İmalatta çalışan kadınların yüzde 41’i tekstil-hazır giyimde

Öz İplik-İş sendikası 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, imalat sanayiinde çalışan kadınların yüzde 41.7’sinin tekstil ve hazır giyim sektörlerinde çalıştığını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA

ANKARA- Kadınların en az çalıştığı sektör olan sanayide, mevcut kadınların yarıya yakınının tekstil ve hazır giyim sektöründe olduğu belirtildi. Öz İplik-İş sendikası 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, imalat sanayiinde çalışan kadınların yüzde 41.7’sinin tekstil ve hazır giyim sektörlerinde çalıştığını açıkladı.

Öz İplik-İş açıklamasında, imalat sanayiinde kayıtlı çalışan 831 bin 839 kadının yüzde 41.76’sının bu iki sektörde çalıştığı belirtildi. Tekstil sektöründe çalışanların, imalat sanayiinde çalışan kadınların yüzde 27,82’si (231 bin 456 kişi) giyim eşyası imalatında, yüzde 13,94’ü (115 bin 946 kişi) de tekstil ürünleri imalatında emek veriyor. Bütün sektörler ele alındığında ise tekstil ve hazır giyim kadın istihdamında 3. sırada bulunuyor. Türkiye’de kayıtlı çalışan bütün kadınların yüzde 9,12’si tekstil ve hazır giyimde çalışırken, perakende sektöründe çalışan kadınlar bütün çalışan kadınların yüzde 12,18’sini, eğitimde çalışanlar yüzde 11,60’sını oluşturuyor.

Tekstil sosyal denge için de desteklenmeli

Öz İplik-İş Genel Başkanı Murat İnanç, yaptığı değerlendirmede, tekstil ve hazır giyim sektörlerinin, kadın yoğun istihdamı ve bu alanda oluşan iklimi nedeniyle, kadın istihdamını geliştirmek için de desteklenmesi gerektiğini vurguladı. İnanç, “Tekstil ve hazır giyim, işsizliği sünger gibi emen bir sektörden bahsediyoruz. Kadın istihdamını artırmak için, tekstil ve hazır giyim de oldukça uygun sektörler. Üstelik burada yerleşik bir geleneksel çalışma ortamı oluşmuş durumda. Öyleyse bu sektöre sahip çıkmamız gerekiyor. Devletimizi yönetenlerden, bu konuda gerekli düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz. Bu nedenle sektörde kayıtlı, sendikalı kadın çalışması yönünde hükümet ek gayret harcamalı. Tekstil ve Hazır Giyim Kamu İdaresi içinde oluşturulacak ayrı bir birim tarafından yönetilmeli.” dedi.

Murat İnanç, kadın sendika liderleri yetiştirmeye yönelik bir program uyguladıklarını da hatırlatarak, kadınların her alanda varlığının artırılması ve güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.

İnanç, kadınların kayıt dışı çalışmasının daha yüksek seviyede olduğunu da hatırlatarak, “Kadın emeğin çok çeşitli şekillerde görmezden geliniyor. Örneğin, Türkiye’de kayıt dışı çalışma oranı, yani sigortasız çalışma oranı yüzde 32,8 ilan edilir. Ancak gözden kaçan kadınlardır. Kadınlarda kayıt dışı çalışma oranı yüzde 45,5 seviyesindedir. Tarımda çalışan kadınlarımızın yüzde 92,7’si sigortasızıdır, hiçbir güvencesi yoktur.” dedi.