İmalat sektöründe büyüme hız keserek devam ediyor

Türkiye imalat PMI, aralık ayında 53.5'e gerilemesine rağmen sektörde büyümenin sürdüğünü gösterdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye imalat PMI, bir önceki aya göre üretim ve yeni siparişlerdeki büyümenin hız kaybetmesine rağmen 53.5 değerini alarak imalat sektöründe büyümenin sürdüğüne işaret etti.

Markit tarafından HSBC için hazırlanan imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Kasım'da 55 ile 32 ayın en yüksek değerini almıştı. Endeksin 50'nin üzerinde bir değer alması büyümeye, 50'nin altında bir değer alması sektörde daralmaya işaret ediyor.

İmalatçıların üretimi bir önceki aya göre yavaşlamasına rağmen tarihsel ortalamanın üzerinde büyüme kaydetti. Ankete katılan şirketler üretimdeki artışın iç ve dış pazarlardan gelen talepten kaynaklandığını ifade ettiler.

Yeni siparişler Aralık'ta art arda beşinci ayda da artış kaydederken, artış hızı Kasım ayına göre düşüş kaydetti. Şirketler iyi piyasa koşulları ve otomotiv sektöründeki hareketliliğin yeni siparişlerdeki artışa katkıda bulunduğunu ifade ettiler.

İmalatçıların dış pazarlardan aldığı siparişlerdeki artış Aralık'ta yavaşlamasına rağmen beşinci ayına girdi. Şirketlerin ankete verdikleri cevaplar yeni ihracat siparişlerindeki artışın Mısır'daki pazar koşullarının istikrar kazanmasından ve yeni müşterilerden kaynaklandığına işaret ediyor.

Şirketlerin girdi maliyetleri bir önceki aya kıyasla daha zayıf da olsa yine tarihsel ortalamanın üzerinde artış kaydetti. Ankete katılan beş şirketten en az biri maliyetlerin
arttığını belirtirken, artış olumsuz kur hareketleri ve hammadde fiyatlarındaki yükselişten kaynaklandı.

İmalatçıların çıktı fiyatları ise dört ayın en düşük artışını kaydetse de yükselişini 16. ayda da sürdürdü. Şirketlerden yüzde 10'u fiyatları artırdıklarını, yüzde 6'sı ise düşürdüklerini belirtti. Ankete verilen cevaplar çıktı fiyatlarındaki artışın büyük bölümünün girdi maliyetlerindeki yükselişten kaynaklandığına işaret ediyor.

İmalat şirketlerinin her ay yapılan ankete verdiği cevaplar ile Haziran 2005'ten bu yana hazırlanan Markit Türkiye imalat sanayi PMI, yeni siparişler, üretim, istihdam, tedarikçilerin teslim süresi ve girdi stoku alt endekslerin ağırlıklandırılması yöntemiyle hesaplanıyor.