İletişimde yüzde 10 büyüme bekliyoruz

BTK Başkanı Tayfun Acarer, "2012'de ise en az yüzde 10 büyüme hesaplanıyor. 2012 yılında ortalama 44 milyar dolar büyüme bekleniyor"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, sektörde, 2012'de en az yüzde 10 büyüme hesaplandığını belirterek, "2012 yılında ortalama 44 milyar dolar büyüme bekleniyor" dedi.
 
Acarer, Vodafone Türkiye'nin inovasyon üssü Oksijen Ar-Ge'nin yeni merkezinin İTÜ Ayazağa Kampüsü Teknokent Binası'ndaki açılışında yaptığı konuşmada, Vodafone Türkiye'nin internet servis sağlayıcı gibi çalışmaya başladığını anımsatarak, "Şimdi onun ötesinde Türkiye'nin en büyük Ar-Ge merkezlerinden birine sahip oldu. 10 sene önce sadece mobil işletmeci olarak tanıdığımız Vodafone, 308 tane Ar-Ge elemanı çalıştıran, mühendislerinin tamamı Türk olan ve 400'den fazla proje üretebilen bir kuruluş haline geldi" diye konuştu.
Oksijen Ar-Ge'nin çok büyük başarılara sahip olduğuna şahit olduklarını ifade eden Acarer, şunları kaydetti:
"Telsim, Vodafone'a satıldı. Biz de kurul üyeleri olarak İstanbul'a ziyarete geldik ama Vodafone'a gitmedik, Oksijen'e gittik. Şu anki yönetimle Oksijen Ar-Ge, Türkiye'nin gururu haline geldi. Küresel inovasyon merkezi olarak Vodafone'un içinde tanımlanmış olması ve global proje üretmesi takdire şayan bir konu. Şuna kesinlikle inanıyorum; bulunduğumuz her nokta, aslında sanal. Türkiye'de bu tür Ar-Ge merkezlerine verdiğimiz destek ve elde edilecek sonuçlar takdir görecek bir konu. İnanıyorum ki; Oksijen'in faaliyetleri giderek artacak. Türkiye'de Ar-Ge son 7-8 yıldır ciddi bir ivme kazandı. Türkiye'de binde 87 Ar-Ge desteği verilirken, Türkiye'deki bu trend devam ederse ben inanıyorum ki 2023 yılında bilişim sektöründe Ar-Ge hedefi yakalanacak."
Ar-Ge'nin bilişim sektörünün itici gücü olduğunu anlatan Acarer, "Bilişim sektörünün de Türkiye'deki diğer sektörlerin lokomotifi olduğunu düşünüyorum. 2023 hedeflerinde ihracattaki hedefi tutturmak çok ciddi bir enerji ihtiyacını ortaya çıkaracaktır. Bu rakamı tutturmanın en kolay yolu da katma değerli hizmetleri arttırabilmektir. İhraç ettiğimiz ürünlere harcadığımız bedel azaldıkça, hedeflerimize ulaşmak kolay olacaktır" diye konuştu.
Acarer, Türkiye'nin 2023 yılında ilk 10 ekonomiye girme hedefini anımsatarak, "Bu hedef içinde bilişim sektörünün, bilişim sektörünün içinde de yazılım ve Ar-Ge'nin itici güç olacağına inanıyorum. Bu yılın başında harekete geçecek olan Ar-Ge Fonuna da dikkat çekmek istiyorum. Ciddi bir mebla bu sektöre aktarıldığı takdirde, Türkiye Ar-Ge'de çok büyük ivmeler kat edecektir. Bu fon bu yılın başında faaliyete geçecek" şeklinde konuştu.
 
"İnsanın yaşadığı her yerde mobil kapsama olacak"
 
Bir gazetecinin, bilişim sektörünün büyümesine yönelik sorduğu soruya Acarer, "2011 sonunda ilan edilen rakam yaklaşık 40 milyar dolardı. 2012'de ise en az yüzde 10 büyüme hesaplanıyor. 2012 yılında ortalama 44 milyar dolar büyüme bekleniyor. 2013'te de yine bu kadar büyüme olur diye düşünüyoruz" dedi.
"4G ihalesi yaklaştı mı?" sorusuna da Acarer, "4G ile ilgili kararı siyasi otorite karar verecek. Bakanlık 17 Ocak'ta bir ihale yapılacak. Mobil kapsamanın olmadığı 2 bin 128 yer var. İnşallah o gerçekleşirse, Türkiye'de insan yaşayıp da mobil kapsamının olmadığı hiçbir yer kalmayacak" dedi.