İkinci 500’de Antep, Tekirdağ ve Kütahya öne çıktı

İstanbul Sanayi Odası’nın 2016 verilerine göre açıkladığı "Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu"na Anadolu Sanayi damgasını vurdu. Geçen seneye göre Anadolu firma sayısını 12 şirket artırdı. Anadolu’yu yükselten kentler arasında Gaziantep, Tekirdağ ve Kütahya başı çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Handan Sema CEYLAN

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye sanayisinin devler liginde ikinci çalışmasını yayınladı. “Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” listesinde 332 firma Anadolu’dan. Açıklanan her iki listeye bakıldığında Anadolu’nun ilk 1000 içindeki ağırlığı 641’e çıktı. İlk 500’de İstanbul’dan 180, İkinci 500’de 163 firma yer aldı. Kamu da ilk 1000 içinde 16 firma ile devler arasında.

İlk 500’ün yıldız kenti Gaziantep, İkinci 500’de de performansı ile dikkat çekti. Göç, terör saldırıları ve FETÖ operasyonları sonrasında kayyum atanması ile gündeme gelen kent, tüm bu olumsuz atmosferi iş dünyasının çabası ile dağıttı. İlk 500’de 23 firmadan 26 firmaya yükselen Gaziantepli firma sayısı İkinci 500’de de 30 olan şirketlerini 32’ye yükseltti. Böylece İlk 1000 içinde 5 firma arttıran Gaziantep’in şirketleri listede 58’e yükseldi. Listenin artış rekortmeni kenti Tekirdağ oldu. 2016 verilerine göre Tekirdağ’dan 16 firma yer aldı. Bu sayı bir önceki dönem 10’du. Artan 6 firmadan biri İlk 500’den düşen firmalardan. Böylece sadece İkinci 500’de 5 firma artıran kent Tekirdağ oldu. 16 firmadan 8’i Çerkezköy’den 7’si Çorlu’dan biri ise merkezden.

Listede yüzü güldüren kentlerden biri de Kütahya oldu. İlk 500’de 3 olan firma sayısını koruyan kent, İkinci 500’de de bir önceki dönem bir olan firma sayısını 3’e yükseltti. Kros Otomotiv ve Kütahya Şeker listeye ismi yazılan yeni firmalar oldu. Bilecik de tıpkı İlk 500’de olduğu gibi yükselen kentler arasında. İlk 500’de bir önceki değerlendirme döneminde hiç firması olmayan kent, 2 firması ile yer alarak yüzleri güldürmüştü. İkinci 500’de de başarı devam etti. Kütahya ikinci listede, bir firmadan 3 firmaya çıktı. Denizli de listede çıkışta olan kentlerden. İlk 500’de 11 firma sayısını koruyan kentte, İkinci 500’de firma sayısı 11’den 13’e yükseldi. Manisa ise İlk 500 listesi’nden iki firmasını İkinci 500’e düşürerek 11’den 9 firmaya gerilemişti. İkinci 500’te bir önceki dönem 7 firması olan Manisa İkinci 500’de sayıyı 11’e çıkardı. Kahramanmaraş, Kayseri’de yükselen kentlerden. Her iki kent de İlk 500’de firma sayısını korurken, İkinci 500’de artış sağladı.

İzmir, Kocaeli, Bursa gibi Türkiye sanayisinin lokomotifi kentlerde ise her iki liste değerlendirildiğinde büyük farklılıklar ortaya çıkmadı.

