İhracatçı kurda 3.40’ın altına müdahale istiyor
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçıların uluslararası alanda rekabetçi olabilmesi için kurda 3.40’ın altına inilmesi durumunda Merkez Bankası’nın müdahale etmesi gerektiğini düşündüklerini söyledi.
Mehmet FİLOĞLU
Türk Lirası’nda geçtiğimiz hafta ve pazartesi günü yaşanan değerlenme ihracatçıları tedirgin etti. Pazartesi 3.39’un altına gerileyen dolar/TL, sonrasında bir miktar değer kazansa da dikkatleri üzerine çekti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçıların uluslararası alanda rekabetçi olabilmesi için kurda belirli bir seviye gerektiğini ve şu an için bu seviyenin 3.40-3.50 arasında olduğunu söyledi. Merkez Bankası’nın buna göre gerekli adımları atması gerektiğini savunan Büyükekşi, “İhracatçılar olarak kurda 3.40’ın altına inilmesi durumunda müdahale edilmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
Danışmanlar farklı düşünüyor
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli de pazartesi günü Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Bizde kurların daha aşağı gitmesi riskli çünkü ihracatı zora sokar, şirketlerin kârlılığı düşer, bu da istihdam sorununu doğurur. Merkez Bankası elindeki araçları kullanarak kurlara müdahil olmalıdır” demişti. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem ise Reuters’a dün yaptığı değerlendirmede, “Dalgalı kur rejimi uyguladığımız için kur seviyesine düşük ve bu seviye tehlikeli demek yanlış. TCMB’ye bu yönetme hakkını ve iradesini vermemiz gerektiğini düşünüyorum” dedi. Bunun üzerine Habertürk yayınında konuşan Bülent Gedikli, “Arkadaşımız biraz tecrübesiz. MB, kanun gereği hükümet hedefleriyle uyumlu çalışmak zorunda” ifadesini kullandı.
Dolar-TL’de yılsonu beklentisi: 3.67
TİM, İhracatçı Eğilim Araştırması 2017 2. Çeyrek Gerçekleşme ve 3. Çeyrek Beklentileri’ni dün İstanbul’da yaptığı toplantı ile açıkladı. Araştırma sonuçlarını aktaran TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Dolar kuru beklentisi eylül sonu için 3.54, yıl sonu için 3.67 seviyesinde. Euro için ise sırasıyla 4.13 ve 4.25 seviyeleri bekleniyor. Diğer taraftan, büyümeye baktığımızda firmaların 3’üncü çeyrek beklentisi 6.5 ve yıl geneli büyüme beklentisi yüzde 5.2. TİM olarak biz de yüzde 5’in üzerinde büyümeyi öngörüyoruz” dedi.
'İhracatın büyüme katkısı sürecek'
Araştırma sonuçlarına göre 2’inci çeyrekte üretimini artırdığını ifade eden firmaların oranı yüzde 59.2 iken, 3’üncü çeyrek için üretiminin artacağını bekleyenlerin oranı yüzde 56.4’e geriledi. İlk 6 ayda yüzde 8,2 artan ihracatın yarıyıl büyümesine nette 2 puan katkı verdiğini aktaran Büyükekşi, “3’üncü çeyrek büyümemiz ihracatımızın katkılarıyla yüzde 7’ler seviyesinde gerçekleşecek” diye konuştu. Araştırmaya katılan 50’nin üzerinde çalışana sahip firmaların yüzde 54’ünün 2’nci çeyrekte istihdamlarını artırdıklarını ifade eden Büyükekşi, “Atılım yılı ilan ettiğimiz 2017 yılının kalanında da ihracatımızdaki artış istihdam verilerine olumlu yansımayı sürdürecek” şeklinde konuştu.
İhracatçıların yarısından fazlası yeni pazarlara girdi
Bir önceki çeyrekteki araştırmaya katılan firmaların yüzde 51’inin yeni bir pazara girmediği cevabını verdiğini hatırlatan Büyükekşi. “Bu çeyrekte bu oran yüzde 43’e geriledi. Firmalarımızın yüzde 57’si daha önce ihracat yapmadıkları pazarlara girerek ihraç pazarlarını çeşitlendirdi” dedi.
Katar krizi 4 ihracatçıdan birini olumsuz etkiledi
Araştırmaya katılan firmaların küresel gelişmelerdeki başlıca sorunlarını da aktaran Büyükekşi, “En önemli sorun siber saldırlar. Bu durum sadece firmalarımızın kendi sistemlerini etkilemedi. Aynı zamanda tedarikçisi oldukları Avrupa ve ABD firmaları bu saldırılardan çok ciddi anlamda etkilendi” dedi. İhracata olumsuz etki eden diğer gelişmeler ise, Trump’ın başkan seçilmesi, Katar krizi ve Brexit süreci. Araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 24’ü Katar krizinin işlerini olumsuz etkilediğini bildirdi.
Almanya, hedef ülkeler arasında
Araştırmada firmaların hedeflediği ülkelere bakıldığında, ihracatçıların ticaret heyetlerinde yer alarak en çok girmek istedikleri pazarların sırasıyla Rusya, Katar ve Almanya olduğunu söyleyen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Rusya, düzelen ikili ilişkilerimiz sonrası yeniden ihracatçılarımızın radarına girmiş durumda. İlk 8 aylık verilere baktığımızda da bu toparlanmayı görebiliyoruz. Ocak-Ağustos döneminde ihracatımız Rusya’ya yüzde 52,6 artış kaydetti. Şimdiden tüm firmalarımızı kasım ayında Rusya’ya düzenleyeceğimiz ticaret heyetimize davet etmek istiyorum” dedi. Almanya ile yaşanan gerilim hakkında da konuşan Büyükekşi, “Gelişmiş ülkeler ticaret ve siyaseti birbirine karıştırmamalı. Ticari ilişki kurmak yıllar alıyor. Şu an iş adamları arasında bir problem yok zaten. Ama bu konular tartışmalardan uzak kalmalı” dedi.