”IMF programında rakam belirtmek için erken”

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, görüşmelerin teknik düzeyde sürdüğünü belirterek, "Bahsedilen rakamlar benim teyit edebileceğim türden değil" yorumunu yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Uluslararası Para Fonu (IMF) ile Türkiye'nin menfaatleriyle uyumlu ve önceliklerini dikkate alan bir program üzerinde çalıştıklarını kaydeden Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, "Programın içeriği, finansman boyutu, zamanı, konuları için rakam beyan etmek için son derece erken" değerlendirmesini yaptı.

Devlet Bakanı Şimşek, İsviçre Ekonomi Bakanı Doris Leuthard ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Şimşek, hükümetin IMF ile mutabakata vardığı ve 20-40 milyar dolar arasında kredili stand-by anlaşması imzalanacağına ilişkin iddiaların sorulması üzerine, şunları kaydetti:

"IMF ile Türkiye'nin menfaatleriyle uyumlu ve önceliklerini dikkate alan bir program üzerinde çalışıyoruz. Bu programın içeriği, finansman boyutu, zamanı, yani ne kadar süre için yapılacağı konuları için rakam beyan etmek için son derece erken. Bu konularda önemli bir mesafeye vardığımız zaman sizleri bilgilendireceğiz ama henüz o aşamada değiliz. Görüşmelerde önemli bir mesafe kat ediliyor ama teknik düzeyde daha üzerinde çalıştığımız birçok konu var. Bahsedilen rakamlar şu anda benim teyit edebileceğim türden rakamlar değil.

Küresel bir krizle karşı karşıyız ve bunun bir takım yansımaları var. Bu yansımaları en aza indirmek için Türkiye olarak bizim dış kaynak ihtiyacımızı karşılayabilecek bir program üzerinde şu anda çalışılıyor. Ama burada bahsedilen düzeyde detaylara inilecek noktada değiliz."

Bakan şimşek, IMF ile muhtemel bir anlaşmanın nasıl bir anlaşma (kredili ya da kredisiz) olabileceğine ilişkin soruya da "Onun için daha çok erken" yanıtını verdi.