”İhracatçılar kredilerin en doğru adresidir”

6. Uluslararası Finans Zirvesinin, ikinci gününde konuşan Büyükekşi bankacılık sektöründe sıkıntı olmadığına dikkat çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, şu anki krizde bile Türk özel sektörü ve özellikle ihracatçıların, kredilerin en doğru adresi olduğunu kaydederek, "çünkü bugünlerde eksikliği çok hissedilen dövizi ülkeye getiriyorlar" dedi.

Active Academy tarafından düzenlenen ve ana teması "Küresel Kriz ve Türkiye" olarak belirlenen 6. Uluslararası Finans Zirvesinin, ikinci gününün açılışındaki konuşmasında Büyükekşi, Türkiye'de bankacılık sektörünün şu anda gayet iyi bir durumda olduğunu belirtti.

Büyükekşi, "ama unutmayalım ki bankacılık sektörümüzün bu kadar sağlam durmasının arkasında özel sektörün, sizlerden aldığı kaynağı verimli bir şekilde kullaması bulunmakta. Bu nedenle Türk özel sektörünü olduğundan daha değişik göstermeye çalışan rapor ve yayınlara fazla itibar edilmemesi en büyük dileğimiz" diye konuştu.

Kriz döneminde meselelere yaklaşımların statik değil, dinamik olması gerektiğine işaret eden Büyükekşi, "Türkiye'yi son 7 senedir sırtında taşıyan özel sektöre, dış kaynaklı bir kriz nedeniyle bir anda güven duyulmaması bizi üzmekte ve düşündürmektedir. Bu krizde özel sektör ile ilgili değerlendirmelerde daha sofistike ve daha dikkatli yaklaşımlar gerekiyor" dedi.

Pozitif ayrımcılık

Büyükekşi, özel sektör ile ilgili değerlendirmelerde bulunurken, ihracatçı sektörler için "pozitif ayrımcılık" talep ettiklerini vurgulayarak, dünyadaki krizin Türkiye'yi 2001 krizi kadar etkilemeyeceğini ancak kaynakların etkin bir şekilde kullanılması gerektiğine dikkati çekti.

Mehmet Büyükekşi, sendikasyon kredilerinin yenilenmesi sürecinde bankaların yalnız bırakılmaması gerektiğini belirterek, önümüzdeki dönemin Türkiye'nin ve Türkiye'deki sektörlerin tanıtımıyla geçirilmesi gerektiğine işaret etti.