrükteki tüm bilgileri takip edecek.  Derinlemesine inceleyecek her şeyi. İhracatçının önünde, gidecek olan malları konusunda sıkıntısı varsa, bunları giderecek" dedi.

Tek başvuru noktası

Konu ile ilgili yazılı açıklama yapan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 'Ülke Masalarının Görev ve faaliyetlerine İlişkin Tebliğ'in Resmi Gazete'de yayımlanması  sonrası, ihracatçı firmaların ihraç pazarları hakkında doğru ve güncel bilgiye hızlı ve tek başvuru noktasından ulaşacağını belirtti. İhracatçı firmaların, dış pazarlardaki ekonomik gelişmeleri ve fırsatları takip edeceğini, potansiyel sektörlerde pazara giriş bilgilerine ulaşacağını ve mevcut pazarlardaki paylarını artırma fırsatı yakalayacaklarını ifade eden Çağlayan, ihracatın gelişmesine yönelik olarak, Bakanlık bünyesinde oluşturdukları ülke masalarının bu noktada oldukça önemli olduğuna vurgu yaptı. Çağlayan, "İhracatçı firmalar, dış pazarlardaki ekonomik gelişmeleri ve fırsatları takip edecek, potansiyel sektörlerde pazara giriş bilgilerine ulaşacak ve mevcut pazarlardaki paylarını arttırma fırsatı yakalayacak. İhracatı, üretimi, büyümeyi, istihdamı artırmak için bütün gücümüzle gece gündüz demeden çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

34 ülke masasının, özel sektörün çeşitli ülkeler itibariyle sahip olduğu tecrübe ve bilgilerle de desteklenmesinin önemli olduğuna dikkati çeken Zafer Çağlayan, oluşturulacak sinerjinin Bakanlığın ülke bazlı proje ve faaliyetlerinin desteklenmesi ve 2023 İhracat Stratejisi kapsamında belirlenen hedeflere ulaşılmasına katkı sağlayacağını dile getirdi. Ülke masalarıyla, ilgili ülke veya ülke grubuna yönelik dış ticaret ve yatırım olanaklarının izlenmesi, değerlendirilmesi ve geliştirilmesinin sağlanacağını bildiren Çağlayan, sözlerine şöyle devam etti: "Global ekonominin gereklerine uygun olarak ihracatçılarımızın bilgi taleplerine en kısa sürede ve etkin bir şekilde cevap vermesi, ilgili ülke veya ülke grubu pazarına yönelik pazara giriş stratejilerinin saptanması, pazara giriş engellerinin tespit edilmesi ve tespit edilen sorunların çözümüne yönelik çalışmalara yardımcı olunması, ilgili ülke veya ülke grubu ile ülkemiz arasında mevcut dış ticaret ve yatırım ilişkilerinin geliştirilmesi amacıyla bu ülke veya ülke grubunda faaliyet gösteren muadili sivil toplum kuruluşları ile temaslarda bulunulması sağlanacak. Ayrıca, Bakanlığımızın, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve İhracatçı Birlikleri tarafından ülke veya ülke gruplarına ilişkin yapılan çalışmalara ve gerçekleştirilen faaliyetlere katkı sağlaması, özel sektör temsilcileriile birlikte ülke veya ülke grubu bazında ticaret ve yatırımları geliştirici mahiyette organizasyonlar tertip etmesi öngörülmektedir."