”IMF ile anlaşma seçimlerden sonraya kalıyor”

Arzuhan Doğan Yalçındağ, IMF ile anlaşmaya varılacağı konusundaki umutlarının TBMM'nin tatile giriyor olması nedeniyle kırıldığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile iki hafta önce yaptıkları görüşmede, IMF ile anlaşılamayan noktaları öğrendiklerinde umutlandıklarını ifade ederek, "Bu anlamda çok umutluyduk. Geldiğimiz noktada Meclis kapandı. Galiba seçimlerden sonraya kalıyor, bu da çok üzücü" dedi.

Beraberindeki heyetle MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi ziyaret eden Yalçındağ, ziyaretin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yalçındağ, IMF ile anlaşma konusundaki bir soru üzerine, Başbakan Erdoğan ile iki hafta önce yaptıkları görüşmede IMF ile sorun olan konuların "vergi denetiminin bağımsızlaştırılması" ve "vergi ile kazancın çapraz olarak eşleştirilmesi" konuları olduğunu öğrendiklerini söyledi.

"O gün yaptığımız toplantıda IMF ile anlaşılamayan iki konunun bu olduğunu duymak bizi umutlandırmıştı" diyen Yalçındağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"IMF demek ki maliye politikasında daha fazla sıkıştırma istemiyor, vergilerin artırılmasını istemiyor, faiz dışı fazla daha fazla artsın demiyor veya kamu harcamaları merkez bütçesinden belediye bütçesinde bir artırımın geri alınmasını istemiyor. Bu konularda içinde bulunduğumuz ekonomik konjonktürü çok da ilgilendiren konuların dışında. İki tane daha önce de tartışılmış ve bize göre de müzakeresi çok daha kolay iki konu öne getiriliyor. Bunu görünce ümitlendik ve dedik ki; 'bu iki konu bugünkü ekonomik konjonktürü, işsizliği, ekonomik daralmayı çok da etkileyen konular değil, kabul edilebilir, bunlar müzakere edilebilir'. O anlamda çok umutluyduk, ancak geldiğimiz noktada Meclis kapandı. Galiba seçimlerden sonraya kalıyor. Bu da çok üzücü. Müzakerelerde anlaşılamayan bu iki konu ise bunlar halledilebilir. Bunlar doğrudan ekonomiyi, istihdamı ve büyümeyi ilgilendiren konular değil."

İşsizlik çok acı bir gerçek

TÜSİAD Başkanı Yalçındağ, işsizlik konusundaki soru üzerine de işsizliğin ciddi anlamda insani bir boyut ve "çok acı bir gerçek" olduğunu ifade etti.

Türkiye'deki işsizler'in genç işsizler olduğunu ve işsizlik oranının yüzde 12'ye ulaştığını belirten Yalçındağ, eğitimli genç işsizlik oranının da yüzde 40 olduğunu kaydetti. Yalçındağ, "Dolayısıyla çok acı. Bunun için ekonomi bu kadar soğumasın diyoruz" diye konuştu.

"İhracat daraldı, ihracat kanallarının değil 2009, 2010'da bile ne kadar açılacağını henüz bugünden öngöremiyoruz" diyen Yalçındağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dolayısıyla Türkiye'deki iç tüketim çok önemliydi. Onun için de başından beri 'güven çok önemli, iç tüketimi artıracak bazı önlemler alalım' dedik. Çünkü güven unsuru zedelenince insanlar işimi kaybedeceğim korkusuyla harcamamaya başlıyor. Böyle olunca üretim azalıyor. Üretim azalınca, işsizlik daha da artıyor. İşsizlik artınca insanlar harcamıyor. Böyle bir fasit dairenin içine girdik.

Endüstriyel ilişkilerde, istihdam yasalarında bazı şeyler yapılıyor, yapıldı da bir miktar. Bence buradaki sorun artık istihdam yasalarında yapılacak mikro önlemler alınarak aşılabilecek bir sorun değil. İşsizlik sorunu artık tamamen ekonominin daha aktif olmasıyla, iç tüketimin artmasıyla, dolayısıyla üretimin artmasıyla önlem alınması gereken bir sorun."

MHP'ye ziyaret

Yalçındağ, bir gazetecinin "MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin TÜSİAD ile uzun yıllardır görüşmediğini" anımsatarak, görüşmenin nasıl geçtiğini ve istedikleri desteği alıp alamadıklarını sorması üzerine de kendilerinden önceki yönetimle MHP'nin "sık sık" temasları olduğunu söyledi.

Yeni yönetim kuruluyla MHP'yi ziyaret etmek istediklerini ifade eden Yalçındağ, bir çok konuda konuştuklarını, bu konular arasında ekonomi ile Avrupa Birliği konularının da bulunduğunu belirtti. Yalçındağ, "Fikir alışverişinde bulunduk. Onlar kendi görüşlerini anlattı, biz kendi görüşlerimizi anlattık" dedi.

TÜSİAD'ın her zaman bütün siyasi partilere eşit mesafede olduğuna, muhalefetin de çok partili sistemin, çoğulcu demokrasinin kaçınılmaz bir unsuru olduğuna dikkati çeken Yalçındağ, 4 Mart Çarşamba günü de CHP'yi ziyaret edeceklerini bildirdi.

Hükümetin bizimle görüşmeye fırsatı olacağını zannetmiyorum

Yalçındağ, yerel seçimler ve ekonomiye ilişkin soru üzerine de "Ekonomik krizin olduğu, işsizliğin bu kadar alıp yürüdüğü, iş dünyasının sıkıntıda olduğu bir durumda yerel seçimin bu kadar ön planda olmasını zaten anlamakta güçlük çekiyorduk" diye konuştu.

TÜSİAD Başkanı Yalçındağ, hükümetle de görüşüp görüşmeyeceklerini sorulması üzerine de, uzun bir süredir hükümet ve ekonomi yönetimiyle çok sıkı ilişkileri olduğunu, toplantılar yaptıklarını anımsattı. Yalçındağ, "Bütün konuları gündeme getirdik. Tespitlerde hemfikirdik. Şimdi artık onlar da seçimlere odaklandı. Onun için bu dönemde onların da bizimle görüşmeye fırsat bulacağını pek zannetmiyorum" dedi.