”İmkanlar birleştirilerek yeni ekonomik alanlar yaratılmalı”
Coca Cola CEO'su Kent, kriz döneminde güç ve imkanların birleştirilmesi gerektiğine değindi
İSTANBUL - Coca Cola Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) ve Dünya Türk İş Konseyi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Muhtar Kent, "Bu kriz zamanı güçleri, imkanları birleştirip yeni ekonomik alanlar yaratmaya odaklanma zamanıdır" dedi.
Kent, Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulunun (DEİK) ev sahipliğinde 10-11 Nisan 2009 tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirilecek Dünya Türk Girişimciler Kurultayı ile ilgili düzenlediği basın toplantısında, kurultayın hem katılımcılar hem de zamanlama açısından son derece önemli olduğunu, buradaki ikili görüşmelerde yeni imkanların yaratılacağını umduğunu, bölge sorunları ve çözümlerinin de bu kurultayda geniş bir şekilde değerlendirilmesini hedeflediklerini bildirdi.
Kent, "Zaman bu zaman, bu kriz zamanı güçleri, imkanları birleştirip yeni ekonomik alanlar yaratmaya odaklanma zamanıdır" diye konuştu.
Bölgelerinde ciddi tecrübeye sahip, birikim potansiyeli olan katılımcıların Türkiye ve dünyada yaşanmakta olan dalgalanmalardan edindikleri derslerin, çözümlerin, yeni yaklaşımların ortaya çıkartılmasında önemli katkılar sağlayacağına inandığını ifade eden Kent, farklı sektörlerden gelen ve geniş bir coğrafyada önemli sorumluluklar almış meslektaşlarla bölgesel sorunları tartışacaklarını ve çözüm önerilerini değerlendireceklerini kaydetti.
Kent, kurultayın, dünya çapında dağınık olarak örgütlenmiş bulunan Türk girişimci, örgüt, vakıf ve federasyonların merkezi Türkiye'de kurumsallaşmış bir yapının yönetim organlarında seçme ve seçilme haklarına sahip olmalarını sağlayacağından dolayı büyük önem taşıdığını vurguladı.
"Krize çözüm diye bakmayın"
Bir gazetecinin, dünyada üst düzey yönetimde kaç Türk'ün yer aldığına ilişkin sorusu üzerine, bu konuda kesin bir bilgisi bulunmadığını dile getiren Kent, şunları kaydetti:
"Ama nereye gitsem karşıma çıkıyor. Geçenlerde Çin'deydim. Çin'de bir Carrefour mağazasını geziyordum. Bir de baktım karşımda Mahmut Bey diye bir Türk... Fransız aksanıyla Türkçe konuşuyor. Fransa'da doğmuş, İspanya'da Carrefour'da çalışmış. Başarılı bir yönetici. Oradan Çin'e tayin olmuş. Altı lisan konuşuyor. Çince'yi ana dili gibi konuşuyor. Fransızca'yı, İspanyolca'yı, İngilizce'yi ve anadili olan Türkçe'yi de Fransız aksanıyla konuşan Mahmud diye bir Türk profesyonel karşıma çıktı. Nereye gitsem böyle, çok karşılaşıyorum. Şili'de böyle bir kişi karşıma çıktı. Şili'deki büyük firmaların bir tanesinde çalışıyor."
Kent, bir soru üzerine dünyadaki sorunların gitgide hem iş aleminin hem sivil toplum örgütlerinin hem de hükümetlerin bir araya gelmesiyle çözüm kazandığını ifade ederek, "Biz de burada aynı şekilde sinerji arıyoruz. Burada diplomatlarımıza da büyük önem, rol düşüyor" dedi.
ABD'deki Türk girişimcilerin durumunun ne olduğuna yönelik bir soruya da Kent, "Amerika'daki girişimciler olsun, kimse bu krizden muaf değil. ABD'de bilhassa bankacılık sektöründe çalışan birçok Türk profesyonel de işlerini kaybetmiş durumda..." karşılığını verdi.
Kurultaya "Krize çözüm" diye bakmamak gerektiğini belirten Kent, kurultaya, hedeflerine önemli sinerjiler kazandıracak diye bakmak gerektiğini ifade etti.