İmalat sanayi yeniden büyümeye geçti

Türkiye imalat PMI Ağustos'ta 50.9'a yükseldi, sektör tekrar büyümeye döndü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye imalat PMI önceki ay daralmanın ardından, Ağustos ayında üretimdeki artış ve yeni siparişlerdeki hafif de olsa yükselişin etkisiyle 50.9 değerini
alarak tekrar büyümeye işaret etti.

Markit tarafından HSBC için hazırlanan imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Temmuz ayında 49.8 değerini almıştı. Endeksin 50'nin altında bir değer alması sektörde daralmaya, 50'nin üzerinde bir değer alması büyümeye işaret ediyor.

İmalat sektöründe üretim düzeyini gösteren alt endeks, Temmuz ayındaki 50.1 seviyesinden 51.1'e yükselerek üretimdeki artışın üçüncü ayına girdiğini gösterdi. Ankete katılan imalatçılar üretimdeki artışı piyasa koşullarındaki iyileşmeye bağladılar.

Şirketlerin aldıkları yeni siparişleri gösteren alt endeks ise Temmuz ayında 48.2 değerini alarak daralmaya işaret ettikten sonra zayıf da olsa tekrar artış kaydetti.

Dış pazarlardan alınan siparişler Ağustos ayında Mart ayından bu yana en sert artışı kaydetti. Şirketlerin aldığı ihracat siparişleri Temmuz'da 47.1'e geriledikten sonra
Ağustos'ta 52.1 değerini aldı. Ankete katılan şirketler bazıları ihracattaki artışa neden olarak liradaki değer kaybına ve piyasa koşullarındaki iyileşmeyi gösterdi.

İmalatçıların girdi fiyatları bir önceki ay kadar belirgin olmasa da 21 ayın ikinci en keskin artışını kaydetti. Ankete katılan şirketler artışın olumsuz döviz kurundan kaynaklandığını belirttiler.

Mamul mal fiyatlarındaki artış da devam etti. Şirketler kesintisiz 12. ayına giren mamul mal fiyatlarındaki artışa neden olarak artan girdi maliyetlerini ve liranın değer kaybını gösterdiler.

İmalat PMI'daki değişiklikleri değerlendiren HSBC Türkiye ekonomisti Melis Metiner, "Toplam siparişler ve ihracat için alınan siparişler artarken, yurtdışından gelen siparişlerin daha güçlü bir artış gösterdiği gözlemlendi. Anket katılımcıları bu gelişmede TL'deki değer kaybının da rol oynadığına dikkat çektiler... Haziran'daki protestolar reel sektör güveni ve iç talepte büyük bir negatif etki yaratmış gibi gözükmüyor. Fakat yılın geri kalan kısmında TL'deki sert değer kaybı ve yükselen faiz ortamı iç talep için aşağı yönlü risk teşkil etmekte" dedi.

İmalat şirketlerinin her ay yapılan ankete verdiği cevaplar ile Haziran 2005'ten bu yana hazırlanan Markit Türkiye imalat sanayi PMI, yeni siparişler, üretim, istihdam, tedarikçilerin teslim süresi ve girdi stoku alt endekslerin ağırlıklandırılması yöntemiyle hesaplanıyor.