İKO'dan kuyum sektörüne ışık tutan araştırma

İstanbul Kuyumcular Odası, dünyada ilk kez gerçekleştirilen 'Kuyumculuk Sektörü Tüketici Araştırması' ile tüketici alışkanlıklarının nabzını tuttu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Kuyumcular Odası (İKO), Boğaziçi Araştırma & Yönetim Danışmanlık iş birliğinde yürütülen 'Kuyumculuk Sektörü Tüketici Araştırması' ile paylaşılan ve güvenilir bilgi platformu oluşturmayı amaçlıyor. Her ay periyodik olarak gerçekleştirilecek olan araştırma; makroekonomik konjonktürün gidişatı ile ilgilenen üreticilere, perakendecilere ve karar vericilere önemli düzeyde yararlı bilgiler sağlayacak.

“Araştırma verileri, sektör sorunlarının tespitinde önemli rol oynayacak”

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler  'Kuyumculuk Sektörü Tüketici Araştırması'nın sektörün gelecek planlamasında rotasını belirlenmesinde büyük fayda sağlayacağını belirterek “İstanbul Kuyumcular Odası olarak, beş bin yıllık bir kadim mirası temsil eden Türk kuyumculuk sektörünü dünya liderliğine taşımayı hedefliyoruz. Araştırmanın sektör sorunlarının tespiti ve ihtiyaçlarının belirlenmesinde önemli rol oynayacağına ve sektöre yön vereceğine inanıyoruz. Türk tüketicisi hakkında önemli bilgiler veren araştırmaya göre Türk tüketicilerinin yüzde 34’ü fiyat avcısı. Bu veri aslında Türk tüketicisi iyi bir altın yatırımcısı olduğunu gösteriyor” şeklinde konuştu.

Kuyumculuk Sektörü Tüketici Araştırması'na göre Türk tüketicilerinin yüzde 34’ü Fiyat Avcısı, yüzde 19’u Marka Odaklı, yüzde 17’si Yenilikçi, yüzde 15’i Promosyon Avcısı ve yüzde 13’ü Prestij Arayan olarak karşımıza çıkıyor. 

Kredi kartına taksit sınırlaması, yüzde 27’lik bir kesimin harcamalarını azalttı

'Kuyumculuk Sektörü Tüketici Araştırması'  tüketici alışkanlıkları hakkında çarpıcı verileri ortaya koyuyor. Araştırmaya göre 2014 yılı eylül ayında ödeme yöntemi olarak yüzde 78 nakit, yüzde 15 kredi kartı tercih edildi. Bu veri, kredi kartına taksit sınırlamasının, yüzde 27’lik bir kesimin harcamalarını azalttığını ortaya koyuyor. Kuyumculuk alışverişinde daha çok geleneksel kanallar tercih edildiği gözlemlenirken; online alışveriş tercih edenler sadece yüzde 4,9 olarak karşımıza çıkıyor.

Eylül 2014’te birey başına kuyumcularda ortalama 358,6 TL; tüketici başına sarrafiye ürünlerinde ortalama 200.7 TL, yüzük alışverişinde 674.4 TL harcandı. Tüketicilerin tercih ettiği ürünü özellikle almasının nedeni ürünün fiyatı (yüzde 51) ve hediyelik için uygun ürün olması (yüzde 42) olarak ortaya çıkıyor.

Tüketiciler, sertifikalı ürün tercih ediyor

Araştırmaya katılanların yüzde 40’ı markalı ürün satan mağazadan alışveriş yaparken, yüzde 27’si markasız ürün satan mağazaları tercih ediyor; hem markalı hem de markasız ürün satışı yapan mağazalardan alışveriş yapanların oranı ise yüzde 32. Kuyumculuk ürünlerinde markaya önem verenler yüzde 27’lik bir kesimi oluştururken;  marka tercihinde en etkili faktörler garanti ve güvenilirlik yüzde 66, dayanıklılık ve uzun ömürlülük yüzde 59, ürün modeli ve moda yüzde 51 olarak ortaya çıkıyor. Tüketicilerin yarısından çoğu (yüzde 58) ürünlerin sertifikalı olmasına önem veriyor.
Üretim biçimine göre daha çok fabrikasyon ürünler tercih edilirken (yüzde80), el işi ürünleri tercih edenlerin oranı yüzde 19 olarak karşımıza çıkıyor. Tasarım biçimine göre ise araştırmaya katılanların yüzde 81’i herkesin kullandığı tasarımları yüzde 18’i kendisine özel tasarımları tercih ediyor.

İşte 'Kuyumculuk Sektörü Tüketici Araştırması'na katılan tüketicilerin özellikleri:

- Bireylerin %34,7’si Fiyat Avcısı, 19,2’si Marka Odaklı, %17,7’si Yenilikçi, %15,0’ı Promosyon Avcısı ve %13,5’i Prestij Arayan segmentinde yer almaktadır.
- %50,8’i erkek, %49,2’si kadındır.
- Yaş ortalamaları 32,3’tür.
- %58,4’ü bekar, %33’7’si evlidir.
- %39,2’si yüksek Sosyo Ekonomik Statü (AB), %61,9 orta direk (C1C2)  Sosyo Ekonomik Statü grubunda yer almaktadır.
- %54,5’i üniversite, %24,5’i lise mezunudur.

Bu konularda ilginizi çekebilir