İkinci çeyrek daralma beklenenden iyi

Ekonomi ikinci çeyrekte yüzde 7 küçüldü, ilk çeyrek küçülme yüzde 14.3'e revize edildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Ekonomik daralma ikinci çeyrek için yüzde 7 olarak açıklandı. Piyasada beklenti yüzde 8.2 düzeyinde idi.

Nisan-Mayıs-Haziran döneminde Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) geçen yılın aynı dönemine göre sabit fiyatlarla 23 milyar 513 milyon TL olurken, GSYH cari fiyatlarla yüzde 4.4 azalarak 228 milyar 817 milyon TL'ye geriledi.

Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde ise yüzde 13.8 daralmıştı. İlk çeyrek daralma ise yüzde 14.3 küçülme olarak revize edildi.

Tarım sektörü yüzde 6.6 büyüdü

İkinci çeyrekte büyüyen sektörler arasında balıkçılık yüzde 8,4, tarım, avcılık ve ormancılık da yüzde 6,6 ile öne çıktı.

Mali aracı kuruluşların faaliyetlerinde yüzde 7,5, dolaylı ölçülen mali aracılık hizmetlerinde yüzde 6,6 büyüme gözlendi. Yılın ilk çeyreğinde söz konusu sektörlerde sırasıyla yüzde 10,9 ve 10,7 büyüme olmuştu.

İkinci çeyrekte oteller ve lokantalar yüzde 1,9, konut sahipliği yüzde 4,8, gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri yüzde 2,3, kamu yönetimi ve savunma, zorunlu sosyal güvenlik yüzde 1,2, sağlık işleri ve sosyal hizmetler yüzde 2 ile büyüme gösteren diğer sektörler arasında yer aldı. Eğitimdeki büyüme söz konusu dönemde yüzde 0,7 oldu.

İnşaat sektörü yüzde 21 küçüldü

En fazla küçülme yüzde 21 ile inşaat sektöründe görüldü. TÜİK'in 2009'un ikinci çeyreğine ilişkin açıkladığı GSYH verilerine göre, geçen yılın ikinci çeyreğinde yüzde 5,2 küçülen inşaat sektörü, bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 21 ile önemli ölçüde daralma gösterdi.

Yüksek oranda küçülme gösteren diğer sektörler arasında yer alan madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 15,3'lük daralma yaşandı. Bu sektörde geçen yılın ikinci çeyreğinde yüzde 7,7 büyüme olmuştu.

Ticaret sektöründe daralma

 

Toptan ve perakende ticaret sektörü de geçen yılın ikinci çeyreğinde yüzde 4,5 büyüme göstermişti ancak bu yılın aynı döneminde söz konusu sektörde yüzde 15 küçülme gözlendi.

İmalat sanayinde de geçen yılın ikinci çeyreğinde yüzde 4,8 büyüme kaydedilmişti, yılın aynı döneminde söz konusu sektörde yüzde 8,7 daralma meydana geldi.

Geçen yılın Nisan-Haziran döneminde yüzde 4,2 büyüme gösteren ulaştırma-haberleşme sektörü de bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 11,5 daraldı.

Vergi-sübvansiyon yüzde 6,5, elektrik, gaz, buhar ve sıcak su üretimi ve dağıtımı da yılın ikinci çeyreğinde yüzde 6 küçüldü.