Sakarya’da düşüş sert oldu

Bazı kentler ise düşüşlerle dikkat çekti. Sakarya’da kan kaybı sürdü. İlk 500’de 9 firmadan 7 firmaya düşen kentte, İkinci 500’de de kayıp 3 firma oldu. Böylece ilk 1000’e Sakarya’nın 5 firması veda etti. Türkiye’nin 38 kenti listeye adını yazdıramadı. Bu rakam bir önceki dönem 35’ti. 9 kentten de sadece birer firma listede yer aldı. Böylece Türkiye’nin 81 kentinden 47’si ekonominin lider firmalarına ev sahipliği yapamadılar. Listeden düşen kent sayısı 5 olurken, 2 kent listeye adlarını yazdırdılar. Amasya, Elazığ, Kırklareli, Şanlıurfa ve Yozgat listeye veda etti. Isparta ve Yalova listeye dahil oldu. Ancak listeye giren Isparta, İlk 500’ten düştüğü için İkinci 500 listesinde yer aldı.

Başarılarını anlattılar

Selva Gıda Genel Müdürü Özkan Koyuncu:

Bu yıl 400'üncü sırada yer aldık

Ülkemizin kalkınmasında pay sahibi olmak ve bu payı artırmak için var gücümüzle çalışıyoruz. 10 yıldır kesintisiz olarak Türkiye’nin markalı makarna ihracat lideri konumundayız. Dünyanın dört bir yanına ürünlerimizi ulaştırmakla kalmıyor, aynı zamanda uluslararası platformlarda, ürünlerimizle hatırı sayılır ödüller kazanıyoruz. Kazandığımız her başarı, bizlere daha iyisini yapmak için güç veriyor. Selva, 2013, 2014, 2015, 2016 yıllarında olduğu gibi bu yıl da 120 kişilik şef ve tadım uzmanları tarafından yapılan kör tadım testlerinden başarı ile geçti.

Selva’nın makarnası, dünyaca ünlü şeflerden 5 yıl üst üste 3 yıldız aldı. Tüm bu çalışmalarımız ülkemize katkı sunmak için.

Sunar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Nuri Çomu:

Elita ile 24 sıra birden yükseldik

Sunar Grup firmalarından Elita Gıda, Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2016 araştırması sonuçlarına göre 214’üncü sırada yer aldı. Elita Gıda, listede yer alan Adana firmaları arasında da ilk 3’te bulunuyor. Bu yıl İSO 500 listesinde 24 sıra birden yükseldik. Hedefimiz bu başarının ilerleyen yıllarda da devam etmesi. Elita Gıda şirketimize ait Sunar ve Sunar Profesyonel markalı mısır yağı ve ayçiçek yağı ürünlerimiz nihai tüketicinin ve EDT kanalındaki ustaların tercihi haline geldi. Önümüzdeki dönemde de Elita Gıda, 2023 vizyonu doğrultusunda tanımlanmış stratejileri ile ekonomik büyümeye ve ülkemizin ihracatının artırılmasına katkı sağlamaya devam edecek.

Başkanlar ne dedi?

Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç:

3 firma ilk kez listede

“Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” arasında Adana’dan bu yıl da 10 firma yer alıyor. 2016 yılının ikinci yarısında yaşanan zorlu dönemde Adana olarak firma sayısı anlamında herhangi bir azalma olmamasını teselli edici ama Türkiye’nin sanayileşen ilk illerinden biri olan Adana için asla yeterli değildir. Bu yıl sıralamaya Adana’dan 3 firma ilk kez girdi. Tüm firmalarımızla beraber özellikle listeye girme başarısı gösteren yeni firmaların başarısı bizi umutlandırdı. Hükümet’in açıkladığı teşvikler bu yılki rakamlarımıza olumlu yansıyacaktır.

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Sani Konukoğlu:

Gaziantep'in payı yüzde 6'ya yaklaştı

Gaziantep’ten 32 sanayi kuruluşu listede yer aldı. Gaziantep’ten listeye giren sanayi kuruluşlarının önceki yıl 4 milyar 140 milyon 663 TL olan üretimden satışları, yüzde 16,5 oranında artarak 4 milyar 823 milyon TL’ye yükseldi. Gaziantep, 500 firmanın üretimden satışlarının yüzde 5,87’sini tek başına karşıladı. Firmalarımızı yürekten kutluyorum. Sanayiciler olarak bütün olumsuzluklara rağmen gece gündüz demeden var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Ülkemizin ihracatını ve büyümesine daha fazla katkı sunmak için gayret göstermeye devam edeceğiz.

Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü:

Konya'nın 22 firması ilk 100'de

Üreterek, Konya’ya ve Türkiye’ye değer katan tüm firmalarla gurur duyuyoruz. Bu yıl İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Listesinde Konyamızdan üretim yapan biri İstanbul merkezli 13 firma yer aldı. Böylece listedeki yerimizi korumuş olduk. İlk 500’de 9, İkinci 500’de de 13 firma ile temsil edilen Konya’nın önümüzdeki yıllarda daha fazla firma ile listede temsil edilmesi gerekiyor. Listede yer alan tüm firmalarımızı ve çalışanlarını, ülkemizin şehrimizin ekonomisine, üretim ve ihracatına katkılarından dolayı tebrik ediyorum.

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Beyhan Hıdıroğlu:

İl bazında 3. sırada yer alıyoruz

2015 yılında İSO İkinci 500 Büyük Firma araştırmasında 30 firma ile yer alan Gaziantep’in bu yıl firma sayısını 32’ye yükseltmesinden dolayı gurur duyduk. Firmaların özverili çalışmaları ile ülke ekonomisine yaptıkları katkı için teşekkür ederim. Gaziantepli çalışmaktan yılmaz. Gaziantep iş dünyası 2016 yılında yaşadığı tüm olumsuzluklar karşısında mücadeleden vazgeçmedi. Yılmadan çalıştı, özveri ile ülke ekonomisine katkı sunmaya devam etti. Bugün en fazla ihracatçı firma sıralamasında, en büyük 500 sıralamasında da il bazında 3.sırada yer alıyoruz.

Gaziantep'in 32 dev firmasından 21'i halı ve iplik sektöründen
Güneş DOĞDU SOYLU

Listede Gaziantep’ten 32 firma yer aldı. Bu firmalardan 21’i halı ve iplik alanında üretim gerçekleştiriyor. Listede Sanko Holding’in de 3 firması yer alıyor. Başak Traktör 264. sıradaki yerini 189. sırada taşırken Bartın Çimento 227’nci, Sanko Rüzgar 379’uncu oldu. Beşler Gruba ait Beşyem ve Beşan Nişasta firması da listede yer aldı. Beşyem listede 297, Beşan Nişasta 417’nci sırada. Listede 142. sırada yer alan Naksan Holding’in firması Royal Halı ve 128. sırada yer alan Hasırcı Tekstil, kayyum tarafından yönetiliyor.

Liste lideri Unat, sadece Antep tesisini Suriyelilere sattı

Gaziantep’te listenin lideri Unat Yağ. 123. sıradaki yerini 56. sıraya taşıdı. Şirket yetkilileri yaptığı açıklamada önümüzdeki yıllarda daha üst sıralarda olmayı hedeflediklerini aktardılar. Yetkililer Unat Yağ firmasının faaliyetlerini artırarak devam ettiğini Gaziantep’teki yağ tesislerini Suriyeli bir yatırımcıya sattıklarını, kendilerinin Unat Yağ markasıyla üretimlerini Mersin 2. OSB’de gerçekleştirdiklerini, şirketin merkezinin ise Gaziantep olduğunu belirttiler. İhracat ağırlıklı çalışan firmalarının Mersin’de limana yakınlık gibi avantajları değerlendirmek için 2.5 yıldır süren yatırımları sonrasında bu yıl üretime başladıklarını söyleyen yetkililer, Unat’ın ilk 500’e girme hedefi olduğunu söylediler.

