İhracatçılar ABD pazarına yüklenecek

Türkiye'nin ihracatında Amerika'nın yüzde 6'lık bir yer tuttuğunu belirterek, bu seviyenin artması gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Genel Sekreteri Dr. Bader Arslan, Türkiye'nin ihracat hedefleriyle ilgili açıklama yaptı. 

Arslan, Türkiye'nin Amerika'ya ihracatının 8,5 milyar dolar seviyesinde bulunduğunu, bunun toplam ihracatın yüzde 6'sına denk geldiğini belirterek, "Dünyanın en büyük pazarının bizim ihracatımızdaki payı yüzde 6'lar seviyesinde. Burada bir dengesizlik var." dedi.

Arslan, yaptığı açıklamada, yaklaşık 2 trilyon dolarla Amerika'nın dünyanın en büyük ithalatçı ülkesi olduğunu ifade etti.

Dünya ticaretinin 16-17 trilyon dolar civarında seyrettiğini dile getiren Arslan, dünya ticaretinin veya dış talebin yaklaşık yüzde 13'üne ABD'nin sahip olduğunu aktardı.

Arslan, Türkiye'nin ihracatını artırmak için çalışmalar yaptıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"En fazla ihracat yapan 10 ili tespit ettik ve bu illerin hangi ülkelere, neler sattığını belirledik. Daha sonra bu illerin sattıkları malları başka hangi ülkelere satabileceklerine yönelik çalışma yaptık. Gaziantep-İngiltere, Ankara-Çin, Antalya-Almanya, Bursa-Amerika, Denizli-İtalya, Adana-Suudi Arabistan, Kayseri-Fransa, Konya-İran, İstanbul-Birleşik Arap Emirlikleri ve İzmir-Polonya ile eşleşti. Bursa mevcut üretim yapısıyla otomotiv, tekstil, hazır giyim, mobilya ve makine sektörlerinde en büyük ihracatını Avrupa Birliği'ne yapıyor. Hatta Almanya ve İtalya başta geliyor. Amerika da ikinci plandaki ülkelerde. Amerika henüz radarda olmayan, ama radarda olursa ciddi üretim ve ihracat yaptıracak ülkeler arasında ilk sırada geliyor."

'Mobilya sektöründe pazara açılmak çok kolay'

Türkiye'de otomotiv üretim ve ihracatının ağırlıklı olarak Bursa ve Kocaeli'den yapıldığını, Bursa'nın hem ana sanayide hem de yan sanayide büyük potansiyele sahip olduğunu anlatan Arslan, "Otomotiv ihracatında markalarla çalışmanız gerekiyor. Otomotiv ihracatı uzun vadeli ve stratejik adımın parçası, ama diğer sektörlerde bu kadar uzun bekleme süresi yok. Makine, hazır giyim, tekstil, mobilya sektörü öyle. Bu 3 sektör çok kısa vadede, bugün karar verdikten 6 ay sonra ihracata başlayabileceğiniz sektörler. Bursa'da bu alanda ciddi potansiyele sahip." dedi.

Mobilyada ihracatın diğer sektör ürünlerine göre daha kolay olduğuna dikkati çeken Arslan, şunları kaydetti:

"Geçen sene Bursa'dan dünyaya 500 milyon doların üzerinde mobilya ihracatı yapılmıştı. Mobilya ihracatı yapabilmeniz için ölçek olarak çok büyük bir firma olmanıza gerek yok. Anormal bir sermaye sahibi olmanıza gerek yok. O ihracatları gerçekleştirebilmek için sadece istikrarlı bir firma olmanıza gerek var. Mobilya imalatçı ve ihracatçılarının ABD pazarına açılmaları diğer sektörlere göre daha kolay. Çok kolay bir geçiş yapılabilir. Mobilya sektörü açısından Amerika 1-2 yıl içinde ciddi ihracat yaptığımız bir ülke olabilir. Sadece mobilya sektörü değil tekstil, hazır giyim ve makine sektörlerinde de aynı potansiyel olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda da TİM olarak gerekeni yapacağız."

İran'a Türkiye Ticaret Merkezi

Arslan, TİM olarak firmaların gidip görerek ve işin içinde olarak ihracatlarını artırmaları gerektiğine inandıklarını aktardı.

Bütün sektörlere açık olarak yürüttükleri Türkiye Ticaret Merkezi projesiyle yurt dışında kalıcı ofisler açtıklarını belirten Arslan, şu bilgileri verdi:

"Bu merkezler, birçok firmanın gelip kendi ofislerini açabilecekleri, ürünlerini sergileyebilecekleri hatta satış görüşmelerini yapabilecekleri merkezler ve neredeyse tüm masrafları Ekonomi Bakanlığı tarafından karşılanıyor. Firmalara çok az bir masraf çıkıyor. Çok yakın zamanda İran'da Türkiye Ticaret Merkezi açacağız. Bütün hazırlıklar bitti, son rötuşları yapılıyor. Sonra Dubai'de böyle bir çalışma yapacağız. ABD'de iki şehirde Türkiye Ticaret Merkezi açma konusunda son noktalara yaklaşıyoruz. Bütün sektörlere açık olacak. Aynı sektördeki firmalar kümelenerek ihracatçı birlikleri üzerinden TİM'e başvuruyorlar. Biz de Ekonomi Bakanlığının destekleriyle o ülkede ticaret merkezi açıyoruz. Bu, varlığımızın az olduğu ülkelerde ciddi güç kazandıracak bir proje."