İmalat PMI kasımda sınırlı yükseldi

Ekim ayında 52,8 değerini alan İSO İmalat PMI, kasımda kısmi artışla 52,9 seviyesinde yer aldı. İmalat PMI, Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarının üst üste dokuzunca ay iyileştiğine işaret etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) kasımda 52,9 olarak gerçekleşerek Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarının üst üste dokuzuncu ay olacak şekilde iyileştiğine işaret etti. İmalat PMI, ağustosta 55,3 seviyesine çıkarak yaklaşık 6,5 yılın en yüksek değerini almış, sonraki iki ay düşüş göstermişti.

İmalat sektöründeki büyümede büyük ölçüde güçlü talep etkili oldu. Buna bağlı olarak firmalar üretim ve satın alma faaliyetlerinde artışa gittiler. İstihdamda son 34 ayın en yüksek büyümesi gerçekleşti. İstihdamdaki genişleme firmaların üretim kapasiteleri üzerindeki baskıyı hafifletti ve birikmiş işlerin azaltılmasına olanak sağladı.

"Döviz kuru enflasyonist baskıları yükseltti"

Anket verileri ayrıca döviz kurundaki gelişmelerin yansıması olarak sektördeki enflasyonist baskıların güçlendiğini gösterdi. Türkiye İmalat PMI, imalat sanayinin kaydettiği performansı sergilemek amacıyla tasarlanmış tek rakamlı, bileşik performans göstergesidir. Manşet gösterge yeni siparişler, fabrika çıkışları, istihdam, tedarikçilerin teslim süresi ve satın alma stokları gibi göstergelerden elde edilmektedir. 50 değerinin üzerinde ölçülen tüm rakamlar sektörde genel anlamda iyileşmeye işaret etmektedir.

Dolar/TL 3.93 seviyesindeDolar/TL 3.93 seviyesinde

Ekimde 52,8 olarak ölçülen PMI endeksi kasımda 52,9’a yükselerek Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarında güçlü iyileşme yaşandığını gösterdi. Son anket verileriyle birlikte iyileşme eğilimi üst üste dokuzuncu aya taşınırken, bu aynı zamanda 2014 yılından beri gözlenen en uzun kesintisiz büyüme trendi oldu. 

Güçlü talebin etkisiyle Türk imalat sektörünün üretimi üst üste onuncu ay olacak şekilde kasımda arttı. Anket verileri toplam yeni siparişlerin yeni ihracat siparişlerinden daha yüksek hızda büyümeye devam ettiğini gösterdi.

Türk imalat sektörünün kapasitesi kasımda genişlemeye devam etti. Firmalar, artan yeni sipariş hacmini karşılamak amacıyla istihdamı son 3 yılın en yüksek hızında büyüttü. Ayrıca satın alma faaliyetleri üst üste dokuzuncu ay olacak şekilde ve güçlü düzeyde arttı. Bunun yansıması olarak, birikmiş işler üst üste üçüncü ay olacak şekilde azaldı. Ekim’deki hafif çaplı artışın ardından üretim öncesi stoklar kasımda geriledi. Türk imalatçıları üzerindeki enflasyonist baskılar kasımda arttı. Firmalar girdi maliyetlerindeki artışın büyük ölçüde döviz piyasasındaki olumsuz gelişmelerden kaynaklandığını belirttiler.

"Güçlü iyileşme kasımda da sürdü"

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verileri hakkında değerlendirmede bulunan IHS Markit Ekonomisti Gabriella Dickens, şunları söyledi:

“Üretim, yeni siparişler ve ihracatta süren artışların etkisiyle Türk imalat sektöründeki güçlü iyileşme kasımda da devam etti. Bunun yansıması olarak firmalar istihdamı son 34 ayın en yüksek hızında büyüttüler. Talepteki artışa paralel olarak firmalar satın alma faaliyetlerini de artırdı.”


İstanbul PMI 1,5 puan düştü

Ekimde 53 olarak ölçülen İstanbul İmalat PMI endeksi kasımda 51,5’e geriledi. İstanbul imalat sektörünün faaliyet koşullarının iyileştiğine ve iyileşme trendinin sekizinci aya taşındığına işaret etti. Ayrıca endeks uzun dönem ortalamasının (50,6) üzerinde kaydedildi.

İstanbul imalatçılarının üretimi kasımda büyümeye devam etti. Ekime kıyasla hafif çapta yavaşlasa da büyüme hızı güçlü ve uzun dönem ortalamasının üzerinde gerçekleşti. Ayrıca kesintisiz büyüme trendi dokuzuncu aya ulaştı ve son 6 yılın en uzun büyüme trendi olarak gerçekleşti. Anket katılımcıları üretimdeki artışın büyük ölçüde daha yüksek talepten kaynaklandığını belirttiler.

İstanbul imalatçıları tarafından alınan yeni iş hacmi üst üste sekizinci ay olacak şekilde kasım ayında artış gösterdi. Yurt dışı pazarlardan alınan yeni iş hacmi son 7 ayda ilk kez olacak şekilde toplam yeni siparişlerden daha yüksek oranda büyüdü. Talepteki artışı karşılamak amacıyla firmalar üretim kapasitelerini kasımda artırdı. Ekimde olduğu gibi kasım ayında da istihdam önceki aya kıyasla hızlanarak arttı. Ayrıca firmalar satın alma faaliyetlerini artırmaya devam ettiler ve bu artış birikmiş işlerini azaltmalarına yardımcı oldu. Satın alma faaliyetlerindeki artış tedarikçilerin teslim sürelerinin uzamasına da neden oldu.

Hem girdi hem de nihai ürün fiyatlarının ekime kıyasla hızlanarak yükselmesi İstanbul imalatçılarının üzerindeki enflasyonist baskıların artmasına neden oldu. Ayrıca veriler firmaların artan girdi maliyetlerini kısmen yüklendiğine işaret etti.