İMKB'de dip arayışı sürüyor, bugünkü kayıp % 6.6

Endeks, günün ikinci yarısında artan satışlarla 22.000'in altına indi; Kasım 2004'ten beri en düşük seviye test edildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Belirsizliğin hakim olduğu piyasalarda düşüş trendi devam ederken, satış dalgası günün ikinci seansında arttı. Bileşik Endeks kapanışı 1.565 puan eksiyle 21.929 puandan gerçekleştirdi. Böylece Kasım 2004'ten beri en düşük seviyeye gelindi. Hisse senetleri ortalama yüzde 6.66 değer kaybederken, gün sonunda 1.1 milyar YTL'lik işlem hacmi kaydedildi.

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch, Türk bankacılık sisteminin faaliyet baskılarını karşılamak için önceki ekonomik daralmalara göre daha iyi konumlandığını, ancak zorlu kısa vadeli görünüm ile karşı karşıya olduğunu açıkladı. Gün sonunda bankacılık sektörü yüzde 7.83 değer yitirdi.

Diğer yandan ABD'de TÜFE Ekim ayında yüzde 1 düştü. Son 61 yılın en büyük düşüşünün yaşaması, deflasyona ilişkin söylentilerin güçlenmesine yol açtı. TÜFE'deki düşüşte enerji fiyatlarındaki gerileme etkili oldu.

Bu arada Merrill Lynch Kasım ayı Fon Yöneticileri Anketi'ne göre yatırımcılar, dünya çapındaki ekonomik durgunluğun önümüzdeki yıl da devam edeceği öngörüsünde bulundu. 

Yurt dışında satış baskısı devam ederken, yurtiçinde düşüş, yapılan değerlendirmeler ve belirsizlik nedeniyle hızlandı. Gün sonuna doğru satışlar hız kazanırken, Endeks 21.835 puana inerek Kasım 2004'ten bu yana en düşük seviyelere geldi.

Dolarda volatil görünüm devam etti

Piyasalardaki olumsuz hava bir kez daha dolardaki volatil görünüme neden oldu. Sabah 1.68 YTL'den dönen dolar, öğleden sonra artan taleple 1.70 YTL seviyelerine dayandı. Gün sonuna doğru ateşi tekrar sönen dolar, şu sıra kapalıçarşıda 1.6710 YTL'den el değiştiriyor. Euronun satış fiyatı ise 2.1320 YTL düzeyinde.

Faiz cephesi sığ, gözler MB'de

Piyasada Merkez Bankasının alacağı faiz kararı takip ediliyor. PPK'nın faizde değişikliğe gitmeyeceği öngörülüyor. Faiz cephesinde ise daralan işlem hacmiyle birlikte temkinli hava devam ediyor. 23 Haziran 2010 vadeli gösterge tahvilin faizi yüzde 22.72 bileşik seviyesinde yer alırken, 14 Nisan 2010 vadeli en aktif kıymette faiz yüzde 23.46 seviyesinde.

Uzmanlar, Hazine'nin gelecek haftaki itfaları öncesinde bono faizlerinin yüzde 23.10-23.60 aralığında kalmasını bekliyor.  Hazine gelecek hafta 24 Kasım Salı günü bir ve 25 Kasım Çarşamba günü iki olmak üzere toplam 3 ihale gerçekleştirilecek.