İhracatçının gözü 3 milyar TL’ye yükseltilen DFİF teşviklerinde

İhracatta iki yıl boyunca artış görülmemesi üzerine, 2017 bütçesinde artırmaya yönelik düzenlemeler yer aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA

ANKARA - Türkiye, 2016’yı ihracatta duraklama ile kapatmaya hazırlanıyor. Böylece 2015’in ardından, 2016’da da ihracatta önemli bir gelişmenin olmadığı ve büyüme hızının düştüğü bir yıl olarak tamamlanacak. 2017’de ihracatın artırılmasına yönelik yeni programlar hayata geçirilmeye hazırlanıyor. Bunun için destekleme ve fiyat istikrar fonu (DFİF) kaynaklı kredilerin miktarının artırılması ve maliyetinin düşürülmesi ön plana çıkıyor. İhracatını bir önceki yıla göre artıranlar daha düşük maliyetle kredi kullanabilecek. İhracatta iki yıl boyunca artış görülmemesi üzerine, 2017 bütçesinde artırmaya yönelik düzenlemeler yer aldı. En önemli teşvik aracı olan Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu için ayrılan kaynak tutarı 1 milyar TL’den 3 milyar TL’ye yükseltildi. Bunun yanında yeni araçlar da devreye alınıyor.

Navlun teşviki ve ihracatını artırana ödül

İhracat 2009’daki küresel krizin dışında son dönemde sürekli olarak arttı. Ancak ilk kez 2015 yılında, bir önceki yıla göre azaldı. 2014’te 157.6 milyar dolar ile en yüksek seviyesine gelen ihracat, 2015 yılında 2012’nin de gerisine düşerek 143.8 milyar dolara indi. 2016 yıl sonu güncel tahmini de yeniden azalışla 143.1 milyar dolara olarak OVP’de yer aldı. Hükümetin üzerinde çalıştığı yeni teşvik araçlarına göre uzun süredir gündemde olan iki mekanizma devreye alınacak. İhracatta, malın ve pazarın özellikleri dikkate alınarak navlun teşviki verilmeye başlanacak. Maliye Bakanı süs bitkileri, yaş sebze-meyve, kanatlı hayvan gibi bazı özellikli alanlarda bu destek üzerinde çalıştıklarını ancak nihai kararın verilmediğini açıklamıştı.

Kredi maliyeti düşürülecek

Buna ek olarak, ihracatta yeni bir teşvik aracı olarak ihracatını bir önceki yıla göre artıranlara yönelik ek finansman ucuzlaması sağlanması olacak. Hazırlıkları devam eden çalışmayla, ihracatını artıranların kullandığı kredilerin geri ödemesi ya da daha sonra kullanacağı kredilere faiz sübvansiyonu verilecek ve kredi maliyetleri düşürülecek.

Öte yandan, DFİF kaynaklı destek paketlerindeki kredi ve desteklerin tutarları ve miktarları da artırıldı. Ayrılan 3 milyar TL’lik ilave kaynağın, öncelikle yüksek katma değerli teknoloji yoğun ürünlere verilerek daha yüksek miktarlarda kullandırılacağı belirtildi. DFİF kaynaklı olarak, fuar, ürün geliştirme, tanıtım, Ar-Ge, pazar geliştirme, pazarlama- seyahat destek programları uygulanıyor. Bu programlardan bazıları hibe de içeriyor.

Büyükekşi: “Destekleri fazlasıyla geri ödeyeceğiz”

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracata yönelik desteğin 3 milyar TL’ye yükseltilmesinin olumlu olduğunu ve sağlanan ihracat artışıyla “geri ödeyeceklerini” söyledi. Büyükekşi yaptığı yazılı açıklamada, “Küresel ticaret en zayıf dönemlerinden birini yaşıyor. Bu sıralarda yapacağımız atılım bize büyük ivme kazandırır. Desteklerin artması bu anlamda büyük bir kaldıraç etkisi yapacak. Türkiye ekonomisinin kişi başı milli gelirini daha yukarılara taşıması için yüksek katma değerli yatırım, üretim ve ihracat gerçekleştirmesi gerekiyor. Bu hedefe de ancak inovasyon ve Ar-Ge’ye daha fazla yatırım yaparak ulaşabiliriz. Bu kapsamda 2017 bütçesinden Ar-Ge ve inovasyona 5,8 milyar TL gibi rekor bir kaynak ayrılmasını da derece olumlu bir gelişme olarak görüyoruz. TİM olarak ihracatın gelişimi için yürüttüğümüz tüm çalışmaları Hükümetimizin de desteklemesi, çok önemli motivasyon kaynağı olacaktır” diye konuştu. Büyükekşi, “Kamu harcamalarının kompozisyonunun ihracatı destekleyecek şekilde değiştirilmesi cesaret ve gurur verici. Desteklerin artması kaldıraç etkisi yapacak. Verilen ek destekler misliyle geri dönecek” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir