İİB, şeker fabrikası özelleştirmelerine katılacak

İstanbul İhracatçı Birlikleri Başkanı Mete, "World Food 2009" gıda fuarında, ihracat hacimlerini artırmayı hedeflediklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

MOSKOVA - İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB) Başkanlar Kurulu Başkanı Zekeriya Mete, ihracatçılar olarak şeker fabrikası özelleştirmelerine katılmayı düşündüklerini belirterek, "Eskişehir, Afyon gibi bölgelerdeki fabrikalara bakacağız" dedi.

Moskova'da düzenlenen "World Food 2009" gıda fuarında, Türk ihracatçıların standlarının bulunduğu bölgenin açılışını yapan Mete, bu organizasyona Türk ihracatçıları olarak ilk kez katıldıklarını ve ihracat hacimlerini artırmayı hedeflediklerini söyledi.

Mete, açılıştan önce gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de bulunan 6 adet şeker fabrikasının özelleştirileceğini hatırlatarak, bu konuya ihracatçılar olarak sıcak baktıklarını ifade etti.

Türkiye'den ihraç edilen çikolata ve şekerleme ürünlerinde kullanılan şekerin dolaylı ihracatının 1,5 milyar doların üzerinde olduğunun altını çizen Mete, bu sektörde 200 bin ton şekerin kullanıldığını belirtti.

Mete, 70 milyon dolar şeker maliyeti ile 1,5 milyar dolarlık katma değer yaratıldığını vurguladı.gireriz."

Türkiye'nin gıda sektörü ihracatının ülkelere göre dağılımı hakkında bilgi veren Mete, Türkiye'nin gıda ihracatının 2008 yıl sonu itibariyle yaklaşık 11 milyar dolara ulaştığını, Irak, Almanya ve Rusya'nın gıda ihracatında ilk sıralarda yer aldığını kaydetti.

Mete, buğday ihracatında da birinciliği yakalamak için mücadele ettiklerini dile getirdi.

Rusya gümrüklerinde çok sayıda prosedürün olması ve bu prosedürlerin tamamlanmasının zaman aldığının altını çizen Mete, ihracatçıların, özellikle yaş meyve sebze ürünlerinde Rusya gümrüklerinde büyük zorluklarla karşılaştıklarına işaret etti.