Beşler, amiral firması ile İlk 500’te 2 şirketiyle de İkinci 500’te

Beşler Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Çakmak da “İlk 500 listesinde şirketimizin amiral gemisi yer aldı. İkinci 500 listesinde de 2 şirketimizle yer aldık. Geçen yıl ülkemiz 15 Temmuz’da büyük bir darbe olayı yaşadı. Bu iş dünyası tarafını da olumsuz etkiledi ancak daha çok üretmeyi kendimize görev bildik. Çalışanlarımızla birlikte bu bilinçle hareket ettik. Yatırımlarımıza, Ar- Ge’ye devam ettik. Yurt dışı etkinliklerimizi artırdık. Önümüzdeki yıl İlk 1000 listesinde 4 şirketimizin yer alacağımızı düşünüyoruz. İlk 500’te firma sayımızı 2’ye hatta 3’e yükseltmek için çalışıyoruz” diye konuştu.

Hasırcı Tekstil’de kayyum ihracat müşterisini yeniden kazandı

Önceki yıl 60. sırada yer alıp yeni listede 128 sırada olan Hasırcı Tekstil’in Genel Müdürü Süleyman Bulut, 9 aydır kayyum tarafından yönetilen şirketlerinin halı ipliği konusunda halen Türkiye’deki en önemli şirketler arasında olduğuna dikkat çekti. Bulut, şunları söyledi: “Yüzde 70-80 yurt dışına ihracat yapan bir firmayız. Listedeki düşüş firmamızın ihracat rakamlarıyla ilgili. Firmamızın yaşadığı süreçten dolayı yurt dışı müşterilerimiz kendilerini ilk etapta çektiler. Ancak kayyum heyeti şirketimizi en iyi şekilde yönetmeye çalışıyor. Üretim durmadan devam etti. Alım yapmayan yurt dışı müşterisi de işlerde bir aksama olmadığını gördüğünden geri dönmeye başladı. Yurt içi müşterilerde zaten hiç sıkıntı yaşamadık, gelip tesisin işleyişini gördüler. Hasırcı Tekstil’in ilk 500’e girme hedefi var. Bu hedef için tüm çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

Ritaş, riskli dönemi fırsata çevirdi

497. sıradaki yerini 389. sıraya taşıyan Ritaş Kimya ve Tekstil şirketleri hakkında Ritaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kaleoğlu, büyüme hızlarının temelini ekonomik, sosyal ve çevresel konulardaki bilinçli ve planlı çalışmalarının oluşturduğunu belirtti. Bu çalışmaları bir yönetim faaliyeti gibi değil, Ritaş Holding çalışanlarının, iş ortaklarının, tedarikçilerinin ve hatta müşterilerinin oluşturduğu Ritaş Holding Ailesi’nin katıldığı bir “seferberlik” anlayışı içinde yürüttüklerinin altını çizdi. Kaleoğlu, “Riskli dönemlerin fırsatları da beraberinde getirdiği tecrübesiyle, dünya ekonomisinde risklerin ve belirsizliklerin yoğun olduğu, içinde bulunduğumuz dönemde; girişimci ruhumuz, yenilikçi ve yaratıcı bakış açımızla dünyada ki yeni gelişmeleri fırsatlara dönüştürmeye, ülkemiz ekonomisinin öncü gücü olmaya, toplumumuz ve çalışanlarımız için değer yaratmaya devam edeceğiz” dedi:

Pakten, hedef yükseltti

498’incilikten 412’nci sıraya yüksen Pakten Sağlık Ürünleri Yönetim Kurulu Başkanı Halil Tepe, “Zor piyasada koşullarına rağmen çalışma tempomuzu düşürmedik ve listedeki yükselişimizi devam ettirdik. Pakten olması gereken yerde henüz değil. Bu başarıya övgüler dizmek istemiyoruz. Ancak bizim Pekten olarak hedeflerimiz çok daha büyük. Firmamızın alt yapısı, kurduğumuz sistem henüz hak ettiği noktaya ulaşmadı. Firmamızı görmek istediğimiz hedeflerimiz için yatırımlarımız devam ediyor” şeklinde konuştu.