İklim fonu kuruldu
Hazine, Temiz Teknoloji Fonu (TTF) ve Stratejik İklim Fonu (SİF) olmak üzere iki ayrı fondan oluşan İklim Yatırım Fonlarını (İYF) kurdu
ANKARA - Hazine, iklim değişikliğinin etkileri ile mücadele sürecinde, düşük-karbon salınımı odaklı kalkınma stratejilerinin benimsenmesi ve gerekli yatırımların finanse edilebilmesini sağlamak amacıyla, Temiz Teknoloji Fonu (TTF) ve Stratejik İklim Fonu (SİF) olmak üzere iki ayrı fondan oluşan İklim Yatırım Fonlarının (İYF) kurulduğunu bildirdi.
Hazine Müsteşarlığı'ndan yapılan açıklamada, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) prensipleri doğrultusunda, donör ülkeler ve çok taraflı kalkınma bankalarının girişimleriyle, TTF ve SİF olmak üzere iki ayrı fondan oluşan İYF kurulduğunu belirtildi.
Açıklamada, İYF;na donör ülkeler tarafından taahhüt edilen katkıların toplam büyüklüğü yaklaşık 6 milyar dolar olduğu, bu tutarın yaklaşık 4 milyar dolarlık kısmının TTF için ayrılacağı kaydedildi.
Türkiye'nin TTF kaynaklarından yararlanabilmek için gerekli ön koşulları sağladığı ifade edilen açıklamada şöyle denildi:
"Aynı zamanda, gerçekleştirilen bir dizi uluslararası toplantı ve görüşme neticesinde, ülkemiz, TTF;nin yönetim birimi olan Fon Komitesi;nde yer almış olup, TTF;na ilişkin usul ve esasların belirlenmesi sürecinde de aktif bir rol üstlenilmiştir.
Ülkemizin, resmi kalkınma yardımlarına (ODA) benzer nitelikte uygun koşullu bir finansman imkanı olan TTF;ndan yararlanan ilk ülkelerden biri olmasına yönelik yürütülen çalışmalar Ocak ayı içerisinde tamamlanmıştır.
TTF finansman imkanlarından: (i) Türkiye;de sera gazı salınımlarının en önemli kaynağı niteliğindeki enerji sektöründe yapılacak yatırımlar için yararlanılmasına ve (ii) temel olarak enerji verimliliği ile yenilenebilir enerji projelerine odaklanılmasına karar verilmiştir. Bu bağlamda hazırlanan Temiz Teknoloji Fonu Yatırım Planımız, 29-30 Ocak 2009 tarihlerinde Wasington;de gerçekleştirilen Fon Komitesi toplantılarında kabul edilmiştir".
TTF kaynaklarından ilk aşamada 250 milyon dolar olmak üzere, toplam 400 milyon dolar tutarında finansman sağlanmasının öngörüldüğü belirtilen açıklamada, bu finansmanın, ülke kaynaklarına ek olarak, Dünya Bankası, Uluslararası Finans Kurumu ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası tarafından sağlanacak krediler ile birlikte kullandırılması suretiyle enerji sektörüne yaklaşık 3,9 milyar dolar tutarında bir destek sağlanmasının öngörüldüğü bildirildi.
29-30 Ocak tarihlerinde gerçekleştirilen Fon Komitesi toplantılarında Komiteye sunulan ilk somut projenin, Türkiye;nin İkinci Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Projesi olduğu ifade edilen açıklamada, "mali aracılık kredileri vasıtası ile özel sektöre kullandırılacak olan söz konusu projeye Dünya Bankası tarafından 500 milyon dolar finansman sağlanacak olup, TTF kaynaklarından ise, çok uygun koşullarda 100 milyon dolarlık ek bir kaynak aktarılacaktır" denildi.