İhracatı 50 milyon dolar’ı bulan hazır giyimci sayısı 49’a çıktı

2015’te 40 olan 50 milyon dolardan fazla ihracat yapan şirket sayısı geçen yıl 49’a yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA-İstanbul

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) en fazla ihracat yapan üyelerini ödüllendirdi. 2015’te 40 olan 50 milyon dolardan fazla ihracat yapan şirket sayısı geçen yıl 49’a yükseldi. İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, sektörün Türkiye’ye her yıl ortalama 15 milyar dolar net döviz girdisi sağladığının altını çizdi.

İHKİB tarafından düzenlenen, ‘Başarılı İhracatçılar Ödül Töreni’ne Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi ile iş dünyasından birçok temsilci katıldı. Törende konuşan Büyükekşi, TİM olarak kilogram başına ihracat değerine büyük önem verdiklerini, bu rakam ne kadar çok artarsa Türkiye’nin 2023 ihracat hedefine ulaşmasının da o kadar kolay olacağını söyledi. Katma değeri artırabilmek için tasarım, marka, inovasyon ve Ar-Ge nin son derece önemli olduğunu vurgulayan Büyükekşi, “Geçen sene pamuğun kilosunu 1.5 dolardan ihraç ettik. Pamuğu ipliğe dönüştürürsek 3 dolara satıyoruz. İpliği kumaşa çevirdiğimizde kilogram başı fiyatı 7.5 dolara çıkıyor. Kumaştan giyim eşyası ürettiğimizde ise 15- 20 dolara ihraç ediyoruz” dedi. Büyükekşi, alınların terini akıllarının teri ile birleştirince çok farklı işler başarabildiklerini dile getirdi.

‘Kilogram başı fiyat 50 dolar olmalı’

İHKİB BaşkanıTanrıverdi de ibreyi martta yeniden yukarı çevirdiklerini vurgulayarak, “Mart ayına baktığımızda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1.8 artıdayız. Ocak-Mart dönemini kapsayan ilk çeyrekte ise geçen yıla göre halen yüzde 4 gerideyiz. 2017’nin 3 aylık bölümünde 4 milyar 76 milyon dolarlık ihracat yaptık. Yılın ikinci yarısında daha yüksek bir performans göstereceğimize ve 2017’yi 17 milyar doların üzerinde ihracatla kapatacağımıza inanıyorum” diye konuştu. İHKİB’in kurulduğu 1986’da Türkiye’nin hazır giyim ihracatının 1 milyar dolardan biraz fazla olduğunu vurgulayan Tanrıverdi, bugün bu rakamın 17 milyar dolar civarında olduğunu, dünyanın 7’nci hazır giyim tedarikçisi olduklarını hatırlattı. Tanrıverdi, katma değerli üretimin payını artırmaları gerektiğini belirterek, “23-24 dolarlarda bulunan kilogram başına ortalama ihracat gelirimizi 50 doların üzerine çıkarmalıyız” dedi. Markalı ihracatlarının oranının halen yüzde 15 i bile bulmadığını aktaran Tanrıverdi, bu oranı en kısa sürede iki katına yükseltmeleri gerektiğini kaydetti.

Törende konuşmaların ardından başarılı ihracatçılara platin, altın ve gümüş plaketler dağıtıldı. Hazır giyim alanında en fazla ihracat yapan LC Waikiki, Şık Makas, Erpa, Koton, Eroğlu, Baykanlar, Tayeks, Taypa, Aster ile Saide’ye plaketleri Bülent Tüfenkci, Mehmet Büyükekşi ve Hikmet Tanrıverdi tarafından takdim edildi. Törende ayrıca, 2.5 milyon dolar ile 10 milyon dolar arasında ihracat yapan 674 firmaya bronz, 500 bin ile 2.5 milyon dolar arasında ihracat yapan 1.132 firmaya da başarı sertifikası verildi.

Laboratuvarlar tek elde toplanacak

İHKİB’in ödül töreninde, devletin ekonomideki ağırlığını azaltıp özel sektör öncülüğünde büyümeyi hedefe aldıklarını hatırlatan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, bundan sonra da aynı anlayışla yola devam edeceklerini söyledi. Tüfenkci, şöyle devam etti: “Bakmayın tekstilde şu veya bu tepkilerle birtakım iptaller olabilir, birtakım sıkıntılar yaşayabiliriz ama şuna emin olun, bizim Avrupa ile ilişkilerimiz karşılıklı çıkar ilişkisidir. Bundan sonra rasyonel zemin içerisinde devam etmesini istiyoruz. Gümrük Birliği’nin güncellenmesi noktasındaki adımlarımızı çok ciddi takip ediyoruz ve inanıyorum ki 2017’nin ortalarında veya sonlarına doğru hayata geçiririz. Böylece ticaretin geliştirilmesi noktasında önemli bir mesafeyi katetmiş oluruz. Bunu ne için söylüyorum; moralleriniz bozulmasın diye söylüyoruz. Eğer sizler kaliteli üretim yaparsanız, zamanında teslim ederseniz, fiyatla rekabeti yakalarsanız, kim ne derse desin bir parti siparişi alırlar ama ikinci parti siparişi mecbur verirler. Rahat olun, hiçbir sıkıntı yok.” Tüfenkci, şimdi laboratuvarları tekleştirme projesi üzerinde çalıştıklarını, bakanlıkların laboratuvarlarının tamamını Gümrük İdaresi altında toplayacakları bilgisini paylaştı.