İhracatçılar Eximbank’tan daha çok kredi bekliyor

Geçtiğimiz yıl Eximbank’ın hizmetlerinden oldukça memnun olan ihracatçıların 2014’te de beklentisi büyük. Hemen her sektör ‘Eximbank’ın verdiği krediler artsın’ görüşünde birleşirken, sektörel olarak ayrıcalık da bekliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gamze ŞENER

İSTANBUL - İhracatçının 2014 yılında, Eximbank’tan beklentisi büyük. Geçtiğimiz gün Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak, ihracatçının son yıllarda Eximbank kredilerinde taahhüt ettiklerini yerine getiremediğini belirtmişti. Bu firmalara yönelik düzenleme yapılması gerektiğini söyleyen Boydak’a ihracatçılar da farklı öneriler getirdi. “Eximbank 2014 yılında verdiği kredi miktarını artırsın” görüşünde birleşen ihracatçıların sektörel olarak daha özel istekleri de var. Eximbank’ın internet sitesinde yer alan bilgilere göre ihracatçılara sunulan destek, 15.1 milyar doları nakdi kredi, 6.9 milyar doları ise sigorta imkanı olmak üzere toplam 22 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu şekilde Türkiye ihracatının yüzde 14.5’i finanse edildi.

TİM Sektörler Konseyi Kimyevi Maddeler ve Mamülleri Sektör Kurulu Başkanı ve İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Murat Akyüz, diğer tüm ihracatçılar gibi Eximbank’ın şimdiye kadar büyük işler başardığını ve ihracatçının en büyük destekçisi olduğunu kaydetti. Bu anlamda Eximbank kredilerinin geri ödenmesi konusunda çok fazla şikayet almadıklarını söyleyen Akyüz, “Kimya sektörü olarak beklentimiz oldukça fazla. Bu konuda Eximbank’ın verdiği desteklerin daha da artırılması özellikle döviz istikrarsızlığı içinde TL kredilerde fazla sıkıntı olmadan, olabildiğince fazla kredi verilebilmesi ihracatçının en çok istediği şeylerden biri olacaktır” diye konuştu.

Eximbank’ın, gündem ne kadar sıkıntılı olsa da verdiği kredileri artırabileceğine inancının tam olduğunu belirten Akyüz, “Çünkü Eximbank’ın bu konuda çeşitli kaynakları ve bu kaynakları kullandığı çeşitli noktalar var. Hükümetin de bu istikrarı koruması açısından yeterince destek vereceğine inanıyorum” yorumunu yaptı.

‘Sistem iyi ama çalışmayınca cazibesi yok’

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği ve Deri Tanıtım Grubu Başkanı Lemi Tolunay da Eximbank’ın ihracatçıların en büyük destekçisi olduğunu söylese de sistemin işlerliği ile ilgili bazı sıkıntılar yaşandığının da altını çizdi. Bu yıl Eximbank’ın verdiği kredi miktarının artması gerektiğini yineleyen Tolunay, şunları söyledi: “Ancak sistemin çok işler olduğunu söyleyemeyiz. Çünkü Eximbank’tan aldığınız kredileri, ticari bankalardan tahsil etmek kolay olmuyor. Ticari bankalar, Eximbank’tan alınan kredilerin tahsiline çok sıcak bakmıyor. Ne kadar faydalı bir sistem olduğunu söylesek de böyle bir zorluk da var. Sistem çalışmadığı için de cazibesi kalmıyor. Eximbank kredilerinin geri ödenememesi ise münferit olaylar. Eximbank’tan kredi alalım, sigortalayalım; sonrası bizi ilgilendirmez diyen bir grup da olabilir. Ama dediğim gibi bunlar çok münferit olaylar…”

Makinecilerden dört ayrıcalıklı istek

Eximbank’ın şu an Türkiye’nin en başarılı performansını gösterdiğini ifade eden ve geri ödemelerde zorlananların katma değer nedeniyle bazı zorluklar yaşadığını söyleyen TİM Sektörler Konseyi Makine ve Aksamları Sektör Kurulu Başkanı ve Orta Anadolu Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran, “Küçük karlarla ihracat yaptığımız için asıl sorun bu” diye konuştu.

Makine sektörünün ise kredi oranının artırlmasına ek olarak Eximbank’tan sektörel olarak spesifik istekleri olduğunun altını çizen Dalgakıran, “Makine ihracatçılarının siparişleri uzun vadeye yayılıyor.Sipariş alıp, bir yıl sonra teslim ettiğimiz oluyor. Bu anlamda sektöre yönelik daha uzun vadeli uygulamaları bekliyorum Eximbank’tan. Makine sektörü stratejik sektör ilan edildi ama henüz farklı bir uygulama da görmedik. Bu stratejik olmanın da o zaman bir anlamı kalmıyor. Makine sektörüne daha uzun vadeli krediler verilsin istiyoruz. Bir de sigorta kapsamı var. Diğer firmalara verdikleri güvenlik katsayısını çok yüksek tutuyorlar. O zaman sigortanın da bir anlamı kalmıyor. Bu güvenlik kat sayısını da biraz daha aşağı çekerek, sigortalama olayının önünün daha fazla açılmasını istiyoruz. Eximbank’ın yurtdışında şirket alımlarında üstlendiği rolün daha da genişlemesini, limitlerin de daha yukarı çekilmesini istiyoruz” değerlendirmesini yaptı.

‘2013’ten daha az kredi verilsin istemeyiz’

“2013’e göre tabi ki verdikleri kredi oranını azaltmalarını istemeyiz. Ama şu ana kadar da performansları zaten iyiydi” diyen TİM Sektörler Konseyi Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Kurulu Başkanı ve İstanbul Tekstil ve Hazırgiyim İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Akbalık, 2014’te tekstil sektöründe garanti kapsamının ülkesel bazda yaygınlaştırılmasını istedi. Akbalık, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sağladıkları sigorta sisteminin hazır giyim sektöründe bilinirliğini artırıp, insanların bu enstrümanı kullanmalarını sağlayacak birtakım iletişim çalışmaları yapmaları gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bu sigorta sistemi şirketlerin şimdiye kadar çok alışık oldukları bir sistem değil. Özellikle hazır giyim ve tekstil sektöründe bilinirliğin artırılması gerektiğini düşünüyorum.”

‘İşadamları Eximbank’ı yeteri kadar tanımıyor’

İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) Başkanı Zeki Poyraz ise sanayicilerin çoğunun Eximbank’ın verdiği kredilerden bihaber olduğunu belirtti ve asıl sorunun bundan kaynaklandığını söyledi.Poyraz, konuyla ilgili, “Yeni bir heyecanla 2014’e giriyoruz. Eximbank ihracatçının her zaman yanında yer aldı. Eximbank zaten verdiği kredileri artırıyor, fırsatları da genişletiyor. Ancak bizim işadamlarımız bu desteklerden haberdar değil. En büyük eksiklik bu” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir