IMF, büyüme beklentilerini değiştirmedi

IMF, global ekonomi için büyüme beklentilerini değiştirmedi; gelişmekte olan ülkeler için marjinal bir kötüleşmeye işaret etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

IMF, 2016 yılındaki cansız büyümenin ardından önümüzdeki iki yıl global ekonomik aktivitede bir toparlanma öngörse de büyüme projeksiyonlarını değiştirmedi. Fon beklentisini, geçtiğimiz yıl ekim ayında yayınlanan Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'ndaki 2017 ve 2018 için global büyüme tahminleri olan yüzde 3,4 ve yüzde 3,6 olarak korudu.

IMF, gelişmekte ve kalkınmakta olan ekonomiler için büyüme görünümlerinde marjinal bir kötüleşme tahmin etti.

IMF, finansal şartların genel olarak sıkılaştığı gelişmekte ve kalkınmakta olan ekonomiler için 2016 büyüme tahminini yüzde 4,2'den 4,1'e ve 2017 büyüme tahminini yüzde 4,6'dan 4,5'e çekti. 2018 büyüme tahminini yüzde 4,8 olarak belirledi. 

Çin yükseldi, Hindistan, Brezilya ve Meksika düştü

IMF, Çin ekonomisi için 2017 büyüme tahminini yüzde 6,2'den 6,5'e yükseltirken, 2018 büyüme tahnminini yüzde 6 olarak korudu. Hindistan için 2017 büyüme tahminini yüzde 7,6'dan 7,2'ye, Brezilya için büyüme tahnminini yüzde 0,5'den 0,2'ye ve Meksika için büyüme tahminini yüzde 2,3'den 1,7'ye indirdi.

ABD ve OPEC vurgusu

Gelişmiş ekonomiler için 2017 büyüme tahmini yüzde 1,8'den 1,9'a; 2018 büyüme tahmini yüzde 1,8'den 2,0'a çıkarıldı.

Bu tahminlerinde ABD'de yeni yönetimin politika karışımında bir değişiklik yapacağı ve bunun global yayılımları olacağı varsayımını temel aldıklarını ifade eden IMF, "IMF uzmanları şimdi bazı kısa vadeli teşvikler ve para politikasında daha az kademeli normalleşme öngörüyorlar. Bu projeksiyonlar ABD'de getiri eğrisinin hızlanması, hisse senedi fiyatlarında artış, ABD Doları'nda 8 Kasım'dan bu yana yaşanan kayda değer değelenme ile tutarlı. Dünya Ekonomik Görünümü'ndeki tahminler aynı zamanda OPEC üyesi ve diğer büyük üreticiler arasında arzın sınırlanması konusunda anlaşma sonrasında petrol fiyatlarında yaşanan güçlenmeyi de içeriyor" ifadelerini kullandı.

Global ekonomik aktivite daha güçlü hızlanabilir

Kısa vadeli büyüme için risk dengesi aşağı yönlü görünmekle birlikte yukarı yönlü risklerde olduğunu belirten IMF, ABD ve Çin'de politika teşviklerinin hali hazırda öngörülenden daha büyük olmaları halinde global ekonomik aktivitenin daha güçlü şekilde hızlanabileceğini vurguladı.

Global büyüme tahminleri için kayda değer negatif riskler arasında ise içe dönük politika platformlarına yönelinmesi ve korumacılığın yer aldığını belirten IMF, global finansal şartlarda beklenenden daha keskin bir sıkılaşmanın, artan jeopolitik gerilimlerin ve Çin'de beklenenden daha ağır bir yavaşlamanın da riskler arasında olduğunu ifade etti.